Sommeråpent i fjellet

Lørdag 7.juli åpnet alle DNT-hytter dørene for en ny sommersesong, og feiret med aktiviteter over hele landet.

Lørdag 7.juli, hadde Turistforeningen sommeråpning av alle sine hytter på fjellet. Ivrige dugnadsarbeidere har merket stier, lagt ut broer og gjort hyttene klar for en ny sommer. Dugnadsgruppene har arbeidet hardt for å gjøre alt klart for fjellfolket.

– Aldri har dugnadsinnsatsen vært større i DNT. Det frivillige arbeidet som i disse dager har blitt gjort utgjør hele 260 årsverk og er selve bærebjelken i organisasjonen. Vi er utrolig stolte over den enorme jobben som blir gjort, sier Kristin Krohn Devold, generalsekretær i Den Norske Turistforening.

Dugnadsrekord

I fjor hadde DNT dugnadsrekord med en frivillig innsats som tilsvarer 160 millioner kroner. Torbjørn Sund fra Gjøvik er en av mange som bruker fritiden sin på dugnadsarbeid for DNT. Han har hjulpet med snekring og maling på Rondvassbu og merking av stier i ukene før sommeråpningen.

– Det er godt å komme seg på fjellet, og enda bedre hvis jeg samtidig kan hjelpe andre til å få flotte naturopplevelser, forteller Sund.

Aktiviteter over hele landet

På sommeråpningen ble det arrangert varierte aktiviteter for alle hyttegjestene. Man kunne gå på budeiekurs, klatre, være med på guidet tur eller gå natursti sammen med barna. I tillegg la hyttebestyrerne seg i selen for å gi gjestene en ekstra god matopplevelse.

Kristine Barli var lørdag på vei til Bjørnhollia sammen med venninna Agnethe Fløtlien. Hun er i Rondane for første gang.

– I går gikk vi inn i Rondane med strålende sol. Vi var bekymra for at det var mye snø i fjellet, men det er heldigvis bare på toppene det fremdeles er snø. Mitt førsteinntrykk av Rondane er fantastisk, sier Kristine Barlie.

Fjellmagi om sommeren

Generalsekretær i Den Norske Turistforening, Kristin Krohn Devold, oppfordrer alle til å ta en uke i fjellet i løpet av sommerferien.

– Vi håper folk får øynene opp for hvor flott det er i fjellet om sommeren. Nyt de lyse sommerkveldene når solen nesten ikke legger seg og ta et nattbad i et fjellvann, sier Krohn Devold.

Se video fra sommeråpning på Gjendesheim:

Åpnet sommeren med sang på Mogen

Med visesang og god, norsk lokalmat trakk Mogen turisthytte fulle hus på årets sommeråpning.

Bestyrerne Kjersti Wøllo og Petter Martinsen er fornøyd med sesongstarten her i nordenden av Møsvatn, ved innfallsporten til Haradangervidda.
–Vi synes det er kjempehyggelig at det har kommet så mange, sa bestyrerne.

Fra alle kanter

Det ustadige været til tross, gjestene strømmet til fra alle kanter, med rutebåten over Møsvatn, over fjellet fra Stordalsbu og Lågaros og fra en av nabogårdene ved Mogen.

Visesanger, tekst- og tonesmed Ragnar Sør Olsen fra Skien underholdt sent og tidlig med sine egenproduserte viser, og allsangen lød langt ut i de sene nattetimer. Også på båtturen tilbake ljomet spill og sang mellom fjellene.

God lokalmat

Mogen er kjent for god lokalmat. For noen år siden kåret Dagens Næringsliv det de fikk servert her til en av fjell-Norges ti beste matopplevelser. Også gjestene er begeistret for maten.
– Vi har vært her flere ganger, det er alltid fantastisk mat her, sa Tone Dalvang fra Kristiansand. Sammen med et turfølge fra sørlandsbyen hadde hun gått fra Kalhovd via Stordalsbu til Mogen som er sultne etter strabasene.
– Det var deilig å komme hit, sa hun. Dagens middag, røkt lammeskank med rotmos, så ut til å falle i smak.

Se flere bilder fra Mogen i bildekarusellen øverst.

Under sommeråpning underholdt visesanger Ragnar Sør Olsen også på Fjellvåken, båten som går inn til Mogen. Janicke Bjercke (t.v) og Bodil Tveit likte det de hørte. Foto: Helle Andresen