Ny historisk vandrerute ved Oslofjorden

En av flere overnattingsmuligheter langs Jacobineruta er hytta Bergsholmen.
En av flere overnattingsmuligheter langs Jacobineruta er hytta Bergsholmen. Foto: Solveig Thiis-Evensen

Kryssingen av Drøbaksundet har en helt spesiell kulturhistorisk verdi. Nå kan du oppleve historien på ny blåmerket sti, kalt Jacobineruta.

Ruta er oppkalt etter fergekvinnen Jacobine, som virket på slutten av 1800-tallet. Hun livnærte sine 8 barn ved å frakte folk over sundet i all slags vær. Stien er en del av prosjektet "Historiske vandreruter", og er en av syv stier som skal innvies i løpet av Friluftslivets år 2015.

- I år har vi allerede åpnet historiske ruter på Finnskogen, over Folgefonna og Kamphamrane i Stryn. Med denne ruta langs kysten får vi vist fram variasjonen Norge har å by på, sier Nils Øveraas, generalsekretær i DNT.

- Det er i tiden å lære mer underveis når vi er på tur, og her langs Jacobineruta får vi oppleve spennende kulturminner.

Nytt liv til gamle ferdselsveier

Målet med prosjektet er å øke kjennskap til og bruk av gamle ferdselsruter med kulturhistorisk verdi og friluftskvaliteter. DNT og Riksantikvaren står bak prosjektet i samarbeid med lokale krefter.

- Dette gir nytt liv til gamle ferdselsveier. Å oppleve natur, kultur og historie samtidig gjør friluftsopplevelsen ekstra spennende, sier Riksantikvar Jørn Holme.

Rute til lands og til vanns

Jacobineruta kan du oppleve til lands og til vanns med robåt eller ferge. Oslofjordens friluftsråd er den lokale tilrettelegger.

Langs ruta kan du overnatte på Oscarsborg, på to kystledhytter på Bergholmen, tre kystledhytter på Håøya og en i Sandspollen på Hurumlandet. Splitter ny er Jacobinebua på Bergsholmen, med tolv sengeplasser.

Les mer på www.historiskevandreruter.no.

Alle rutene er også lagt inn som turforslag på www.ut.no.

Annonse

Skrevet av Solveig Thiis-Evensen 25. august 2015