Vinterferiens beste familieturer

Tur til Vending i Bergsdalen.
Tur til Vending i Bergsdalen. Foto: André Marton Pedersen

Vinterferien er rett rundt hjørnet. Har du ikke planlagt ennå? Her får du våre beste tips.

Dra til fjells med andre familier

DNTs medlemsforeninger arrangerer en rekke turer til fjells for hele familien. Finn din tur her!

Foto: Agnethe Larsen

Snøhuletur på Hallingskeid

Har dere lyst til å oppleve vinteren i høyfjellet og kanskje få ei natt under stjernene i telt eller snøhule? Da er Hallingskeid ved Bergensbanen er et supert sted å besøke. Der kan man bo på den selvbetjente hytta og prøve en natt ute en av nettene. Barnas Turlag Bergen inviterer familier med barn fra 9-12 år bli med på fellestur til Hallingskeid, med snøhuleovernatting og vintermoro 18.-20. Februar.

Tøffe barn i Jotunheimen

På den betjente hytta Gjendesheim i Jotunheimen er det aktivitetsledere på plass i første del av vinterferien. DNTs aktivitetsledere vil arrangere aketurer, snømannkonkurranser, snølek, skilek og annen lek og bålkos. Turlederne vil tilpasse programmet etter været og deltakernes alder og ferdigheter. Barna må alltid ha med seg en voksen på aktivitetene.

Turboteam på Fondsbu

Fondsbu ligger vakkert til i Jotunheimen, med barnevennlig og variert terreng som gir mange muligheter. Med Turboteamet til Barnas Turlag på plass fra mandag til fredag i uke 8 blir det masse lek og moro! Barn fra fire år med voksenfølge kan bli med på snølek, skilek og skiturer, kos rundt bålet og hyttekos inne med tegning og lesestund. Her får barn og voksne nye venner og morsomme dager midt Jotunheimens mektige natur.

Vinterferiedager på Hallingskeid

Bli med på en herlig vintertur med Barnas turlag Bergen til Hallingskeid! Turområdet rundt Hallingskeid er variert og innbyr til flotte skiturer både for store og små. Her får vi oppleve et vinterkledd høyfjellsområde, og mulighetene for å utvikle egne ferdigheter på ski er absolutt til stede. For familer med barn i alderen 8 - 12 år. 25.-27. februar.

Vinterferiehelg på Ørskogfjellet

Bli med DNT Sunnmøre på familietur på Ørskogfjellet. Vi satser på at snøen har dalt i lange baner og da ligger alt til rette for skiturer på oppkjørte løyper, aketurer, vinterleker og bålkos ute, samt ei hytte med rom for mange. 25.-27. februar.

Vinterferiedager på Alexander Grieghytten

Barnas turlag Bergen viderefører tradisjonen og tilbyr fast opphold på Alexander Grieghytten i vinterferien 2022. Hytta ligger flott til i Bergsdalen, har innlagt vann og strøm, og er perfekt for familier som vil på hyttetur i et familievennlig skiterreng.  Dette er et uorganisert tilbud til familier som i all hovedsak ønsker å styre løpet selv, og familiene bringer selv med sin egen mat. Det vil være veiledere tilstede som hyttevakter hele perioden, og disse kan også komme med forslag til aktiviteter.

Skitur med overnatting på Olalia

Bli med Barnas Turlag Vindafjord på overnattingstur til Olalia Fjellstove. Her er det flotte fasiliteter og husverter som står klare for å ta oss i mot. Dette er en flott mulighet til å bli med på og skape nye minner med familen og andre turintresserte familier. 5.-6. mars.

Lokale familieaktiviteter

Har du ikke mulighet til å ta fri hele vinterferien? Fortvil ikke. Landet rundt er det mange muligheter til å pakke sekken, ta med litt ved og kose seg med pølsegrilling på bål. Dere kan gå til fots og på ski - helt avhengig av føret der du er. Mange foreninger har også egne lokale tilbud med Barnas Turlag i vinterferien.Sjekk tilbudet til ditt lokale turlag, eller se her for tips:

Skitur med Barnas Turlag Kongberg

Bli med på Barnas Turlag Kongsberg på tur til Hanniball. Det er ikke så langt på ski, men det er litt oppover. De minste bør nok ha pulk. Det er også mulig å gå via labbeløype. I Hanniball tenner vi bål, aker og hygger oss i hoppbakken og gapahuken. 20. februar.

Trugetur til Savalsætra med Barnas Turlag

Bli med Barnas Turlag Hamar på trugetur ved Savalsætra. Vi skal gå en fin sti gjennom skogen. Det er ca 800 meter til plassen der vi skal fyre bål, og vi kan varme mat om vi ønsker det. Det er det mulig å prøve trugene utenom tråkket sti.D u kan bli med selv om du ikke har prøvd å gå på truger før. Dere som ikke har truger selv kan få låne av Hamar og Hedemarken Turistforening. 20. februar.

Åpen dag på Frøne, Rakkestad

Bli DNT Indre Østfold på åpne dager på den koselige ubetjente hytta Frøne. Vi tilbyr fyr på bålpanna, mulighet for å gå inn og varme seg i husa. Er det føre for det, blir det kjørt skiløyper på jordet og opp til Frønesjøen. Det blir også muligheter for aking i bakken på jordet. Ingen servering, så ta med matpakke og drikke! 23. og 24. februar.

Isfiske og skøytetur til Vatnvatnet

Bli med Barnas Turlag Bodø på isfiske- og skøytetur! Vinteren er i fult i gang og vi går mot lysere tider. Kulden har gjort sitt bidrag for fine isforhold. Ved parkeringen er det en gapahuk og her tenner vi bål og spiser medbragt mat. 27. februar.

Skitur til Stordalen med Barnas Turlag Ålesund

Da er det klart for skitur i Stordalen! Ta med godt med varmt tøy, mat, varm drikke, sitteunderlag og godt humør. Vi går i den retningen føret er best. Planen er ikke å komme lengst mulig, men å kose oss på tur! Vi går så langt fører, været og gruppa tillater og koser oss underveis med leker og moro. 6. mars.

Familieleir med DNT Osbakken

Bli med DNT Gjøvik på aktivitetsleir for barn sammen med voksne! Dagene tilbringes ute ved DNT Osbakken med forskjellige aktiviteter, og lager oss god mat. Kvelden og natten tilbringes inne i hytta. 5.-6. mars.  

Besøk en ubetjent hytte 

Sjekk mulighetene med din lokalforening og les om de ubetjente hyttene på ut.no. Fyr i ovnen, enkel mat på gasskokeplate og ingen TV. Husk kortstokk, en god bok- og DNT-nøkkel! Det er et spennende prosjekt å erobre sin egen koselige DNT-hytte. 

Dra på nærtur og sjekk inn på et nytt turmål

Registrer dine turer i vår digitale turpostkasse, SjekkUT i UT-appen! Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet. Inviter barnas venner, familie eller barnebarn med. Gå et sted dere er kjent, eller utforsk et nytt sted på kartet.  

På UT.no finner du hundrevis av lister med anbefalte turmål og hytter, satt sammen av DNTs medlemsforeninger. Ved å "følge" eller melde deg på ei liste kan du enkelt ha oversikt over hvor mange steder i lista du har besøkt. Barna kan være med på å velge turmål i appen. Ta med mat og drikke eller lag bål, og gjør turen til en opplevelse for hele familien!

Turer uten foreldre

Foto: Marius Dalseg Sætre

Friluftsskole i Vestfold

DNT Vestfold inviterer til Friluftsskole for 5.-7. klasse fra mandag til onsdag i vinterferieuke 8. Dette er et tilbud på dagtid. På friluftsskolene får deltakerne ake, gå på ski, gå på skøyter, lære om kart, bål og mye annet nyttig. Ski og akeaktivitet er avhengig av at vi får snø, men vi har alternative aktiviteter klare om den skulle utebli. Skøyteisen er tykk og god. DNT Vestfold arrangerer Friluftsskole på Goksjø og Karlsvika.

Vintercamp på Åkersetra

Bli med Hamar og Hedemarken Turistforening på VinterBaseCamp på Åkersætra. Dette er for de eldste i Barnas Turlag og de yngste i DNT ung mandag til torsdag i vinterferieuke 9. Her skal vi kose oss med skileik, bålkos, lære å lage vinterbål, trugemoro, isfiske, skredsøk med søkestenger og mye annet gøy! Alle overnattingene er innendørs på hyttene på Åkersætra. 

Vinterleir på Lønsstua

DNT ung og Barnas Turlag Bodø inviterer 4. - 8. klassinger på vinterferieleir 28. februar- 2. mars. Dagene blir brukt på fjellet til ski og aking, tur, isfiske, litt snøbading og selvfølgelig kos på hytta med god mat, kortspill og fyr i ovnen. Erfarne leirledere.

DNT ung

Vanskelig å få med ungdommene på tur? Med andre på samme alder kan den kjedelige fjellturen bli både morsom, sosial og spennende. DNT ung har et variert tilbud til ungdom fra 13-26.

Foto: Marius Dalseg Sætre

Snøhuletur

Har du lyst til å tilbringe ei vinternatt under snøen? Bli med DNTung på snøhuletur.
Eksempler på turer i vinterferien:

Toppturer

Drømmer du om topptur på ski? Prøv toppturtrening eller bli med på topptur med DNT ung.
Eksempler på turer og arrangementer:

Skredkurs

Med økt skiaktivitet i brattere terreng vinterstid er det viktig å ha kunnskap om å ferdes trygt. DNT ung arrangerer flere skredkurs rundt om i landet spesielt for ungdom. Det er også mulig for ungdom å delta på mange av kursene for voksne. Her får du en grunnleggende forståelse av snøskred, vurdering av terreng, betydningen av menneskelige faktorer og andre forhold som påvirker skredfaren. Eksempler på turer og arrangementer:

  Skredkurs med Troms Turlag.
  Skredkurs med Troms Turlag. Foto: Marius Dalseg Sætre

  Klatring og buldring

  Har du lyst til å prøve klatring? Bli med klatring med DNT ung! Buldring er klatring på lave vegger uten tau. Alt du trenger er et par klatresko og litt kalk. Dette er noe alle kan mestre. Du kan blant annet buldre på Friluftshuset Sørenga. Dette kan du være med på i vinterferien:

   Vinterpadling

   Vinterpadling er en annerledes opplevelse der man ofte er helt alene på sjøen eller fjorden. 
   Eksempler på turer:

   Foto: Eivind Haugstad Kleiven

   Isbading

   Har du prøvd å bade om vinteren? Iskaldt, ja, men også veldig oppkvikkende! En morsom og spennende utfordring for små og store. Om du kjenner deg trøtt og slapp vil du garantert våkne av dette. Flere DNT ung-grupper inviterer til vinterbading i vinterferien:

   Andre turer med DNT ung:

   Kveldsmattur til Skarsåsen

   DNT ung Brønnøy inviterer til kveldsmattur 20. februar 18-20.

   Isfiske med DNT ung Indre Østfold

   Velkommen til isfiske!  Vi fisker på Øyeren, og håper du har lyst til å være med.

   Skitur med DNT ung Oslo fra Movatn

   Frister det med langrennstur i nærområdet? Bli med DNT Ung på skitur hver onsdag, så lenge snøen holder! 23. februar.

   Vinterbasecamp på Rjukan

   Bli med DNT ung Telemark på en uforglemmelig vinterbasecamp i vakre Rjukan! Dette blir en uke fylt med morsomme og utfordrende aktiviteter sammen med andre ungdommer. Vi skal prøve oss på isklatring, topptur til Gaustatoppen og mye annet gøy.  23.-27. februar.

   Disse betjente hyttene er åpne i vinterferien

   Vinterferie på Sota Sæter.
   Vinterferie på Sota Sæter. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

   Flere av de største betjente hyttene til DNT er vinterferieåpne og mange tilbyr også aktiviteter i vinterferien. Nyt en flott dag ute i fjellet og kom inn til ferdig treretters middag! 

   Sota Sæter ligger vakkert til ved innfallsporten til Breheimen nasjonalpark. Den over hundre år gamle setra, bestående av 10 eventyrlige bygninger på et flott tun, har et spesielt miljø preget av lunhet og varme.  Her kan du prøve deg på randonéeturer med flotte utforkjøringer, leke og ake rundt hytta, eller teste ut milevis med langrennsløyper innover nasjonalparken. Holder åpent, 18 - 27.2, og 10. - 18.4. , og helger i mars og april.

   Haukeliseter har åpent året rundt og ligger ved helårsveien over Haukeli. Selv om du kan komme deg helt fram med bil eller buss har du den deilige villmarksfølelsen og fjellheimen rett utenfor vinduet.

   Gjendesheim i Jotunheimen er et vintereldorado for lek og moro! Rett utenfor hytta kan dere bygge snøhuler og borger, ake – eller hva med en skihoppkonkurranse? Hytta tilbyr også toppturer i Jotunheimen for både nybegynnere og de med litt med erfaring. Etter en lang dag ute i snøen kan dere kose dere med badestamp, peiskos og god lokalprodusert mat. Åpent fra 14.1. - 1.5.
   Barnas turlag inviterer til både Vinterferie med aktivitetsledere og Vinterferie med hundespann på Gjendesheim!

   Svukuriset er et fantastisk utgangspunkt for turer i Femundsmarka nasjonalpark, både for deg som skal gå fra hytte til hytte, og for deg som vil bo fast på hytta noen dager. Åpen 18 - 24.2 og 11 - 18.4.

   Vinterlek på Gjendesheim.
   Vinterlek på Gjendesheim.

   Gjevillvasshytta i Trollheimen er et populært tilholdssted for barnefamilier som koser seg i den koselige hytta eller ute i vakre omgivelser. Området byr på rike turmuligheter med spennende topper og lune daler. Rundt hytta vil det bli tilrettelagt for skileik hvor man kan delta etter eget ønske. Åpent i vinterferien: 18. - 27. februar og påsken: 8. - 18. april Les mer her.

   Fondsbu ligger nydelig til i Jotunheimen, med barnevennlig og variert terreng som gir mange muligheter. Bestyrer Solbjørg er kjent for å ta vare på gjestene sine og serverer fantastisk lokal mat hver dag. Med Turboteamet til Barnas Turlag på plass fra mandag til fredag i uke 8 blir det masse lek og moro! Barn fra fire år med voksenfølge kan bli med på snølek, aking, skiturer, slalom, hopprenn, snøhulegraving, spikking, matlaging på bål, quiz, historiefortelling, eventyrstund, spill, tegning og mye mer. Åpent fra 18. februar.

   Kobberhaughytta ligger i hjertet av Nordmarka ved Oslo. Selv om Kobberhaughytta bare er et steinkast unna Oslos kollektivruter, vil du likevel kunne oppleve naturens ro og fred under oppholdet. Det nye sovehuset har fått en fin og moderne utforming. All overnatting må bookes på forhånd.

   Olalia i Etne- og Saudalfjellene er Haugesund Turistforenings største hytte med 45 sengeplasser og ligger idyllisk til med flott utsikt sørover mot Hauganutene. Hytta planlegger å åpne snart, med cafe og overnatting i hele vinterferieuke 9 og helger i vintersesongen. Hytteverter er til stede når kafeen er åpen, men måltider utover det henvises til selvbetjeningskjøkkenet. Følg med på ut.no for mer informasjon.

   Hyggelige hytter for alle

   Himingsjå turisthytte på Lifjell, Telemark.
   Himingsjå turisthytte på Lifjell, Telemark. Foto: Bjørn Tore Moen

   Over store deler av landet finner du små, koselige hytter som er åpne for alle. Disse hyttene ligger ofte langt fra alpinanleggene, men i praktfult turterreng. Noen er ikke låst, mens andre er låst med en nøkkel som du låner fra turistforeningen der du bor.

   De to hovedtypene av hytter er selvbetjente hytter (har matlager) og ubetjente hytter (ta med mat). Disse hyttene kan du være heldig å ha for deg selv, men du må regne med å dele dem med andre.


   Tilgjengelige hytter

   For små føtter kan det være greit at det ikke er så langt å gå til hytta. Her er noen selvbetjente og ubetjente hytter nær bilvei/tog (0-3 kilometer/1 time å gå):

   • Rondane-Lillehammer: Vetåbua og Veslefjellbua
   • Nore og Uvdal: Dusehesten
   • Finnemarka: Garsjøkoia. Kun 500 meter å gå fra bilen. Svært lett tilgjengelig for alle aldre.
   • Blefjell/Vegglifjell: Øvre Fjellstul
   • Telemark Flekkerhytta Himingsjå eller Fugleleiken
   • Setesdalsheiene: Bjørnevasshytta
   • Femundsmarka: Marenvollen
   • Bergensbanen: Hallingskeid
   ​​​​​​​• Trollheimen: Bårdsgarden
   ​​​​​​​• Nord-Trøndelag: Bjørneggen
   • Troms: Altevasshytta , Tverrbrennstua og Beiarstua

   Flekkerhytta
   Flekkerhytta Foto: Preben Herregården

   Annonse

   Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 15. februar 2022