De beste tipsene til vinterferien hjemme 

En nærtur i den blå time er hverdagsluksus!
En nærtur i den blå time er hverdagsluksus! Foto: Terje Solberg

Er du hjemme i vinterferien, men usikker på hva du skal finne på? Vi har massevis av gode ideer til deg.

Invitèr til bålstund i skumringen

Gå en tur til et utsiktspunkt. Ha med sekk med, sitteunderlag, pledd, ved og en termos med kakao. Kos dere rundt bålet og se på stjernene. Nyt utsikten.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Spis ute

Hvorfor ikke ta søndags-, mandags- eller lørdagsmiddagen i det fri? Det blir lettere å få til en tur når man kombinerer det med middag. Inviter med deg familie eller venner på en skikkelig vinterpiknik. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; varm maten hjemme og ha middagen klar på en mattermos. Pølser og pinnebrød er alltid populært blant barna. Supper og gryteretter egner seg også godt for middag ute.

Grill søte pinnebrød

Tradisjonelle pinnebrød er vel og bra, men du kan tilsette ganske så mye snacks i deigen også. Hva med urter, sjokolade eller nøtter? Vi lover deg at du blir populær rundt bålet om du kan by på varme pinnebrød med smmmeltet sjokolade. Husk å rotere pinnen med deigen hele tiden, så varmen blir jevnt fordelt.

Bålhygge på Heddalsåsen (Notodden).
Bålhygge på Heddalsåsen (Notodden). Foto: Bjørn Tore Moen

Ta en #nattinaturen

Overnatting i telt er spennende, spesielt når mørket faller på. Pass på å ha varme klær og lue, og ikke frys før du legger deg i soveposen. Litt fysisk lek før leggetid gir varme i kroppen. Ekstra lyskilde er også viktig - hodelykt, lommelykt, lys fra mobilen - bruk det du har.

Fugleleiken ligger vakkert til i nordenden av Svanstulvann i Luksefjell.
Fugleleiken ligger vakkert til i nordenden av Svanstulvann i Luksefjell. Foto: Telemark Turistforening

Kryss av en ny hytte på lista

Visste du at du i vinter kan leie hele selvbetjente og ubetjente DNT-hytter? Smittevennlig og trygt for deg og din lille gjeng! Dette gjør vi for at dere skal ha mulighet til å komme dere ut og oppleve vinterfjellet, til tross for at situasjonen er som den er.

Sjekk mulighetene med din lokalforening og les om hyttene på www.ut.no. Ta med venner, kjæreste eller familie. Her får du koblet ut med fyr i ovnen, enkel mat på gasskokeplate og ingen TV. Husk kortstokk, en god bok- og DNT-nøkkel! Det er et spennende prosjekt å erobre sin egen DNT-hytte.

NB! Akkurat nå må du forhåndsbestille plass på alle DNT-hytter, av smittevernhensyn.

Rønningen gård i Bymarka er et hyggelig sted å være.
Rønningen gård i Bymarka er et hyggelig sted å være.

Åpne serveringshytter

Det finnes mange fine nærhytter som er åpne i vinterferien, og kan by på boller og kakao foran peisen.

Rønningen gård

Rønningen gård er på god vei til å bli et senter for friluftsliv for byens innbyggere. På tunet finner man en åpen lavvo med bålplass, og gapahuker som kan benyttes av alle. Rundt omkring på tunet finnes det mange bord og benker samt bålplasser.  Avstanden innover fra Smistad er 3 km (brøytes om vinteren), akkurat passe for familier med små barn og for eldre mennesker som gjerne vil inn i marka en tur. Om vinteren egner bakkene ved gården seg godt til både aking og skileik. Les mer om Rønningen.

Breivoll gård

Breivoll gård i Akershus er et flott turmål for alle, og særlig barnefamilier. På tunet er det bålpanner hvor man kan grille medbrakt mat, det er lekeapparater for barna, man kan ta en tur ned til sjøen og gå langs kyststien som går fra Breivoll i sør og helt til Hvervenbukta i nord. Turforslag Breivoll - Sjødalstrand

Gårdskaféen på Breivoll gård er åpen tirsdag 11-15 og lørdag og søndag 11 - 17. Også åpent i vinterferien. Følg med på FB.

Dere kan også booke en lavvo for en dag eller for overnatting , eller overnatte i den ubetjente hytta Skarbua, med fire sengeplasser og strøm. Les mer om overnatting.

Kobberhaughytta

Kobberhaughytta i Oslomarka er en koselig turmål i vinterferien. Skituren inn fra Frognerseteren er på knapt åtte kilometer. Vel inne kan dere kjøpe noe godt i kafeen, varme dere på bålpannene som fyres opp når det er fullt inne, eller låne akebrett og leke rundt hytta.

Kafeen på Kobberhaughytta er åpen onsdag til lørdag 11 - 16 og søndag 10 - 16. Her byr bestyrer Erlend Birkeland på nybakte kanelboller, hjemmelagde vafler, dagens suppe og andre godsaker Det er ledig overnattingsplass i det nye losjibygget, bestill plass her.

Eiksetra

Eiksetra i Lier kommune er et flott sted for aktiviteter for barnefamilier. Her er det Tarzanløype og villmarkscamp med gapahuk og bålplass ned mot Garsjø. Åpent lørdager og søndager 11-16, følg med for mer informasjon på Facebooksiden deres.

Breivoll er et flott turmål for alle, og særlig barnefamilier.
Breivoll er et flott turmål for alle, og særlig barnefamilier. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Ta et gratis vinterkurs

Hva med å bruke vinterferien til å lære noe nytt? DNT lanserer nå en helt ny, gratis digital kurspakke for deg som vil lære mer om vinterfriluftsliv.

Gjennom kursene vil vi bidra med nyttig kompetanse, tips og triks til hvordan drive et lavterskel friluftsliv om vinteren. Alle kursene baserer seg på turer i lavlandet. Modulene kan tas separat, men til sammen tror vi dette gir et godt grunnlag for å teste vinterfriluftsliv.

Foto: Marius Dalseg

Dra på nærtur

Inviter venner, familie eller barnebarn på en nærtur. Gå et sted du er kjent, eller utforsk et nytt sted på kartet, f.eks. på ut.no. Ta med mat og drikke.

Foto: Line Hårklau

Aktiviteter som gjør turen morsommere

Turbingo

Turbingo er fin motivasjon for å få barna med på tur, og for å gjøre turen mer spennende. Bingo er enkelt som det kan forbli - hva ser du på turen? Kan du krysse av noe i skjemaet? Klikk deg inn over og last ned skjemaet for vintertur. 

Tur-appen Kul Tur   

Gratis App, laget for barn mellom 4 og 12 år der man registrerer turlengde og får poeng for aktiviteter. Den passer både for de som har vært mye på tur og ikke. Barna får poeng for å klatre i trær, tråkke sine egne spor på ski, spise mat ute, lage snølykt, overnatte i telt og sjonglere med kongler, og det finnes både et vinterbrett og sommerbrett. Tilgjengelig for både  iPhone  og Android.  

Foto: Marius Dalseg

Bli med Barnas turlag på tur

Til vanlig har over 220 Barnas Turlag over hele landet aktiviteter for familier hele vinteren, nå er tilbudet redusert på grunn av smittevern. Her er allikevel noen aktiviteter du kan være med på:

Familieskitur til Skardåsen med Barnas Turlag Valdres
Skardåsen er et populert turmål både sommer og vinter og på toppen er det er flott rundskue og en målskive som viser utsikten til 30 topper. 21. februar 11-14.

Vinterferierebus med Barnas Turlag Sveio
Barnas Turlag  Sveio inviterer til deltakelse i Vinterferierebus mellom 26.02-07.03. Vi legger ut turposter med spørsmål, fra hver post skal du samle en bokstav og deretter sette bokstavene sammen til et svarord.

Kveldstur til Blåfjell i Lange med Barnas Turlag Sunnmøre
Vi disker opp med kveldsmat og en liten overraskelse til barna som er med. 25. februar 17.30.

Foto: Line Hårklau

Test en ny aktivitet

DNT er Norges største arrangør av kurs innen klatring, bre, fjellsport og andre aktiviteter som krever spesiell friluftslivskompetanse. Vi har også egne turlederkurs og egen instruktørutdanning. Akkurat nå er kurstilbudet redusert på grunn av smittevern, men du finner allikevel mange kurs i vår kurskalender.

Kajakk introkurs Oslofjorden

På kajakk introkurs blir du introdusert for kajakk, åre, vest og spruttrekk. Gjennom praktiske øvelser lærer du det grunnleggende ved håndtering av kajakk og padleteknikk. Kurset skal motivere til videre opplæring i padling.

Kurset er første trinn i våttkortstigen, og gir deg mulighet til å leie DNT Oslo og Omegn sine kajakker senere. Flere alterntative datoer.

Leie kajakk?

Flere av DNT-foreningene leier ut kajakker til medlemmer. 

Dette er ikke en utfyllende liste. Ta kontakt med din lokale medlemsforening for mer informasjon om deres tilbud.

Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Ditt medlemskap betyr mye

DNT har 550 hytter og over 22 000 km med merket sti over hele landet. Som medlem i DNT er du med å sikre at hytte- og rutetilbudet fortsatt er der når vi har kommet oss igjennom disse utfordrende tidene.​​​​​​​ Du støtter arbeidet medlemsforeningene gjør i ditt nærmiljø for å gi naturopplevelser og turglede til flere. Tusen takk! 

Foto: Marius Dalseg Sætre

Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 19. februar 2021