DNT-hyttene åpner gradvis fremover

Skogadalsbøen i Jotunheimen åpner 26. juni. Du kan booke plass nå.
Skogadalsbøen i Jotunheimen åpner 26. juni. Du kan booke plass nå.

Frem mot sommeren åpner stadig flere av DNT-hyttene dørene. Men husk å bestille på forhånd og følge smittevernreglene.  

- I år er det viktig at du planlegger ferien din godt. Frem til nå har vi sagt at det alltid er plass på hyttene og at ingen ble avvist. Slik blir det ikke i år. Alle som skal bo på hyttene våre må bestille i forkant. Det er ikke mulighet for drop-in eller dagsbesøk på selv- og ubetjente hytter, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.  

Dette er fordi det er viktig å sikre smittesporing, og da må vi ha oversikt over alle som har bodd på våre hytter. DNT har utarbeidet en instruks for smittevern på hyttene og en utfyllende smittevernplan. Denne er dynamisk, og endrer seg etterhvert som rådene fra helsemyndlighetene endrer seg. 

- Det er svært viktig at alle tar ansvar for sitt eget besøk og følger reglene. På den måten kan vi sikre at tilbudet kan holdes åpent, og at flest mulig får den fantastiske tursommeren vi drømmer om, sier Klarp Solvang. 

Trygt for alle 

Fra og med 11. mai endres smitteverninstruksen, og det er nå mulighet for at flere kan bo på en selv- og ubetjent hytte samtidig - om hytta er stor nok. Antallet reguleres i bookingsystemet. Men regelen er fortsatt at man skal holde 1 meter avstand, og alle gjester må ta ansvar for å vaske etter seg. Tilsynet av hyttene blir langt hyppigere enn normalt. På betjente hytter passer betjeningen på at smittevernreglene overholdes.  

- Med tiltakene vi nå iverksetter, så er smittefaren liten. Vi åpner forsiktig opp etter nøye vurdering internt og i samråd med smittevernmyndighetene, sier Klarp Solvang. 

Hit kan du dra først

Hyttene åpnes gradvis frem mot sommerferien. Oppdaterte åpningstider finner du ved å søke på hyttene du vil besøke på UT.no.  De fleste betjente hyttene åpner som vanlig i slutten av juni. Våre 550 hytter er alle ulike, noen ligger i lavlandet mens andre langt til fjells der det fortsatt er mye snø, derfor vil de være klare for booking på ulik tid. 

Øitangen på Jomfruland åpner dørene i mai.
Øitangen på Jomfruland åpner dørene i mai. Foto: Marius Dalseg Sætre

Disse reglene gjelder for hyttebesøk: 

  • Oppdater deg på de siste anbefalingene fra FHI og følg disse før du drar på tur 

  • Om du har symptomer på luftveisinfeksjon skal du ikke besøke en DNT-hytte. Dette gjelder også milde symptomer. 

  • DNT åpner kun hytter som har mulighet for forhåndsbooking. Dropin, dagsbesøk og toalettbesøk på selv- og ubetjente hytter er ikke tillatt. 

  • Antall gjester som kan oppholde seg på en selv- eller ubetjent hytte er regulert i bookingsystemet. Regelen er at man skal kunne holde en meter avstand mellom hvert turfølge. Denne regelen gjelder så lenge dette er rådet fra myndighetene.

  • Mange selv- og ubetjente hytter er så små at det ikke vil være mulig å holde en meter avstand. Det vil derfor variere fra hytte til hytte om du kan booke seng/rom eller om du må booke hele hytta.

  • Gjestene må ta med ren lakenpose og eget rent putevar, eller rent sengetøy. Sjekklister på hytta må følges. 

  • Du som gjest er ansvarlig for å følge anvisningene på hytta for å sikre godt renhold og hygiene mens dere bor på hytta. 

  • Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer og ta med deg søppel hjem. Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta på det du skal ha selv, ikke noe annet. 

Hyttene må vaskes nøye mellom hvert besøk. Her fra  Skåpet turisthytte.
Hyttene må vaskes nøye mellom hvert besøk. Her fra Skåpet turisthytte. Foto: Mari Stephansen

Viktig for hele DNT 

Etter at regjeringen 12. mars beordret alle om å holde seg hjemme for å hindre koronasmitte, valgte DNT å fraråde all bruk av sine hytter frem til 1.mai. DNT har vært åpne om at dette har vært en tøff tid for både medlemsforeninger og hyttevertskap. 

- Derfor betyr det mye at vi kan åpne opp tilbudet gradvis fremover. Dette trenger både vi og medlemmene våre. Samtidig ser vi frem til å vise nordmenn alle de fantastiske mulighetene som finnes som turist i eget land, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang. 

Vær fleksibel 

DNT består av 57 selvstendige foreninger som forvalter de 550 hyttene. Vi gjør de tiltakene vi kan i forkant, og vi vil tilpasse oss underveis, alt etter som hva som trengs. Hvilke tiltak som er nødvendige på hyttene tilpasses myndighetenes krav, og dere vil finne oppdaterte retningslinjer på hyttesidene og på hyttene

– Dette er en ny situasjon for alle. Hvordan det vil se ut om en måned eller to, er umulig å spå. Men vi er håpefulle og satser på at en forsiktig åpning av tilbudet vårt nå er veien å gå. Når det er sagt, ber vi deg som bestiller plass på hyttene våre og som planlegger sommeren langs en T-sti om å være fleksibel. Vi skal gjøre det vi kan for å få alle som ønsker det til fjells, men det vil uansett bli litt annerledes enn det man er vant til, sier Solvang. 

Sota Sæter i Breheimen åpnet dørene 1. mai.
Sota Sæter i Breheimen åpnet dørene 1. mai. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Ditt medlemskap betyr mye

Et medlemskap i DNT har aldri vært mer verdt. Det går med på å sikre at hytte og rutetilbudet fortsatt er der når vi har kommet oss igjennom disse utfordrende tidene.​​​​​​​ DNT har 550 hytter og over 22 000 km med merket sti over hele landet, og det er mange muligheter for en spennende og opplevelsesrik sommer i Norge.

Annonse