10 tips til påskestemning

Tom for idèer? Her er morsomme tips til hjemmepåsken på barmark og snø!

Gi farge til eggene på primus

Pakk med egg i sekken, (frakt de i selve kartongen så unngår du søl) og kok de i en panne på primusen. Ha med skall fra en gul løk og legg det i vannet. La eggene koke sammen med skalle, dette farger eggene gule. (NB: Rødløkskall kan også brukes, resultatet blir brunt og ikke rødt eller rosa.) Spis dem og nyt, eller pynt de før dere spiser! 

Inviter til påskeverksted ute 

Ta i bruk det du finner på turen. Gåsunger, kvister, kongler, stein og skjell kan bli til både påskehare og kyllinger. Pakk med deg det du måtte ha av sløyfer eller bånd og pynt konglene. Tegne og fargelegg runde steiner som påskeegg eller påskeharer. Om det er snø der du er – hva med å lage en snølykt der du farger noen snøballer med gul konditorfarge?  

Grav ned og søk etter egget 

Dersom dere har skredutstyr og to stykk sender/mottaker, kan barna lære skredvett og lete etter påskeegg samtidig. Sett den ene skredsøkeren i send og grav den ned. Om det er bart der du er, kan du gjemme den på annet vis - i en tett busk eller under en rot i skogen. Legg påskeegget sammen med søkeren. Still den andre skredsøkeren i søk og bli med barna når de leter etter egget.  

Inviter til påskerenn 

Har dere gamle takrenner liggende eller noen planker? Bygg en rutsjebane for bob eller skihoppere. Velg hver deres skihopper og før opp poeng i skjema underveis. Dersom dere har snø, kan dere gjøre det samme, og da kan dere bygge banen så lang og vanskelig som dere vil i snøen og gjerne med et hopp! Barkebåtrenn kan også erstatte det tradisjonelle påskerennet. Pynt barkebåten med påskefjær eller fjær du finner i skogen. 

Gå på skattejakt  

Gi barna i oppgave å tegne et kart over hagen, parken, eller en avgrenset del av skogen der du bor. Be de krysse av for hvor de har gjemt skatten (påskeegget) på kartet og få de til å plassere det ut. De andre i familien får i oppgave å finne egget.  


Lag hinderløype 

Dette kan du gjøre i skogen, på en strand, i hagene eller i en park. Har du litt plass og ork er dette også fullt mulig å få til inne. Bruk det du har og plassèr det ut formet som en løype. La barna ta seg over, under, rundt eller på frem til de er ved mål eller har tatt en runde. Her kan dere konkurrere på tid, utførelse, ståpå-vilje eller humør.   

Vulkaneksperiment 

Lag et lite fjell av snø, grus eller sand med et hull på toppen slik at du kan sette en kopp der. Tilsett eddik og litt zalo i koppen. Til slutt har du i noen teskjeer natron og ta noen skritt bakover. For å få farge kan du helle i litt konditorfarge før natronen tilsettes.  

Skriv i sand eller snø 

Påskehare, påskeferie, påskefjellet, påskeegg.. Hvor mange påskeord kommer dere på? Gå sammen to og to og tramp bokstavene i bakken. Har du sand eller en glatt jordflekk kan du skrive med en pinne. Dere kan også ta med tegnesaker ut og tegne alt som begynner på påske.  

Lag snøkylling 

Rull sammen baller av snø som om du skal lage en snømann. Form det til en hare eller høne. Fyll  flasker med varmt vann, ha i konditorfarge og la kunstneren i deg få fritt utløp!

Påskepinnebrød 

Hjemmelaget pinnebrød stekt på bålet er superenkelt å lage, smaker alltid godt og kan lages i uendelig mange varianter.  Også i påskevariant! Tilsett gurkemeie i deigen. Den klassiske oppskriften finner du her. Er du mer glad i appelsin? Test denne søte oppskriften på grillen. 

Foto: Knut og Agnethe Larsen

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 6. april 2020