Slik blir DNT-sommeren

Foto: Marius Dalseg Sætre

Her er de oppdaterte hyttereglene, husk at du fortsatt må bestille plass i sommer.

- Smittesituasjonen i Norge bedrer seg stadig, og smittetallene er nå så lave at myndighetene løsner på mange av restriksjonene de har satt. Vi har derfor vurdert det som forsvarlig å myke opp reglene i DNT også, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

Det var i april at DNT utarbeidet en egen instruks for smittevern på hyttene og en utfyllende smittevernplan. Da denne er dynamisk, vil reglene endre seg etter hvert som rådene fra helsemyndighetene gjør det.

Kan gå på do og kjøpe mat

Den største endringen er at det nå er lov for dagsbesøkende å bruke toalettet på selv- og ubetjente hytter, og å kjøpe mat fra matvarelagrene. Korte besøk er altså tillatt, men du kan ikke sette deg ned å spise matpakken inne i hytta. På betjente hytter er det nå tillatt med dagsbesøk og teltere, men teltere må reservere plass på forhånd.

Det er fortsatt viktig å kunne spore alle som oppholder seg på de selv- og ubetjente hyttene i mer enn 15 min, og alle som skal bo på hytta må derfor bestille overnatting.

- I år er det viktig at du planlegger ferien din godt. Frem til nå har vi sagt at det alltid er plass på hyttene og at ingen ble avvist. Slik blir det ikke i år. Alle som skal bo på hyttene våre må bestille i forkant, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

Alle må ta ansvar

Antallet som kan bo på en hytte reguleres automatisk i bookingsystemet, der det tas hensyn til myndighetenes råd. Regelen er at man skal kunne holde en meter avstand mellom hvert turfølge, og alle gjester må ta ansvar for å vaske etter seg. Tilsynet av hyttene blir langt hyppigere enn normalt. På betjente hytter passer betjeningen på at smittevernreglene overholdes.

- Med tiltakene vi nå iverksetter, så er smittefaren liten. Men det er svært viktig at alle tar ansvar for sitt eget besøk og følger reglene. På den måten kan vi sikre at tilbudet kan holdes åpent, og at flest mulig får den fantastiske tursommeren vi drømmer om, sier Klarp Solvang.

Hit kan du dra først

Hyttene åpnes gradvis frem mot sommerferien, og de fleste betjente hyttene åpner som vanlig i slutten av juni. Oppdaterte åpningstider finner du ved å søke på hyttene du vil besøke på UT.no. De 550 hyttene er alle ulike. Noen ligger i lavlandet nær vei, mens andre ligger langt til fjells der det fortsatt er mye snø. Derfor vil de være klare for booking på ulik tid.

- Det blir en litt annerledes sommer for oss alle, men det betyr veldig mye for oss at vi kan holde hyttene åpne i sommer. Det trenger både vi og medlemmene våre. Vi ser frem til å vise nordmenn alle de flotte mulighetene som finnes som turist i eget land, sier Klarp Solvang.

Disse reglene gjelder for hyttebesøk:

• Oppdater deg på de siste anbefalingene fra FHI og følg disse før du drar på tur
  • Om du har symptomer på luftveisinfeksjon skal du ikke besøke en DNT-hytte. Dette gjelder også milde symptomer.

Selv- og ubetjente hytter:

• Alle gjester må bestille overnatting på forhånd
  • Antall gjester som kan oppholde seg på en selv- eller ubetjent hytte er automatisk regulert i bookingsystemet. Regelen er at man skal kunne holde en meter avstand mellom hvert turfølge. Denne regelen gjelder så lenge dette er rådet fra myndighetene.
  • Du som gjest er ansvarlig for å følge anvisningene på hytta for å sikre godt renhold og hygiene mens dere bor på hytta.
  • Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer og ta med deg søppel hjem. Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta på det du skal ha selv, ikke noe annet.
  • Gjester må ta med lakenpose og eget putevar, eller sengetøy. Sjekklister på hytta må følges.
  • Utedo på hyttene kan også brukes om du er på dagsbesøk, husk å vaske deg med desinfeksjonsmiddel både før og etter dobesøket.
  • Det er lov for de som er på dagstur å kjøpe proviant fra de selvbetjente hyttene, men det er ikke tillatt for de som ikke bor på hytta å tilberede mat, koke vann, tørke klær osv inne på hyttene, eller sette seg ned inne og spise maten sin.

Betjente hytter:

• Alle overnattingsgjester må bestille på forhånd.
  • Gjester er ansvarlig for å følge anvisningene på hytta for å sikre god hygiene under oppholdet.
  • På mange betjente hytter er det krav om å bruke hytta sitt eget sengetøy, andre ønsker at du har med eget. Hør gjerne med hytta du skal besøke på forhånd.
  • Teltere må ta kontakt med hytta på forhånd og reservere plass.  Teltere kan bruke sanitæranlegg på hyttene og handle mat.
  • Du er velkommen på dagsbesøk.
Foto: Trond Kristian Kalstø

DITT MEDLEMSKAP BETYR MYE

Et medlemskap i DNT har aldri vært mer verdt. Kontingenten du betaler går til å sikre at hytte - og rutetilbudet fortsatt er der når vi har kommet oss igjennom disse utfordrende tidene.​​​​​​​ DNT har 550 hytter og over 22 000 km med merket sti over hele landet, og det er mange muligheter for en spennende og opplevelsesrik sommer i Norge.