Her er det ledig plass

Litlos ligger idyllisk til lengst vest på Hardangervidda.
Litlos ligger idyllisk til lengst vest på Hardangervidda. Foto: Line Hårklau

For første gang må alle bestille plass på forhånd på alle hyttene våre. Det er stor pågang, men fortsatt godt med muligheter.

Mens vi ellers sier «Bare kom», sier vi i år «Ikke kom før du har bestilt». Bare slik kan vi ivareta de nødvendige smitteverninstruksen.

Hvordan er belegget på hyttene i sommer nå som man må forhåndsbestille?

På DNT sine 44 betjente hytter, hvor du får middagen servert og kan nyte full service er det nå stor pågang. Vi har litt lavere kapasitet på grunn regelen om en meter avstand, det betyr at det er fullt med omtrent 70 prosent av kapasiteten. Men selv om det er færre senger enn normalt som kan bestilles er det nok av muligheter for de som er raske. Det er spesielt god plass i juni og august så de som kan strekke ferien vil ha mer å velge i. Men av våre 550 hytter er det normalt kun 100 som er fulle en eller flere dager i løpet av sommeren, så utforsk gjerne nye områder!

DNTs 500 selv- eller ubetjente hytter (uten betjening) er det ledig kapasitet på veldig mange av hyttene i sommer, selv om antall personer som kan bo på en hytte er redusert. Det er også flere mindre hytter som kan leies i sin helhet i år, et uvanlig eksklusivt tilbud i DNT-sammenheng.

Hvor er det fortsatt godt med plass?

Betjente hytter med mye ledig kapasitet i juli er særlig Lysefjorden turisthytte og Haukeliseter fjellstue. Nørstedalseter i Breheimen, Svukuriset i Femundsmarka og Liomseter i Langsua har også god plass så langt.

På Hardangervidda har Mårbu og Rauhelleren god plass. Det er også en del ledig kapasitet på KrækkjaSandhaug, Litlos og Mogen Turisthytte. Kalhovd Turisthytte, som åpner 3.juli, har bra med forhåndsbookinger, men fortsatt noe ledig kapasitet.

I Skarvheimen begynner det så smått å fylles opp på Iungsdalshytta og Aurlandsdalen Turisthytte i juli, men på Geiterygghytta har de fremdeles god kapasitet.

Også i Jotunheimen, Rondane og Dovre er det gode muligheter til å finne ledig plass i juli. Snøheim, Grimsdalshytta og Bjørnhollia har god kapasitet. På Gjendesheim, Glitterheim og Gjendebu i Jotunheimen er det god kapasitet i ukedagene.

Ta en klassiker i Trøndelag
For de som drømmer om å gå turen "Norge på tvers" så er det rikelig med plass hele sommeren. Det samme ser man på turen "Trekanten i Trollheimen" som går innom Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta.

Frister det med Trollheimen eller Sylan er det også godt med kapasitet på mange av hyttene der.

Mange muligheter i vest
Av hyttene til Bergen og Hordaland Turlag er det bare Kiellandbu ​​​​​​​som nærmer seg å bli fullbooket. Med andre ord har du 20 hytter i spektakulær natur å velge i på Vestlandet, fra Sunnhordaland i sør til Breheimen i nord.

Få en smak av kystfriluftslivet i egen hytte
På hyttene langs sørlandskysten kan DNT Sør by på flere utleiehytter som du kan booke i sin helhet, så du kan få en skikkelig smak av kystlivet, prøv vakre Gammeløya eller Tømmerstø. Kanskje frister det å gå Gullruta i Etnefjellene, her er det fortsatt mange muligheter. Hyttene i Setesdalheiane og Austheiene har også fortsatt mye ledig, det samme har alle hyttene i Tønsberg og omegn fra Tjøme i syd til Skrimfjella i nord.

Opplev midnattsol og unik natur i nord
Narvikfjellan har vanligvis mye besøk fra svenske og finske gjester, men mange av disse uteblir i sommer. Det betyr at det er 27 hytter fordelt på 15 lokasjoner har masse ledig kapasitet. Hyttene ligger på 700-1000 moh, og tar du turen i sommer kan du få oppleve storslagen natur og midnattssol.

I Harstad-regionen er det gode muligheter og bra kapasitet. Maistua er stort sett booket i helgene i juni og juli, men har enda plass i ukedagene. Toralfsbu, Skoddeberg, Bjørnehaugen, Fossestua og Blåvatnhytta har alle god kapasitet gjennom sommeren.

Trenger du flere tips?  DNT har samlet en rekke hytter som fortjener mer besøk

Skåpet er innfallsporten til Stavanger Turistforenings omfattende hytte- og rutenett i Frafjordheiene. Foto: Marius Dalsegg Sætre

Er det noen hytter/uker som begynner å bli fulle, eller som er helt fulle?

Det er fortsatt noe ledig kapasitet på nybygde Tungestølen, men da må du være rask. Stranddalen turisthytte og Skåpet i Rogaland er nesten helt full i helgene, men her er det ledig kapasitet i ukedagene. Det samme ser man på de nesten 30 hyttene våre i Oslomarka. Helgene er det første som fylles opp, så om man ønsker å besøke de mest etterspurte hyttene gjør du lurt i å booke i ukedagene.

ut.no finner du oversikt over alle våre 550 hytter.