Føremeldinger fra fjellet

Sommeren har kommet til Rondane. Rondvassbu 21.06.
Sommeren har kommet til Rondane. Rondvassbu 21.06. Foto: Maren Harlem

Vi hadde en usedvanlig snørik vinter i år som fremdeles vises igjen i mange områder. Men nå er sommeren i full frammarsj i de fleste fjellområdene.

I Rondane har sommeren kommet for fullt og det er fine forhold for fotturer både nord i Grimsdalen, ved Rondvassbu og østover mot Bjørnhollia.

Sommeren har også gjort sitt inntog i Femundsmarka. Det er fint og bart og gode forhold for fotturer. I Langsua er det også om svært fine forhold.

Det er ikke mange uker siden det var strålende skiføre på Valdresflya, men nå er det full sommer i østre Jotunheimen. Startskuddet for de første turgåerne over Besseggen gikk for flere uke siden og vi ser nå at snøen smelter fort også i de vestre delene av Jotunheimen. Ved Gjendebu er det fint og bart, og lengre øst mot Fondsbu ser en at snøen smelter fort og nå bare ligger flekkvis. Til Skogadalsbøen er det nå fint å gå fra Vetti. De ligger fremdeles litt snø over Friken, men den er fast og fin å gå på. Det ligger fremdeles en del snø på Sognefjellet, men den er fast og fin å gå på. På vei fra Sognefjellet ned til Skogadalsbøen blir det snøfritt på vei ned Guridalen. Ruta fra Turtagrø til Skogadalsbøen er fin å gå nå. Bøndene i området tok med seg 200 sauer over Keisarpasset i helga der de trakka en fin sti. Ved Olavsbu ligger det fremdeles en del snø igjen, men det varme været gjør at den smelter fort.

Hardangervidda kjemper sommeren seg fram. Øst for Rauhelleren er det fine forhold for vandring, men noe fonner. Ved Kalhovd er grusveien inn helt bar, men noe bløt. Dette er grunnen til at turisthytta i år ikke åpner før 3.juli. Mårbu har også utsatt åpningen til 3. juli. Ved Mogen er det bart og fint og Fjellvåken går inn og ut en gang i døgnet. Gaustatoppen har fortsatt noen partier med snø på vei til toppen, men de er fint å gå til fots.

Fra Fagerheim og inn til Krækkja er det store bare partier med noen snøfonner å krysse. Men disse er faste og fine å gå på. Det er mye vann i elvene, men de lar seg forsere helt greit. Brua ved Larsbu ble lagt ut i går, slik at «Finsefolket» kan krysse problemfitt. Brua på Finse-siden er også lagt ut. Snøen på denne siden var fin og fast å gå på. På Vestvidda ved Litlos og innover mot Sandhaug ligger det fremdeles igjen en del snø. Men det smelter fort om dagen, så sommeren på Hardangervidda kommer med stormskritt.

Sognefjellet ligger det fremdeles en del snø. Ved Sota Sæter er det full sommer, men en ser i Breheimen at det fremdeles ligger en del snø i de høyereliggende strøkene. Men det varme været gjør at det smelter veldig fort om dagen.

Stølsheimen og Bergsdalen kryper snøgrensen oppover, men det er fortsatt mye snø snø i fjellet, særlig fra 800-1000 moh. Lokale variasjoner. Skal du på tur i høyden er det å anbefale gode sko og gamasjer. Ta hensyn til snøbroer over elver, høy vannføring i elver og at is på vann ikke er trygg. Unngå sommerruten til Kiellandbu. Alternativt benytt umerket vinterrute.  

I Skarvheimen ligger det fremdeles en del snø. Det begynner å bli bart på toppene i terrenget, men det ligger fremdeles bra med snø i dalsøkkene. Det er nå fint å gå inn til Iungsdalshytta fra Tovika. Fra Finse til Geiterygghytta ligger det fortsatt en del snø, men den er fast og fin å gå på. Det smelter fort nå og det har ført til at det er veldig stor vannføring i nedre delen av Aurlandsdalen for tida (Vassbygdi til Sinjarheim), så man bør være ekstra oppmerksom om man går med barn eller hunder.

Trollheimen er det fortsatt en del snø, hovedsaklig i nordvendte fjellsider og i høyden. 
Bårdsgården, Kårvatn, Jøldalshytta og Gjevilvasshytta har fine forhold og lokker til fine turer i nærområdene. Svartådalen mellom Jøldalshytta og Trollheimshytta er stort sett tørket opp og grei å gå. Fra Gråhaugen til Trollheimshytta er stien på Østsiden av Gråsjøen fin å følge. Første toppen på Trollhøtta kan nås fra Trollheimshytta uten at du må lengre partier på snø. Snota nås fint fra Bårdsgården. Skal du gå mellom Trollheimshytta og Gjevilvasshytta må du regne med en del snø over Mellomfjell. Snøen smelter, og det er til dels stor vannføring i bekker og elver. Det kan være høye snøkanter ved passering av elver. 

Det er fortsatt en del snø i Sylan, men det blir større og større barflekker. Rundt Nedalshytta er det fine muligheter for dagsturer. Veien inn mot Storerikvollen og Ramsjøhytta er nå kjørbar. 

Lysefjorden er det nå gode forhold for fotturer. I Kjeragområdet (1100 moh) er det fortsatt noe snø på stien fra Øygardsstøl til Kjerag, men denne minker raskt og det er mindre snø ytterst mot fjorden enn lengre inne i terrenget. Det er ikke mulig med fottur mellom Kjerag og Flørli eller Flørli og Langavatn. Årsaken er store mengder vann fra Store Flørlivatn som stenger stien pga. overløp fra magasinet. Dette forventes å stanse i løpet av noen dager, men vi har ikke presis info om når det skjer. Ved Preikestolen (604 moh.) er det tørr sti og fine forhold for fotturer. 

På Haukeliseter (1000 moh) har det smeltet mye den siste uken, og enkelte steder er det nå barmark og tørt. Det er likevel for tidlig for de lengre fotturene. På viddeplatå og nordsidene er det fremdeles nok snø til å gå på ski – men man må regne med noen snøfrie partier og «gammel» snø. For de aller mest ivrige er det fremdeles mulig å gå på ski til Vesle Nup, eller få seg en topptur til Stavsnuten eller Sveigen. Isen på vannene sprukket opp helt opp – og badetemperaturen er stigende. 

På Nordmøre er det fremdeles mye snø i høyden. Det smelter fort i disse dager, noe som medfører mye vannføring i elvene. Ytre del av Fjordruta er bar og fin å gå nå. 

Helgeland, og da spesielt i Okstindan har det også vært en snørik vinter, og en sen vår.  Det gjør at det ligger mye snø i høyfjellet enda, men snøen har nå satt seg så godt at det generelt går fint å gå på føttene. Opp til Rabothytta ved Okstindbreen dit mange tar turen går det nå fint uten ski eller truger. Samtidig er forholdene spesielt gode for de som vil på sommerskitur f.eks på Okstindbreen.

Vesterålen er det enda en del snø i høyden over 400-500 moh. i de indre strøkene. Snøen på denne tiden av året er god å gå på, så det trenger ikke være til hinder. Merkede varder kan være vekke på noen av fjellrutene, så man bør være forberedt på at man må navigere litt mer på egenhånd.  

Hinnøya er det fortsatt godt skiføre på fjellet. Det er mye snø over 400 meter. Harstad Turlag melder om at det er mulig å gå sammenhengende mellom Toralfsbu og Haakonsbu på ski, når man først kommer seg opp på fjellet.

Bodø og Omegn Turistforening melder om tilnærmet snøfritt ved kysten, men bekkene er fortsatt nokså flomstore. Det går fint å gå til fots til Lurfjellhytta og Tåkeheimen. Lenger inn i landet er det fortsatt skiføre i høyden, eksempelvis på Beiarfjellet og Saltfjellet, men det tiner fort nå. Brua ved utløpet av Tverrbrennvatnet ble ødelagt av snø i vinter og må erstattes. Så vi fraråder å gå til Tverrbrennstua inntil vårflommen i denne elva har gitt seg slik at man kommer seg over på vadestedet. 

Troms Turlag melder også om mye snø i fjellet, og full snøsmelting i Indre Troms. Det kommer til å være mulighet for toppturer på ski langt ut på sommeren.

Annonse