Ta skolen med ut!

Vi viser deg hvordan. 

Friluftsliv er først og fremst et pusterom og en kilde til både lek og ro. Men naturen er også en super arena både for mestring og læring. Mange skoler flytter deler av undervisinigen ute i naturen. Det får de mye igjen for:

–  Elevene får en mer variert skoledag og gleden av å være i aktivitet også i løpet av dagen. Barna blir mer konsentrerte og motiverte, og trivselen i klassen øker, sier fagsjef for Barnas Turlag i DNT, Kristin Oftedal. 

Oftedal har jobbet i DNT i en årrekke, og før det jobbet hun som lærer: 

 – Det finnes så mange måter å kombinere fysisk aktivitet og undervisning på i alle fag. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser.  Men slik  hverdagen er nå blir det lange dager og det er krevende å være kreativ i lengden. Derfor har vi samlet noen av våre best tips til foreldre som man kan benytte seg av samme hvor i landet du bor. 

8 tips for læring i friluft: 


Naturmemory 

Her får barna skrive- og lesetrening, trent hukommelsen og gått på skattejakt i naturen. 

Ta med flere par papptallerkner og tape. Finn ulike ting fra naturen; for eksempel løv fra trær. Fest bladene på tallerkenen og skriv på den andre. Bland tallerkene og snu den blanke siden opp. Så er det klar for lottospill der man snur to brikker og så er det om å gjøre å finne de som hører sammen. 

Praktisk matematikk 1

Hvor mye er egentlig en liter? Ta med en bærepose og et litermål. Gi barna bæreposen og be dem hente det de tror er 1 liter fra en bekk eller et vann. Kontrollmål med litermålet.

Praktisk matematikk 2

Her er det mange muligheter. Oppgavene kan enkelt tilpasses barnas alder. Husk å pakke med målebånd og evt. vekt.

  • Be barna løpe inn i skogen og stoppe når de tror de har løpt 70 meter.
  • Hopp lengde og mål hvor langt de hopper i gjennomsnitt, til sammen osv.
  • Be barna finne en kjepp eller grein som de tror er f. eks. er 110 cm, eller en stein som de tror er 1 kg. Kan gjøres flere ganger med ulike oppgaver og mål. 

Skriving: 

Hvis barna har fått skriveoppgaver, kan en tur i naturen gi inspirasjon og ideer til både dikt og historier. Om været tillater det, kan de gjerne ta med seg skrivesakene ut og gjøre notater der.

Har du en strand, slette eller snø i nærheten, har du en glimrende mulighet til å øve på å skrive både bokstaver og tall. 

Male på skare 

Her er det fantasien og ambisjonene som setter grenser. Bruk vanlige malerskrin med vannfarger og brede pensler. Fyll varmt vann på termos, så fester malingen seg bedre på snøen. Du kan også fylle en vannflaske med varmt vann og konditorfarge. 

Kartforståelse 

Pakk ark og tegnesaker med i sekken, elller bruk et ferdig kart. Den ene gjemmer en gjenstand og viser på kartet hvor han eller hun har gjemt det. Den andre løper og henter det. Bytt roller!

Ordlek

Tenk ut noen ord på forhånd som det er mulig å finne rekvisitter til der dere er. Si et stikkord, for eksempel SKOG. Barna skal finne en ting for hver bokstav i ordet skog.  Stein – Kongle – Ormegress – Gress.

Dyr og planter

Hvem bor i naturen? Se hvor mange ulike typer insekter, dyr, planter og trær du finner. Enten på et avgrenset område der du bor, eller langs stien på tur. Ta gjerne med faktabøker om du har. Skriv ned de du finner, søk opp på nettet og les mer når dere kommer hjem. 

Foto: Agnethe Larsen, Marius Dalseg, Andrè Marton Pedersen, Sindre Thoresen Lønnes, Eva S. C. Bjørn-Hansen.

Skrevet av Mari Stephansen 27. mars 2020