En eventyrverden rett ved der du bor

- Da vi våknet klokken fem, av et trykkluftbor rett utenfor soveromsvinduet – for tredje natta på rad – fant vi ut at noe måtte gjøres, sukker Siri

- En kveld lå vi og drømte oss bort til sommerferien. Til fjellturer, og lange lyse kvelder uten bekymringer. I det øyeblikket ble idéen født. Idéen som ville gi oss følelsen av ferie midt i uka, sier Lars.  

To dager senere – rett etter jobb, på en helt vanlig torsdag – hoppet ekteparet på toget på vei ut i eventyret. Nå befinner de seg i Østmarka utenfor Oslo, på vei til den ubetjente DNT-hytta Huldreheim.  

-  Når det tar 40 minutter med kollektivtransport til byen er det jo ikke noe problem å reise på jobb dagen etter, sier Lars.  

- Ryggsekkene våre skilte seg ut fra stresskoffertene på Oslo S, smiler Siri.

Flytt hverdagen ut  

Og nå står de her, midt i eventyrskogen, knapt en time etter at de satt seg på toget i Oslo sentrum. Ingen trykkluftbor å høre, kun kvitringen fra glade fugler og løv som rasler i vinden. Sola skinner gjennom tretoppene, og begge har et rolig drag over ansiktet.  

- Det er lett å glemme alle mulighetene som finnes. Vi har vært medlemmer i DNT i en stund, men har mye å gå på når det gjelder å bruke tilbudet i hverdagen, sier Lars.  

- Ja, det er jo så mange vakre nærturer, og flotte hytter å oppdage. Tenk at det finnes mennesker som bruker fritida si på å merke, rydde og vedlikeholde disse, slik at vi kommer oss ut, fortsetter Siri.  

- Det kan være lett å tenke at vi ikke trenger å betale medlemskapet om vi ikke skulle bruke hyttene akkurat den sommeren. Men det føltes alltid litt feil. Det er jo ikke sånn at stiene bare skal vedlikeholdes den dagen jeg bruker dem, eller at hytta kun trenger et malingsstrøk det året jeg er medlem, sier hun.  

- Ja, det er jo gratis å bruke stiene, men det føles godt å støtte arbeidet med å holde de ved like, sier Lars. 

Visste du at 540 000 turgåere tror de er medlemmer av DNT, men at de faktisk ikke er det?

Vi trodde de røde merkene var stier, og endte midt uti en myr, på vei ut på et vann!

Rødt eller blått?  

Stien snirkler seg idyllisk innover i skogen, og det tar ikke lang tid før de møter på en kryssende sti. Skal vi fortsette rett frem? Siri peker på det blå merket på treet.  

- Husker du hva blått betyr?  

Lars smiler. - Dette har vi faktisk dummet oss skikkelig ut på én gang. Vi trodde de røde merkene var stier, og endte midt uti en myr, på vei ut på et vann! Det viste seg at vi hadde fulgt en skiløype. Men det er jo ikke så lett – på fjellet skal man følge de røde merkene, i skogen her ved Oslo de blå, og andre steder er det kanskje noe annet.  

- Det lønner seg å sette seg inn i sånt før man legger ut på tur. Vi har gått på ferskingskurs med DNT Oslo og omegn, så nå er vi sikrere på veivalg og kan lese kartet. Det er deilig å føle seg trygg på det, sier Siri.  

Visste du at

  • DNT driver 560 ubetjente, selvbetjente og betjente hytter over hele landet? 

  • DNT merker 22 000 km T-merkede stier i fjellet og kvister 4 300 km med vinterruter? 

  • Målet til DNT er at ingen skal ha mer enn 500 meter til nærmeste tursti? 

  • Du kan oppdage naturen, og få nye turvenner, med hjelp av erfarne turledere fra DNT i ditt nærmiljø? 

  • DNT er Norges største arrangør av kurs innen klatring, brevandring, fjellsport og andre aktiviteter som krever spesiell frilufts-kompetanse? 

  • DNT gir deg råd om planlegging, veivalg og førstehjelp, hvis uhellet skulle være ute?

Idyll på en odde  

Etter en tur på cirka 4 kilometer er de endelig fremme ved målet. Hytta, som stod ferdig i 2019, ligger idyllisk til ved vakre Ramstadsjøen. Lars finner frem hyttenøkkelen, og åpner den tradisjonelle DNT-låsen med et klikk. Spent kikker de inn i hytta.  

- Dette er et av høydepunktene på turen: å se hvordan hytta ser ut inni. Se, så fint det er her! Tenk at vi har muligheten til å besøke 560 av disse over hele landet da. Det kunne blitt en ny hytte hver natt i over 1,5 år det, sier Siri. 

Og roen senker seg over en kopp kakao i den hyggelige vinduskroken med panoramautsikt til naturen utenfor. Fraværende er lyden av trykkluftbor, og den virkelige sommerferien føles nærmere enn på lenge.  

- At jeg skal på jobb igjen allerede i morgen er ikke så farlig. Det gir hverdagen en ny dimensjon, små pustehull og lykkebobler i hverdagen, smiler Lars. 

Annonse

Historisk sus i Østmarka 

Huldreheim er en ny og lett tilgjengelig hytte i Østmarka.

Du kan nå hytta fra flere steder, nærmeste er Flatby, cirka 2,5 km unna. Marikollen er cirka 4 km unna, og dit kan du ta buss.

Hytta er bygd på stedet der konsul William Duborgh hadde sin fritidsbolig og jaktslott i 1893. Den opprinnelige hytta ble revet da innsjøen ble drikkevannskilde i 1958, men grunnmuren i naturstein er bevart som ruin ytterst på den vakre odden. 

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 8. februar 2020