60 nasjoner til topps på Galdhøpiggen

Stor jubel for deltakere på Til Topps, på toppen av Galdhøpiggen.
Stor jubel for deltakere på Til Topps, på toppen av Galdhøpiggen. Foto: Røde Kors

I løpet av helgen har over 850 turglade personer fra 60 nasjoner gått til toppen av Norges tak, Galdhøpiggen, som ledd i integreringsprosjektet "Til Topps".

- Det har vært en flott tur. Det er min første gang i det norske fjellet. Her er det utrolig fint og jeg er veldig glad for denne opplevelsen, sier Tigist Kebede, 32, fra Etiopia. Sammen med over 850 deltakere og frivillige fra Røde Kors, Den Norske Turistforening og andre organisasjoner deltok hun i Norges støre integreringsarrangement "Til Topps" i helgen. 

Første møte

For mange er dette første møte med fjellheimen. Selv om værgudene ikke akkurat var i godlune, var deltakerne begeistret for opplevelsen. Noe arrangørene satte stor pris på; 


- Å gå på tur med folk som aldri har vært i slike omgivelser er enestående, sier Lise Corwin, fagsjef folkehelse i Den Norske Turistforening. 
Samarbeid
I løpet av  helgen med Til Topps arrangeres turer til toppen av Galdhøpiggen fra Spiterstulen og Juvasshytta, og det er egne kulturvandringer i Lom og en stor kulturfest. Hele arrangementet er et samarbeid mellom Røde Kors, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Kommunesektorens organisasjon og Den Norske Turistforening.

- Det å gå på tur sammen er en strålende arena for integrering. Man får tid til å snakke og oppleve noe sammen. Det er noe med norsk turkultur. Alle snakker med alle. Selv om man er sliten, så er man blid og åpen, sier  avdelingsleder for omsorg i Røde Kors, Grete Herlofson. 

Lokalt

Den viktigste integreringen i Norge skjer lokalt. Fra Bergen Turlag var det en stor gruppe turledere med multikulturell bakgrunn som var med Til Topps som frivillige. 

- Ved å gå på treningsturer styrkes folkehelsen og det knyttes sosiale bånd. Til Topps er et mål å strekke seg mot gjennom året. Det viktigste for integrering er å finne møteplasser der man treffer andre mennesker og knytter bånd, det gjøres i gode rammer når man er på tur, sier Lise Corwin. 

Turledere fra Bergen Turlag med deltakere fra Til Topps .
Turledere fra Bergen Turlag med deltakere fra Til Topps . Foto: Kristin Oftedal Vinje

Annonse