Skredvettdag for alle

Ta meg deg turgjengen eller familien og lær om skred med DNT - gratis!

9.-22. februar arrangerer DNT Skredvettdag flere steder i landet. Her kan du lære mer om hva som trengs for å få trygge vinteropplevelser.  

– Toppturer vinterstid har blitt en folkesport. Utstyret blir stadig bedre og det åpner opp for at flere tester det ut. Men ferdsel i vinterfjellet stiller også høye krav til deg. Vi ser at det er mange som trenger både en innføring og en oppfrisking av kunnskap, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.  

Bli med på Skredvettdagen her:

9. Februar: Hornindal, ÅrdalSirdalSogndal

1o. Februar: Bergen

22. Februar: Tromsø

Lek og læring 

På Skredvettdagen kan du blant annet få med deg demonstrasjon av redning i skred med Norske Redningshunder og Norsk Folkehjelp, du kan delta i beeperkonkurranse, få hurtigkurs i fjellførstehjelp og for de minste er det skredsøker- og gravekonkurranse.  

– Vinterturer passer for alle, og derfor er det viktig og riktig å etablere gode turvaner tidlig. Ta barna med i læring og samtale rundt trygg ferdsel og skred. De synes kunnskap er spennende, og man skal heller ikke se bort fra at de minste kan ha en god påvirkning på de voksne når turen skal planlegges, legger generalsekretær Klarp Solvang til.    

Idéen sådd i Tromsø 

Å ta ansvar for egen sikkerhet på tur, er en grunnleggende del av norsk turkultur. DNTs medlemsforeninger arrangerer årlig skredkurs over hele landet, der man lærer å ferdes trygt i vinterfjellet. Idéen om en egen Skredvettdag kom i Tromsø. Bakgrunnen var et ønske om å nå ut til et større publikum. 

– Skredvett handler ikke bare om brattkjøring i alpint terreng, men om å gjøre gode vurderinger og valg både før - og under tur. Mest av alt handler det om å komme trygt hjem slik at man kan dele den fantastiske turopplevelsen man hatt med sine kjære, sier Tim Dassler, intitiativtaker i Troms Turlag.  

Livsviktig kunnskap 

De siste årene har det vært flere alvorlige skredulykker, senest i november i fjor da DNTs Trond Løkke ble tatt av skred i Vesterålen. De minner alle om hvor viktig det er å ha tilstrekkelig kunnskap - og erfaring om ferdsel i bratt terreng.  

– I de aller fleste tilfeller der folk omkommer i skred, er det de selv eller andre i turgruppa som er årsak til at skredet utløses. Det gjelder å kunne gjenkjenne hva som er skredfarlige områder og ta gode veivalg. Dersom ulykken først er ute, kan kunnskap om ulike søke- og redningsmetoder redde liv. Målet med Skredvettdagen er å gi enkel opplæring om skred til alle, sier Klarp Solvang.  

Foto: Sindre Thoresen Lønnes, Marius Dalseg Sætre, John Petter Nordbø. 

Tips til vinterturen: 

  • Les deg opp: https://www.varsom.no/snoskredvarsling/ og https://www.dnt.no/fjellvett/
  • Skaff deg utstyret som skal til og tørrtren. Skredsøkeren har ingen verdi om du ikke vet hvordan du bruker den.
  • Lytt til og lær av andres erfaringer.
  • Ta turen ut, stopp underveis og spør turfølget - hvorfor er det trygt å gå her?  
  • Meld deg på et skredkurs.
  • Den eneste måten å bygge opp egne erfaringer er å erfare!
  • Gled deg over det slake terrenget. Se mulighetene der mens du venter på at det blir trygt å gå til toppen du vil nå. 
  • Vær ekstra observant i overgangen mellom sesonger - snø kan komme tidlig og forhold skifte raskt.

Hva pakker du i sekken på topptur? Les mer her.

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 1. februar 2020