Viser vei til skjulte turperler

Mange skal utforske Norge i sommer. DNT og NAF har samlet 10 turforslag som garantert gir minnerike opplevelser på nye veier og stier. Foto: Foto: Marius Dalseg Sætre

En fersk undersøkelse bekrefter at dette blir den store norgesferie-sommeren og at mange velger bilen for å komme seg rundt. NAF og DNT skal vise vei til noen av de mange skjulte turperlene i dette landet, på både vei og sti.

To av landets største medlemsorganisasjoner, NAF (Norges Automobilforbund) og DNT (Den Norske Turistforeningen), går i sommer sammen for å hjelpe alle som ønsker å oppleve Norge, både langs vei og sti.

Sammen har DNT og NAF laget ti komplette ferieruter, som strekker seg utover landet.

De anbefalte ferierutene kan komme til nytte for svært mange. I en fersk landsrepresentativ undersøkelse fra Norstat svarer 94 prosent at de i hovedsak skal tilbringe sommerferien i Norge. Og det er bilen som får oss ut på tur: 72 prosent skal reise med bil, og i tillegg kommer fem prosent til å reise med bobil og campingvogn.

Umake par

- DNT og NAF er egentlig to umake samarbeidspartnere. I DNT er vi opptatt av å bruke kroppen som motor. Men i år er det korona, og mange kommer til å velge bilen. Da er det fint at vi kan ha dette initiativet med NAF, som vet aller mest om å reise langs veiene i Norge, sier DNTs generalsekretær Dag Terje Solvang.

Både NAF og DNT har lange tradisjoner for å hjelpe og inspirere folk til trygge reiser i Norge.

- Nå setter vi sammen vår kunnskap om alt Norge har å by på som ferieland, på veier og stier, blant fjell og langs fjorder. Resultatet er de beste turtipsene, som kan hjelpe medlemmene til å gjøre norgesferien til et minne for livet, sier administrerende direktør Stig Skjøstad i NAF.

Bli medlem før ferien!

Mange skjulte perler

Nesten halvparten oppgir at trengsel og slitasje på de mest kjente turiststedene kan bli en utfordring. DNT og NAF er ikke bekymret for at det blir et problem, men ser at det er en fordel hvis vi fordeler oss utover landet når vi skal være turister i eget land.

- Norge er full av skjulte perler. Fraværet av utenlandske turister gjør at plass ikke blir et problem. Men det er bra hvis vi sprer oss utover og at flere lokalsamfunn får norgesturister på besøk i sommer, både for naturens bærekraft og for den økonomiske bærekraften i hele landet, sier Solvang i DNT.

- Omveier er ofte snarveier til gode opplevelser sier vi i NAF, i hvert fall når det gjelder ferieturene. Når veien er målet har vi tid til å stoppe opp og søke nye opplevelser og inntrykk, legger Skjøstad i NAF til.

Bekymret for klimautslipp

NAF og DNTs turforslag inneholder nyttig informasjon om hvor du får ladet elbilen på ferien. En av fire er bekymret for økt klimautslipp fra biltransport denne sommeren. 15 prosent mener mangel på ladestasjoner kan bli en utfordring.

- Vi ønsker å bidra til at folk kan reise bærekraftig, selv om færre på grunn av koronautbruddet velger kollektivtransport denne sommeren. Derfor er det svært positivt at vi gjennom samarbeidet med NAF får vist frem mange elbilvennlige turforslag i hele landet, fremhever Solvang i DNT.

Også Skjøstad i NAF er glad for at de kan bidra til å gjøre bilferier med elbil lettere.

- Det er en utfordring med for få ladestasjoner mange steder i landet. Derfor vil vi, i samarbeid med fem lokale kraftselskaper i nord og sykkelrittet Artic Race of Norway, utplassere tre mobile ladestasjoner på populære turdestinasjoner i Nord-Norge, sier Skjøstad.

Det er en utfordring med for få ladestasjoner mange steder i landet. Derfor vil NAF og DNT, i samarbeid med fem lokale kraftselskaper i nord og sykkelrittet Artic Race of Norway, utplassere tre mobile ladestasjoner på populære turdestinasjoner i Nord-Norge i sommer. Foto: NAF

Skrevet av Mette Habberstad 15. juni 2020