De beste vinterferiehyttene

Drømmer du om skiturer, snødekte vidder og vinterkos? Det er nok av snø og mange muligheter for de som drømmer om vinterferie til fjells.

Flere av de største hyttene til DNT er vinterferieåpne og mange tilbyr også aktiviteter i vinterferien. Nyt en flott dag ute i fjellet og kom inn til ferdig treretters middag!

Gaustatoppen turisthytte ligger nesten helt oppe på Gaustatoppen (1883 moh.). Fra turisthytta og Gaustatoppen har du et utrolig utsyn over store deler av Sør-Norge.  Her er det åpen cafe på dagtid.  Åpner 8. februar.

Haukeliseter er åpen året rundt og ligger ved helårsveien over Haukeli. Selv om du kan komme deg helt fram med bil eller buss har du den deilige villmarksfølelsen og fjellheimen rett utenfor vinduet.  Haukeliseter inviterer til vinteraktiviteter og moro både ute og inne i uke 8 og 9, for eksempel villmarksspa, skileik og familiequiz.

Gjevillvasshytta i Trollheimen er et populært tilholdssted for barnefamilier som koser seg i den koselige hytta eller ute i vakre omgivelser. Det er aktivitetsledere på plass som tilrettelegger for gode opplevelser og aktiviteter for barn. Åpent 14. - 23. februar.

Olalia i Etne- og Saudalsfjellene er Haugesund Turistforenings største hytte med 45 sengeplasser og ligger idyllisk til med flott utsikt sørover mot Hauganutene. Hytta er åpen med cafe og overnatting i hele vinterferieuke 9 og hver helg fra 17. januar-5. april. Les mer om vinteren på Olalia her.

Svukuriset i Femundsmarka er et fantastisk utgangspunkt for turer i Femundsmarka nasjonalpark, både for deg som skal gå fra hytte til hytte, og for deg som vil bo fast på hytta noen dager. Åpen fra 17. - 23. februar.

Fondsbu ligger vakkert til i Jotunheimen, med barnevennlig og variert terreng som gir mange muligheter. Bestyrer Solbjørg er kjent for å ta vare på gjestene sine og serverer fantastisk lokal mat hver dag. Med Turboteamet til Barnas Turlag på plass fra mandag til fredag i uke 8 blir det masse lek og moro! Barn fra fire år med voksenfølge kan bli med på snølek, aking, skiturer, slalom, hopprenn, snøhulegraving, spikking, matlaging på bål, quiz, historiefortelling, eventyrstund, spill, tegning og mye mer. Åpent fra 14. februar.

Sota Sæter ligger vakkert til ved innfallsporten til Breheimen nasjonalpark. Den over hundre år gamle setra, bestående av 10 eventyrlige bygninger på et flott tun, har et spesielt miljø preget av lunhet og varme.  Holder åpent fra 14. februar til over påske.

Gjendesheim i Jotunheimen byr er et vintereldorado for lek og moro. Rett utenfor hytta kan dere bygge snøhuler og borger, ake – eller hva med en skihoppkonkurranse? Hytta tilbyr også toppturer for både nybegynnere og de med litt med erfaring. Etter en lang dag ute i snøen kan dere kose dere med badestamp, peiskos og god lokalprodusert mat. Åpent fra 15. Februar, se alle aktiviteter her.

Kobberhaughytta i hjertet av Nordmarka, er DNTs egne Soria Moria. Selv om Kobberhaughytta bare er et steinkast unna Oslos kollektivruter, vil du likevel kunne oppleve naturens ro og fred under oppholdet. Det nye sovehuset har fått en fin og moderne utforming, med flotte soverom, vannklosett, dusjer, tørkerom og andre praktiske innretninger for turfolket. All overnatting må bookes på forhånd.

Hyggelige hytter for alle

Fugleleiken i Telemark.

Over store deler av landet finner du små, koselige hytter som er åpne for alle. Disse hyttene ligger ofte langt fra alpinanleggene, men i praktfult turterreng. Noen er ikke låst, mens andre er låst med en nøkkel som du låner fra turistforeningen der du bor.

De to hovedtypene av hytter er selvbetjente hytter (har matlager) og ubetjente hytter (ta med mat). Disse hyttene kan du være heldig å ha for deg selv, men du må regne med å dele dem med andre.

Markahytter: Spesielt rundt hovedstaden er det mange hytter tett på byen.

Tilgjengelige hytter

For små føtter kan det være greit at det ikke er så langt å gå til hytta. Her er noen selvbetjente og ubetjente hytter nær bilvei/tog (0-3 kilometer/1 time å gå):

• Rondane-Lillehammer: Vetåbua og Veslefjellbua
• Nore og Uvdal: Dusehesten
• Finnemarka: Garsjøkoia. Kun 500 meter å gå fra bilen. Svært lett tilgjengelig for alle aldre.
• Blefjell/Vegglifjell: Øvre Fjellstul
• Telemark Flekkerhytta eller Fugleleiken
• Setesdalsheiene: Bjørnevasshytta
• Femundsmarka: Marenvollen
• Bergensbanen: Hallingskeid
​​​​​​​• Trollheimen: Bårdsgarden
​​​​​​​• Nord-Trøndelag: Bjørneggen og Ferslia
• Troms: Altevasshytta

Vetåbua

Foto: André Marton Pedersen, Per Olav Eliassen, Kari Nygard Tvilde, Kjell Erik Reinhardtsen, Lauren Simonsen, Eivind Haugstad Kleiven, Jasemin Folvik, Marius Dalseg, Arne Braaten.

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 7. februar 2020