Vær til besvær

Selv om skyene ligger lavt er det fint å være på tur.
Selv om skyene ligger lavt er det fint å være på tur. Foto: Jan Ivar Bøe

Yr.no varsler regn, men sola skinner fra skyfri himmel. – Frustrerende, sier DNTs bestyrere. 

– Det skal bli bedre, sier Meteorologisk institutt. 

De siste par somrene har regnet silt ned, særlig på Østlandet. På jakt etter solglimt sjekker vi yr.no for å styre turen dit sjansen for godvær virker størst. Ser vi symbolet for regn, avlyser vi den planlagte turen og setter raskt kursen dit været ser bedre ut. Hadde det enda vært så enkelt.

– Når folk planlegger tur, er det stort sett langtidsvarselet de forholder seg til. Det stemmer sjelden, sier Knut Vole, bestyrer på Glitterheim turisthytte i Jotunheimen. Han opplever ofte at folk avbestiller mange dager i forveien fordi det er meldt regn. 

Går glipp av finværet

– Når dagen kommer, skinner ofte sola fra skyfri himmel. Folk går glipp av et flott opphold, og vi får færre gjester, sier Vole. 

Også bestyrer Jorunn Svingen på Sota Sæter i Breheimen ristet på hodet i fjor sommer da værmeldingen ofte stemte dårlig med virkeligheten.

– De meldte regn, regn, regn på langtidsvarselet, men her skinte sola. Det var veldig frustrerende. Vi fikk flere avbestillinger fra folk som ble skeptiske da de så den dårlige værmeldingen. Heldigvis var det noen gjester som ombestemte seg da de så på webkameraet at været var bra, sier Svingen.

Meldte for mye nedbør

Forsker Morten Køltzow ved Meteorologisk institutt gir bestyrerne rett i at yr.no meldte for mye nedbør på langtidsvarselet i fjor. 

– Det ble faktisk meldt halvannen gang flere tilfeller av nedbør enn det som kom. Nå jobber vi med en modell som skal gi mer presise nedbørvarsler, og håper å få den klar til sommeren, sier Køltzow.

De nedbørrike somrene skaper hodebry for meteorologene. 

– Når det er stabile høytrykk, er det relativt enkelt å forutse hva som vil skje. Med skiftende og ustabilt vær, vil byger poppe opp her og der, og det er vanskeligere å vite akkurat når og hvor regnet vil komme. Om vinteren er det størst utfordring å varsle de kalde temperaturene, sier Køltzow. 

Han oppfordrer brukere av yr.no til å bruke mer enn bare symbolene.

Les hele teksten

– Folk vil gjerne ha kortversjonen, men om man bare får med seg symbolene og temperaturangivelsen, får man ikke hele bildet. Resten av grafikken og teksten som følger værmeldingen, er viktig. Nytten av værvarselet henger ofte sammen med hvor mye tid man bruker på det. Kortidsvarslene er mest presise, mens langtidsvarslene er mer usikre og derfor basert på sannsynlighetsvurderinger. Hvor stor usikkerheten er, avhenger imidlertid av værsituasjonen. Yr.no varsler derfor også hvor sikre de ulike varslene er, forklarer

Køltzow.

Vi nordmenn er svært opptatt av været og værmeldingen, men hva som opptar oss, varierer fra landsdel til landsdel. 

– På Østlandet er man mindre opptatt av vindvarselet enn man er på kysten av Vestlandet og Nord-Norge. Og på indre Østlandet er det temperaturen vinterstid som har størst interesse, forteller Køltzow. 

Følg webkameraene 

Atmosfæren er kaotisk, og erfarne friluftsfolk vet at værskiftene kommer fort i fjellet. Køltzow anbefaler å sjekke været tett opp mot avreise, og i størst mulig grad følge med på oppdateringer i varslene. 

– Nederst på siden vises de tre nærmeste webkameraene i området du skal i, det gir et bilde av hvordan det er der idet bildet ble tatt. Selv sjekker meteorologen yr.no før han skal på tur.

– Men planlegger jeg en tur 14 dager i forveien, er jeg innstilt på all slags vær. Det er ingen grunn til å avlyse en planlagt tur på grunn av et tidagers varsel, og jeg synes det er en opplevelse å være på tur i dårlig vær. Ikke minst blir det ofte bra fiske, avslutter Køltzow.

Bestyrerens tre tips:

1. Ring hytta, snakk med lokalkjente

2. Noen hytter har webkamera, sjekk dem. Nederst på yr.no vises de tre nærmeste

webkameraene.

3. Ikke stol blindt på værmeldingen – langtidsvarselet er spesielt usikkert.

Meteorologens tre tips:

1. Bruk litt tid på værmeldingen. Vurder tilgjengelig grafikk. Les tekst, ikke bare symboler.

2. Værvarsel er i gitte værsituasjoner ferskvare. Sjekk yr.no helt opp til avreisedag.

3. Det er store lokale variasjoner. Bruk sunn fornuft og gjør dine egne vurderinger.

Undres meg på om meteorologene har varlset sol i dag?
Undres meg på om meteorologene har varlset sol i dag? Foto: Kristian Flaaten

Annonse

Skrevet av Helle Andresen 1. juli 2013