Annerledespåsken 2020

En nærtur kan bli ganske magisk, særlig når regnbuen dukker opp mellom trærne i eventyrskogen. Foto: Henrik Habberstad

Fjell- og hyttetur ble avlyst for mange i år, men det har ikke stoppet nordmenn fra å dra på tur i påsken. Søket etter nærturer har vært eksepsjonelt stort.

Det viser trafikktallene på Norges største turplanlegger UT.no. Portalen har mer enn 12 000 turforslag, kart med alle merkede stier inntegnet og verktøy for egen turplanlegging. Nå er det særlig fokus på nærturer på nettportalen.
–Ikke overraskende er etterspørselen etter nærturer enorm nå. For påsken 2020 har UT.no hatt en trafikkøkning på 70 prosent, sammenlignet med påsken i fjor. Ca 300 000 brukere har funnet sin nærtur på portalen i løpet av påskedagene, sier Marlen Knoph, prosjektleder for UT.no i Den Norske Turistforeningen (DNT).

Kortreist friluftsliv
-Mange har brukt mye tid ute, og har hatt sin første natt i naturen. En stor andel har fått oppleve at kortreist friluftsliv også byr på mye flott, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i DNT.

Gjennom påsken har DNTs frivillige turledere delt et tyvetalls turtips på Instagram under emneknaggen #giturenvidere. Dette for å løfte frem turer som litt færre kjenner til.
  – Over 1000 bilder har blitt delt. Sammen bidro UT.no og våre digitale turledere til at turtrafikken ble litt mer spredt. Vi kommer til å fortsette denne satsningen slik at vi kan spre trafikk og redusere smitterisiko, sier generalsekretæren.

Annerledespåsken
Påsken for DNT ble absolutt ikke som de hadde sett for seg.
- Våre folk melder om svært lite trafikk i fjellet, våre 550 hytter har stort sett stått tomme. For våre 44 betjente hytter har det vært trist å ikke få lov til å ønske gjestene sine velkommen, og krevende økonomisk. Men å bidra i den nasjonale dugnaden for å redusere smitte var en selvfølge. Så langt ser vi at medlemmene ønsker å støtte opp om oss, det sammen med myndighetenes støtte, betyr mye for at vi kan opprettholde tilbudet vårt. Og vi opplever et stort engasjement fra folk som vil bidra. Daniel Kvammen holdt live konsert på Facebook til inntekt for våre hytter skjærtorsdag, det ga over 135 000 kr. Slik inspirerer og gir våre vertskap en oppmuntring i en litt tung tid, sier Klarp Solvang.

Vil åpne tilbudet så fort som mulig
Den 20.april oppheves hytteforbudet, men myndighetenes oppfordringen om å unngå unødvendige fritidsreiser gjelder fortsatt.
 - Vi skjønner at folk nå gjerne vil komme seg litt opp og ut, og jobber intenst med å finne ut hvordan vi kan tilrettelegge for turer og aktiviteter og bruk av våre hytter innenfor de regler og anbefalinger som gjelder. Vi ønsker å komme i gang med dette tilbudet så raskt som mulig, samtidig må vi sørge for at frivillige, medlemmer og gjester får nødvendig informasjon og vet hvordan de skal gå frem. Vi gleder oss enormt til å kunne ønske alle velkommen med ut på tur igjen, avslutter Solvang

Takk for at du støttet vedlikeholdet av friluftstilbudet som medlem!

Generalsekretæren i DNT Dag Terje Klarp Solvang synes folk har vært flinke til å benytte seg av nærnaturen i påsken. Her på nærtur selv. Foto: Line Hårklau

Skrevet av Mette Habberstad 13. april 2020