De beste tipsene til vinterferien hjemme 

En nærtur i den blå time er hverdagsluksus!
En nærtur i den blå time er hverdagsluksus! Foto: Terje Solberg

Er du hjemme i vinterferien, men usikker på hva du skal finne på? Vi har massevis av gode ideer til deg.

Invitèr til bålstund i skumringen

Gå en tur til et utsiktspunkt. Ha med sekk med, sitteunderlag, pledd, ved og en termos med kakao. Kos dere rundt bålet og se på stjernene. Nyt utsikten.

Spis ute

Hvorfor ikke ta søndags-, mandags- eller lørdagsmiddagen i det fri? Det blir lettere å få til en tur når man kombinerer det med middag. Inviter med deg familie eller venner på en skikkelig vinterpiknik. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; varm maten hjemme og ha middagen klar på en mattermos. Pølser og pinnebrød er alltid populært blant barna. Supper og gryteretter egner seg også godt for middag ute.

Grill søte pinnebrød

Tradisjonelle pinnebrød er vel og bra, men du kan tilsette ganske så mye snacks i deigen også. Hva med urter, sjokolade eller nøtter? Vi lover deg at du blir populær rundt bålet om du kan by på varme pinnebrød med smmmeltet sjokolade. Husk å rotere pinnen med deigen hele tiden, så varmen blir jevnt fordelt.

Bålhygge på Heddalsåsen (Notodden).
Bålhygge på Heddalsåsen (Notodden). Foto: Bjørn Tore Moen

Ta en #nattinaturen

Overnatting i telt er spennende, spesielt når mørket faller på. Pass på å ha varme klær og lue, og ikke frys før du legger deg i soveposen. Litt fysisk lek før leggetid gir varme i kroppen. Ekstra lyskilde er også viktig - hodelykt, lommelykt, lys fra mobilen - bruk det du har. 

Natt i naturen og utekino på Rønningen
Fredag 21. og lørdag 22. februar arrangeres det "Natt i Naturen" på Rønningen gård i Bymarka i Trondheim. 
Både lørdag 22. og søndag 23. februar serveres det frokost fra 07:30 til 09:30.

Fugleleiken ligger vakkert til i nordenden av Svanstulvann i Luksefjell, og har vaffelvakter på plass hver helg når det er skiføre.
Fugleleiken ligger vakkert til i nordenden av Svanstulvann i Luksefjell, og har vaffelvakter på plass hver helg når det er skiføre. Foto: Telemark Turistforening

Kryss av en ny hytte på lista

Sjekk mulighetene med din lokalforening og les om hyttene på www.ut.no. Ta med venner, kjæreste eller familie. Her får du koblet ut med fyr i ovnen, enkel mat på gasskokeplate og ingen TV. Husk kortstokk, en god bok- og DNT-nøkkel! Det er et spennende prosjekt å erobre sin egen DNT-hytte.

Rønningen gård inviterer til mange morsomme aktiviteter i vinterferien.
Rønningen gård inviterer til mange morsomme aktiviteter i vinterferien.

Åpne serveringshytter

Det finnes mange fine nærhytter som er åpne i vinterferien, og kan by på boller og kakao foran peisen. Noen har også egne arrangementer i anledning ferien:

Utekino på Rønningen

Ta med deg sovepose og et godt liggeunderlag, og bli med på denne uforglemmelige filmopplevelse under åpen himmel ved Rønningen gård i Bymarka!

Rønningen gård er på god vei til å bli et senter for friluftsliv for byens innbyggere. På tunet finner man en åpen lavvo med bålplass som kan benyttes av alle. To av til sammen tre gapahuker er straks klar til bruk. Hit kan folk ta med seg sin egen hengekøye og overnatte ute i friluft. Rundt omkring på tunet finnes det mange bord og benker samt bålplasser. Søndag 22. februar er det fastelavensarrangement på Låven og inne på Rønningen. Les mer om det HER.

Breivoll gård

I vinterferieuke 8 er gårdskaféen på Breivoll gård i Akershus er åpen tirsdag, onsdag, lørdag og søndag 11 – 16. Her serverer bestyrer Marit og frivillige boller og kake, suppe med brød, kakao med krem, kaffe, brus og andre godsaker.

Breivoll er et flott turmål for alle, og særlig barnefamilier. På tunet er det bålpanner hvor man kan grille medbrakt mat, det er lekeapparater for barna, man kan ta en tur ned til sjøen og gå langs kyststien som går fra Breivoll i sør og helt til Hvervenbukta i nord.

Tidligere var det et parti på traseen som var vanskelig tilgjengelig. Ås Turlag tok affære og resultatet er verdt å teste: 278 steintrappetrinn lagt av sherpaer som nå sikrer en god tur for alle!
Les mer om Breivoll Gård.

Kobberhaughytta

Kafeen på Kobberhaughytta er åpen fredag, lørdag og søndag i uke 8. Her byr bestyrer Erlend Birkeland på nybakte kanelboller, hjemmelagde vafler, dagens suppe og blingser. Det er ledig overnattingsplass i det nye losjibygget i vinterferien.

Les mer om Kobberhaughytta og på ut.no

Eiksetra

Eiksetra i Lier kommune er et flott sted for aktiviteter for barnefamilier. Her er det Tarzanløype og villmarkscamp med gapahuk og bålplass ned mot Garsjø. Åpent lørdager og søndager, følg med for mer informasjon på Facebooksiden deres. 

Breivoll er et flott turmål for alle, og særlig barnefamilier.
Breivoll er et flott turmål for alle, og særlig barnefamilier.

Dra på nærtur

Inviter venner, familie, barnebarn, naboer eller bekjente på en nærtur. Gå et sted du er kjent, eller utforsk et nytt sted på kartet, f.eks. på ut.no. Ta med mat og drikke.

Har du lyst til å oppleve nye steder og få nye lekekamerater? Bli med Barnas turlag på tur:

Lommelykttur med Barnas turlag på Stange 
Ta med hodelykt og lys etter refleksbamser som viser vei inne i Morganskogen. Fredag 21. februar kl. 17:30 - 19:00

Miniekspedisjon i Oslomarka barn 7-12 år med følge av voksen
Hytte-til-hytte tur med overnatting. På grunn av snømangel har vi endret denne skituren til en fottur! Det er delvis bart på blåstiene i Lillomarka nå, men det kan være litt isete enkelte steder. Vi anbefaler derfor brodder til store og små. Aktivitetene vil bli tilpasset føreforholdene.  

Isfiske på Næra med Barnas Turlag Lillehammer
Bli med og test fiskelykken med pilkestikka på Næra. Barnas Turlag stiller med pilkestikker til utlån, ta gjerne med din egen hvis du har. Vi har med isbor og maggot. Bålpanna er varm, så ta gjerne med nistepakke du kan varme.  

Hyttetur for barnefamilier i Bergsdalen 
Barnas Turlag i Bergen inviterer barnefamilier til å bli med på overnattingstur på den ubetjente hytta Alexander Grieg i vinterferieuke 9. Dette er et uorganisert tilbud til familier som vil styre løpet selv, og alle tar med sin egen mat. Hyttevakter vil være til stede hele perioden, og de kan foreslå aktiviteter. Her kan dere leke i snøen, gå på ski, spille spill og kose dere sammen med andre barnefamilier.  Arrangeres mellom 21. februar og 1. mars.

Test en ny aktivitet

Hva med å bruke vinterferien til å teste ut en ny aktivitet du har drømt om lenge? Flere av DNTs medlemsforeninger tilbyr ulike kurs og aktiviteter. 

Klatring for ungdom

DNT ung Oslo har gratis Tirsdagsklatring for medlemmer på Oslo Klatresenter på Skullerud hver tirsdag fra kl. 18- 20. Her er det bare å dukke opp og vise medlemskortet i resepsjonen. Tirsdagsklatringen holder til i andre etasje. Les om Tirsdagsklatring

DNT ung Sogn og Fjordane, og Aktiv Fritid i Sunnfjord kommunne arrangerer klatring og volleyball i Sunnfjordhallen. Et gratis tilbud for alle ungdommer i Sunnfjord Kommune.

Vinterpadling fra Sørenga

Søndag 23. feb kl. 10-15. Bli med vår erfarne turleder på rundtur i Oslofjorden. Etter et par timers padling går vi i land på et koselig sted og spiser lunsj. Påmelding: Kajakk vinterpadling fra Sørenga

Leie kajakk?

Flere av DNT-foreningene leier ut kajakker til medlemmer. 

Dette er ikke en utfyllende liste. Ta kontakt med din lokale medlemsforening for mer informasjon om deres tilbud. 

Se alle DNTs kurs her:


Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 19. februar 2020