Påskegøy i snøen

Bålgrop eller snøkake til havet? Les utetipsene fra trebarnsmor Gunn Elin i Harstad og la deg inspirere!

Som mamma til tre barn og med erfaring fra Barnas Turlag siden 2009, har vi et ganske godt grunnlag til å finne på ting ute. Jeg har to skolebarn, 1. og 5. klasse på to ulike skoler, og et barnehagebarn på 5 år. Det betyr mye å forholde seg til for å klare hjemmeskolen, og det gikk fort opp for meg at jeg likte bedre å være ute enn å organisere skoledagen inne (jeg er ingen lærer!)

Nå er ikke det vi har gjort nødvendigvis skoleaktiviteter, men vi er ute i frisk luft, beveger oss og er litt nysgjerrige på det meste. Her er våre beste tips for uteaktivitet i snø:

1. Utetime står fast på timeplanen, og to av fem skoledager har også konkret turdag (da kutter vi drastisk ned på skolearbeidet).

2. Vi er ute uansett vær – og det har virkelig vært omskiftende, men heldigvis ikke ille kaldt.

3. Farge snø: Vi har laget påskekyllinger i snøen og farget de gule. Da brukte vi varmt vann og gul konditorfarge på ei sprayflaske. Det passet både 5- og 7-åringen, og 10-åringen brukte det til å farge hoppbakken han laget.

4. Flaskebane: vi lager flere flaskebaner både med bruer og tunneller. Vi har brukt glassflasker, men jeg vet jo at plastflasker med vann i fungerer kjempebra. Vi har kombinert baner som kommer sammen i ei løype, vi har laget baner både på kvelds- og dagtid, og det var veldig steminingsfullt å ta med lyslyktene og kosebamsene ut og lage en bane som da gikk gjennom både by og land, og hadde bamser som tilskuere.

5. Snøhuler: til vår store sorg har vi ingen fine skavler på eiendommen, så vi grov oss ned og lagde snøhule på den nesten flate plenen. Det ligger vel godt over en meter snø her nå, så da fikk vi til en hule med tre ulike innganger.

6. Akebrett: vi går mange nærturer med enten rumpeakebrett eller rattkjelker. Det fine er at ungene gjerne går oppover når de vet at de får leke seg på akebrett nedover. Rattkjelker kan være både hester og turnstativ, og det kan være spennende å forsøke å holde seg på en rattkjelke som kjører slalom eller bekkes opp o.l. Og det er veldig gøy å forsøke å hoppe på en rattkjelke i fart.

7. Bålgrop: spennende å lage bål i snøen – for hvordan skal man sikre at bålet ikke forsvinner nedover og nedover før det slukner helt?

8. Isfiske: så lenge det er trygge forhold er det svært spennende med isfiske.

9. Snøkaker til havet: vi lagde snøkaker og plasserte de på et svaberg der bølgene slo. Det var veldig spennende å følge med på hva som skjedde når bølgene kom! Vi hadde gjettekonkurranse om kakene ble tatt med vannet, om de kollapset, eller hva som skjedde. Og det var svært spennende å se på snøen forandre konsistens etter hvert som den tok i seg mer og mer vann.

10. Lage egen snøstorm med snø fra trærne: det er ganske fascinerende å se hva som skjer når man rister på et grantre som er dekket av snø! Hvordan får man best til snøstorm? Ved å riste opp-ned eller sidelengs?

11. Hoppbakker: kjøp små hoppfigurer på lekebutikk og lag hoppbakker til de. Dette kan gjøres rett utenfor døra og det er interessant så om man får til rett kurve på bakken, undersøke om de lander, hvor langt de hopper etc.

Se bilder av de ulike tipsene:

Tekst og foto: Gunn Elin Fedreheim

Skrevet av Mari Stephansen 8. april 2020