Telegrafruta over Saltfjellet åpnet

Telegrafruta ble offisielt åpnet lørdag og er nå oppgradert med ny merking og infotavler om den spennende historien bak. Her fra åpningen ved DNT-hytta Midtistua. Foto: Anne Mari Aamelfot Hjelle

I september åpnet Telegrafruta over Saltfjellet, den siste i rekken av nye historiske vandreruter i 2015.

En av satsningene i Friluftslivets år er merking og oppgradering av sju vandreruter som har en historisk og kulturell tilleggsverdi.

- Denne storslåtte ruta skiller seg ut ved å være en lengre tur, i tillegg er kulturminnene veldig godt synlige, forteller Anne Mari Aamelfot Hjelle, leder naturforvaltning i DNT.

Tidligere er det åpnet vandreruter med stort spenn i geografi og innhold, fra Finnskogen til Folgefonna og kyststiene ved Drøbaksundet, men denne gangen er det altså den gamle Telegraflinjen over Saltfjellet som gjelder. Tre dager trenger du for å gå veien til ende.

Lokal innsats

- Å få status som historisk vandrerute løfter fram denne ruta som har vært i bruk i mange år, av mange ulike grupper. Det gir stolthet, og kanskje vil enda flere gå hele denne ruta. Jeg gir uhemmet ros til lokale krefter som har stått på for å få til dette, spesielt Rana Turistforening og Bodø og Omegns Turistforening.

Historiske vandreruter er et samarbeidsprosjekt mellom Riksantikaren, DNT og lokale aktører. Årets sju vandreruter er forhåpentligvis bare starten. Rutene blir merket på ny og oppgradert med tavler om historiske hendelser og annen informasjon.

- Det er masse å ta av! Det har skapt et enormt engasjement lokalt, tips oss gjerne om flere potensielle ruter, sier Aamelfot Hjelle.

Telegrafly

Utviklingen av fiskeriene i Nord-Norge på 1800-tallet krevde raskere og bedre kommunikasjon, noe som den nyutviklede telegrafen kunne tilfredsstille. I 1860-årene ble en telegraflinje satt opp, fra Bjellånes i Dunderlandsdalen til Russånes i Saltdalen. Alle som hadde behov for å krysse Saltfjellet på en trygg måte gikk langs Telegraflinja. Den første tiden ble ruta mye brukt av rallere som søkte arbeid i Sulitjelma eller i gruvene i Rana.

Linja hadde behov for tilsyn og vedlikehold, så på slutten av 1800-tallet ble der derfor satt opp flere telegrafstuer som gav husly for tilsyns- og vedlikeholdsarbeidere. To av disse er fortsatt i bruk som turistforeningshytter, Krukki og Midtistua. I dag ligger også Saltfjellstua og Bjellåvasstua langs telegrafruta.

Les mer og få detaljerte turbeskrivelser på ut.no

Skrevet av Solveig Thiis-Evensen 17. september 2015