De beste tipsene til vinterferien hjemme 

En nærtur i den blå time er hverdagsluksus!
En nærtur i den blå time er hverdagsluksus! Foto: Terje Solberg

Er du hjemme i vinterferien, men usikker på hva du skal finne på? Vi har massevis av gode ideer til deg.

Kryss av en ny hytte på lista

Fugleleiken ligger vakkert til i nordenden av Svanstulvann i Luksefjell.
Fugleleiken ligger vakkert til i nordenden av Svanstulvann i Luksefjell. Foto: Telemark Turistforening

Visste du at DNT har over 500 selv- og ubetjente hytter over hele Norge? Mange steder i landet er det også mange dagsturhytter du kan besøke. Sjekk mulighetene med din lokalforening og les om hyttene på www.ut.no. Ta med venner, kjæreste eller familie. Her får du koblet ut med fyr i ovnen, enkel mat på gasskokeplate og ingen TV. Husk kortstokk, en god bok- og DNT-nøkkel! Det er et spennende prosjekt å erobre sin egen DNT-hytte.

Spis ute

Foto: Marius Dalseg Sætre

Hvorfor ikke ta søndags-, mandags- eller lørdagsmiddagen i det fri? Det blir lettere å få til en tur når man kombinerer det med middag. Inviter med deg familie eller venner på en skikkelig vinterpiknik. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; varm maten hjemme og ha middagen klar på en mattermos. Pølser og pinnebrød er alltid populært blant barna. Supper og gryteretter egner seg også godt for middag ute.

Grill søte pinnebrød

Tradisjonelle pinnebrød er vel og bra, men du kan tilsette ganske så mye snacks i deigen også. Hva med urter, sjokolade eller nøtter? Vi lover deg at du blir populær rundt bålet om du kan by på varme pinnebrød med smmmeltet sjokolade. Husk å rotere pinnen med deigen hele tiden, så varmen blir jevnt fordelt.

Bli med Barnas turlag på tur

Foto: Marius Dalseg

Over 220 Barnas Turlag over hele landet aktiviteter for familier hele vinteren, Her er noen aktiviteter du kan være med på:

Skitur med Barnas Turlag Kongberg

Bli med på Barnas Turlag Kongsberg på tur til Hanniball. Det er ikke så langt på ski, men det er litt oppover. De minste bør nok ha pulk. Det er også mulig å gå via labbeløype. I Hanniball tenner vi bål, aker og hygger oss i hoppbakken og gapahuken. 20. februar.

Trugetur til Savalsætra med Barnas Turlag

Bli med Barnas Turlag Hamar på trugetur ved Savalsætra. Vi skal gå en fin sti gjennom skogen. Det er ca 800 meter til plassen der vi skal fyre bål, og vi kan varme mat om vi ønsker det. Det er det mulig å prøve trugene utenom tråkket sti.D u kan bli med selv om du ikke har prøvd å gå på truger før. Dere som ikke har truger selv kan få låne av Hamar og Hedemarken Turistforening. 20. februar.

Åpen dag på Frøne, Rakkestad

Bli DNT Indre Østfold på åpne dager på den koselige ubetjente hytta Frøne. Vi tilbyr fyr på bålpanna, mulighet for å gå inn og varme seg i husa. Er det føre for det, blir det kjørt skiløyper på jordet og opp til Frønesjøen. Det blir også muligheter for aking i bakken på jordet. Ingen servering, så ta med matpakke og drikke! 23. og 24. februar.

Vinterferiedag i Torshovdalen

Velkommen til aking, lek og latter. Vi skal leke og kose oss rundt bålpanna. Enkel servering med pølser og noe varmt i koppen. Bymiljøetaten i Oslo kommune preparerer også langrennsløype om vinteren. Er vi ekstra heldige, blir det gode skiforhold. Vi har med rompeakebrett og stumpeski. 24. februar,for barn fra 2-8 år i følge med besteforeldre. (Også mamma, pappa, tante, onkel, en venn, oldefar eller oldemor er velkommen!)

Isfiske og skøytetur til Vatnvatnet

Bli med Barnas Turlag Bodø på isfiske- og skøytetur! Vinteren er i fult i gang og vi går mot lysere tider. Kulden har gjort sitt bidrag for fine isforhold. Ved parkeringen er det en gapahuk og her tenner vi bål og spiser medbragt mat. 27. februar.

Middagstur med aking i Folkeparken

Barnas Turlag Harstad inviterer deg til å ta med middagen ute i naturen. Bål, frisk luft og aktivitet øker appetitten for de fleste, så her er det bare å fylle sekken med rikelig av fristende middagsmat og drikke for hele familien. Fremme ved turmålet blir det tid og mulighet til både lek og spising. 2. mars.

Skitur med overnatting på Olalia

Bli med Barnas Turlag Vindafjord på overnattingstur til Olalia Fjellstove. Her er det flotte fasiliteter og husverter som står klare for å ta oss i mot. Dette er en flott mulighet til å bli med på og skape nye minner med familen og andre turintresserte familier. 5.-6. mars.

Skitur til Stordalen med Barnas Turlag Ålesund

Da er det klart for skitur i Stordalen! Ta med godt med varmt tøy, mat, varm drikke, sitteunderlag og godt humør. Vi går i den retningen føret er best. Planen er ikke å komme lengst mulig, men å kose oss på tur! Vi går så langt fører, været og gruppa tillater og koser oss underveis med leker og moro. 6. mars.

Ta en #nattinaturen

Foto: Marius Dalseg Sætre

Overnatting i telt er spennende, spesielt når mørket faller på. Pass på å ha varme klær og lue, og ikke frys før du legger deg i soveposen. Litt fysisk lek før leggetid gir varme i kroppen. Ekstra lyskilde er også viktig - hodelykt, lommelykt, lys fra mobilen - bruk det du har.

Besøk en åpen serveringshytte

Gaustatoppen.
Gaustatoppen. Foto: Preben Herregården

Det finnes mange fine nærhytter som er åpne i vinterferien, og kan by på boller og kakao.

Gaustatoppen turisthytte

Gaustatoppen turisthytte ligger nesten helt oppe på Gaustatoppen (1883 moh.). Fra turisthytta og Gaustatoppen har du et utrolig utsyn over store deler av Sør-Norge.  Her er det åpen cafe på dagtid fra 20. februar.

Rønningen gård

Rønningen gård er på god vei til å bli et senter for friluftsliv for Trondheims innbyggere. På tunet finner man en åpen lavvo med bålplass, og gapahuker som kan benyttes av alle. Rundt omkring på tunet finnes det mange bord og benker samt bålplasser.  Avstanden innover fra Smistad er 3 km (brøytes om vinteren), akkurat passe for familier med små barn og for eldre mennesker som gjerne vil inn i marka en tur. Om vinteren egner bakkene ved gården seg godt til både aking og skileik. Les mer om Rønningen.

Rønningen gård i Bymarka i Trondheim er et hyggelig sted å være.
Rønningen gård i Bymarka i Trondheim er et hyggelig sted å være. Foto: Jonny Remmereit

Kobberhaughytta

Kobberhaughytta i Oslomarka er en koselig turmål i vinterferien. Skituren inn fra Frognerseteren er på knapt åtte kilometer. Vel inne kan dere kjøpe noe godt i kafeen, varme dere på bålpannene som fyres opp når det er fullt inne, eller låne akebrett og leke rundt hytta. Kafeen på Kobberhaughytta er åpen hele uka så lenge skiføret holder seg.

Det er ledig overnattingsplass i det nye losjibygget fredag 18. og lørdag 19., samt torsdag 24, fredag 25 og lørdag 26 februar. bestill plass her.

Eiksetra

Eiksetra i Lier kommune er et flott sted for aktiviteter for barnefamilier. Her er det Tarzanløype og villmarkscamp med gapahuk og bålplass ned mot Garsjø. Åpent lørdager og søndager 11-16, følg med for mer informasjon på Facebooksiden deres.

Breivoll gård

Breivoll gård i Akershus er et flott turmål for alle, og særlig barnefamilier. På tunet er det bålpanner hvor man kan grille medbrakt mat, det er lekeapparater for barna, man kan ta en tur ned til sjøen og gå langs kyststien som går fra Breivoll i sør og helt til Hvervenbukta i nord. Turforslag Breivoll - Sjødalstrand

Gårdskaféen på Breivoll gård er åpen lørdag og søndag 11 - 16. Også åpent i vinterferien. Følg med på Facebook for mer informasjon.

Dere kan også booke en lavvo for en dag eller for overnatting , eller overnatte i den ubetjente hytta Skarbua, med fire sengeplasser og strøm. Les mer om overnatting.

Breivoll er et flott turmål for alle, og særlig barnefamilier.
Breivoll er et flott turmål for alle, og særlig barnefamilier. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Ta et gratis vinterkurs

Foto: Marius Dalseg Sætre

Hva med å bruke vinterferien til å lære noe nytt? DNT har en gratis digital kurspakke for deg som vil lære mer om vinterfriluftsliv.

Gjennom kursene vil vi bidra med nyttig kompetanse, tips og triks til hvordan drive et lavterskel friluftsliv om vinteren. Alle kursene baserer seg på turer i lavlandet. Modulene kan tas separat, men til sammen tror vi dette gir et godt grunnlag for å teste vinterfriluftsliv.

Dra på nærtur

Foto: Line Hårklau

Inviter venner, familie eller barnebarn på en nærtur. Gå et sted du er kjent, eller utforsk et nytt sted på kartet, f.eks. på ut.no. Ta med mat og drikke.

Dette gjør turen morsommere

Foto: Line Hårklau

Turbingo

Turbingo er fin motivasjon for å få barna med på tur, og for å gjøre turen mer spennende. Bingo er enkelt som det kan forbli - hva ser du på turen? Kan du krysse av noe i skjemaet? Klikk deg inn over og last ned skjemaet for vintertur. 

Tur-appen Kul Tur   

Gratis App, laget for barn mellom 4 og 12 år der man registrerer turlengde og får poeng for aktiviteter. Bå har vi laget en nytt vinterferiebrett der du kan være med i trekningen av fine premier hvis du gjennomfører minst 10 av de 15 aktivitetene i løpet av vinterferien din.
Appen passer både for de som har vært mye på tur og ikke. Tilgjengelig for både  iPhone  og Android.  

Invitèr til bålstund i skumringen

Båltur når mørket faller på er stemningsfult og spennende.
Båltur når mørket faller på er stemningsfult og spennende. Foto: Frank Haughom

Gå en tur til et utsiktspunkt. Ha med sekk med, sitteunderlag, pledd, ved og en termos med kakao. Kos dere rundt bålet og se på stjernene. Nyt utsikten.

Test en ny aktivitet

Flere av DNT-foreningene har spennende kajakk-tilbud.
Flere av DNT-foreningene har spennende kajakk-tilbud. Foto: Marius Dalseg Sætre


DNT er Norges største arrangør av kurs innen klatring, bre, fjellsport og andre aktiviteter som krever spesiell friluftslivskompetanse. Vi har også egne turlederkurs og egen instruktørutdanning. Du finner mange kurs i vår kurskalender.

Kajakk introkurs

På kajakk introkurs blir du introdusert for kajakk, åre, vest og spruttrekk. Gjennom praktiske øvelser lærer du det grunnleggende ved håndtering av kajakk og padleteknikk. Kurset skal motivere til videre opplæring i padling.Kurset er første trinn i våttkortstigen

Leie kajakk?

Flere av DNT-foreningene leier ut kajakker til medlemmer. 

Dette er ikke en utfyllende liste. Ta kontakt med din lokale medlemsforening for mer informasjon om deres tilbud.

Skredkurs

Ønsker du å lære mer om hvordan du kan gjøre gode vurderinger i forhold til skred? Da er skredkurs noe for deg. Vi fordyper oss i snø, veivalg og gruppedynamikk. DNTs medlemsforeninger arrangerer en rekke skredkurs over hele landet. 

Ditt medlemskap betyr mye

Foto: Marius Dalseg Sætre

DNT har 550 hytter og over 22 000 km med merket sti over hele landet. Som medlem i DNT er du med å sikre at hytte- og rutetilbudet opprettholdes.​​​​​​​ Du støtter arbeidet medlemsforeningene gjør i ditt nærmiljø for å gi naturopplevelser og turglede til flere. Tusen takk! 

Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 14. februar 2022