Nå åpner fjellet

Over hele landet blir Sommeråpning markert med ulike aktiviteter og god, lokalprodusert mat. Her er vertskap Beate Øygarden og Svein Aaseng på Bjørnhollia Turisthytte i Rondane. Foto: Sindre T. Lønnes

Lørdag 29. juni åpner alle DNTs hytter for en ny sommersesong i fjellet. Til tross for mange nye og spennende friluftsaktiviteter vil folk helst på vanlig fottur i Jotunheimen.

En undersøkelse som nylig er gjort av TNS Gallup på vegne av DNT er det fremdeles det tradisjonelle friluftslivet som er mest populært. Nordmenns favorittaktivitet i friluft er fottur i skog, mark og fjellet. Den samme undersøkelsen viser at det er Jotunheimen som er det aller mest populære fjellområde om sommeren. I helgen åpner alle DNTs hytter på fjellet.

-    Over hele landet blir Sommeråpning markert med ulike aktiviteter og god, lokalprodusert mat, sier Kristin Krohn Devold, generalsekretær i Den Norske Turistforening.

Opplev fjellet
Hun oppfordrer alle til å starte sommerferien med en tur på fjellet og gjerne innom Sommeråpning på en av DNTs hytter. Du kan oppleve soloppgangstur til Besseggen, varm, vedfyrt badestamp på Stavali eller bål og fjelldans på Gjendebu.

– Vi håper folk får øynene opp for hvor flott det er i fjellet tidlig på sommeren. Nyt de lyse sommerkveldene når solen nesten ikke legger seg, sier Kristin Krohn Devold.

• Se en oversikt over hva som skjer på Sommeråpning over hele Norge

Imponerende dugnadsarbeid
Det skal mange arbeidstimer til før fjellet er klart for en ny sesong. Dette blir som oftest gjort på dugnad i Den Norske Turistforening. Vanlige oppgaver før Sommeråpning er merking av stier, legge ut broer over elvene og vedlikehold og vask av hytter. Til sammen utgjorde dugnadsinnsatsen over 502.000 timer i 2012.

- Vi kan takke det flittige dugnadsfolket for at det er så enkelt å komme seg til fjells i Norge.  Dugnadstimene tilsvarer over 280 årsverk og vi er svært stolt av arbeidet som dugnadsfolket gjør i fjellet, sier Krohn Devold.

Få gratis overnatting

Alle som deltar på Sommeråpning får et bonuskort der den 5. overnattingen er gratis. Sommeråpning er et samarbeid mellom DNT og Kvikk Lunsj.