Betjente vinterferiehytter

På skitur med barn fra Fondsbu.
På skitur med barn fra Fondsbu. Foto: André Marton Pedersen

Drømmer du om skiturer, snødekte vidder og vinterkos? Det er nok av snø og mange muligheter for de som vil til fjells i vinterferien.

Flere av de største hyttene til DNT er vinterferieåpne og mange tilbyr også aktiviteter i vinterferien. Nyt en flott dag ute i fjellet og kom inn til ferdig treretters middag!

Husk at all overnatting på DNTs hytter må bestilles på forhånd akkurat nå, av smittevernhensyn.

Svukuriset i Femundsmarka er et fantastisk utgangspunkt for turer i Femundsmarka nasjonalpark, både for deg som skal gå fra hytte til hytte, og for deg som vil bo fast på hytta noen dager. Åpen fra 19. - 28. februar.

Fondsbu ligger vakkert til i Jotunheimen, med barnevennlig og variert terreng som gir mange muligheter. Bestyrer Solbjørg er kjent for å ta vare på gjestene sine og serverer fantastisk lokal mat hver dag. Med Turboteamet til Barnas Turlag på plass fra mandag til fredag i uke 8 blir det masse lek og moro! Barn fra fire år med voksenfølge kan bli med på snølek, aking, skiturer, slalom, hopprenn, snøhulegraving, spikking, matlaging på bål, quiz, historiefortelling, eventyrstund, spill, tegning og mye mer. Åpent fra 19. februar.

Sota Sæter ligger vakkert til ved innfallsporten til Breheimen nasjonalpark. Den over hundre år gamle setra, bestående av 10 eventyrlige bygninger på et flott tun, har et spesielt miljø preget av lunhet og varme.  Holder åpent,18.-21.2. og 25.2.-7.3, og helger i mars og april.

Gjendesheim i Jotunheimen er et vintereldorado for lek og moro. Rett utenfor hytta kan dere bygge snøhuler og borger, ake – eller hva med en skihoppkonkurranse? Hytta tilbyr også toppturer for både nybegynnere og de med litt med erfaring. Etter en lang dag ute i snøen kan dere kose dere med badestamp, peiskos og god lokalprodusert mat. Åpent fra 19. februar, se alle aktiviteter her.

Gjevillvasshytta i Trollheimen er et populært tilholdssted for barnefamilier som koser seg i den koselige hytta eller ute i vakre omgivelser. Området byr på rike turmuligheter med spennende topper og lune daler. Rundt hytta vil det bli tilrettelagt for skileik hvor man kan delta etter eget ønske. Åpent 19. - 28. februar.Les mer her.

Haukeliseter er åpen året rundt og ligger ved helårsveien over Haukeli. Selv om du kan komme deg helt fram med bil eller buss har du den deilige villmarksfølelsen og fjellheimen rett utenfor vinduet.

Gaustatoppen turisthytte ligger nesten helt oppe på Gaustatoppen (1883 moh.). Fra turisthytta og Gaustatoppen har du et utrolig utsyn over store deler av Sør-Norge.  Her er det åpen cafe på dagtid.  Åpner 13. februar.

Olalia i Etne- og Saudalfjellene er Haugesund Turistforenings største hytte med 45 sengeplasser og ligger idyllisk til med flott utsikt sørover mot Hauganutene. Hytta planlegger å åpne snart, med cafe og overnatting i hele vinterferieuke 9 og helger i vintersesongen. Hytteverter er til stede når kafeen er åpen, men måltider utover det henvises til selvbetjeningskjøkkenet. Følg med på ut.no for mer informasjon.

Kobberhaughytta ligger i hjertet av Nordmarka. Selv om Kobberhaughytta bare er et steinkast unna Oslos kollektivruter, vil du likevel kunne oppleve naturens ro og fred under oppholdet. Det nye sovehuset har fått en fin og moderne utforming. All overnatting må bookes på forhånd.

Hyggelige hytter for alle

Fugleleiken i Telemark.

Over store deler av landet finner du små, koselige hytter som er åpne for alle. Disse hyttene ligger ofte langt fra alpinanleggene, men i praktfult turterreng. Noen er ikke låst, mens andre er låst med en nøkkel som du låner fra turistforeningen der du bor.

De to hovedtypene av hytter er selvbetjente hytter (har matlager) og ubetjente hytter (ta med mat). Disse hyttene kan du være heldig å ha for deg selv, men du må regne med å dele dem med andre.

Markahytter: Spesielt rundt hovedstaden er det mange hytter tett på byen.

Tilgjengelige hytter

For små føtter kan det være greit at det ikke er så langt å gå til hytta. Her er noen selvbetjente og ubetjente hytter nær bilvei/tog (0-3 kilometer/1 time å gå):

• Rondane-Lillehammer: Vetåbua og Veslefjellbua
• Nore og Uvdal: Dusehesten
• Finnemarka: Garsjøkoia. Kun 500 meter å gå fra bilen. Svært lett tilgjengelig for alle aldre.
• Blefjell/Vegglifjell: Øvre Fjellstul
• Telemark Flekkerhytta eller Fugleleiken
• Setesdalsheiene: Bjørnevasshytta
• Femundsmarka: Marenvollen
• Bergensbanen: Hallingskeid
​​​​​​​• Trollheimen: Bårdsgarden
​​​​​​​• Nord-Trøndelag: Ferslia
• Troms: Altevasshytta

Vetåbua

Ditt medlemskap betyr mye

Et medlemskap i DNT har aldri vært mer verdt. Det går med på å sikre at hytte og rutetilbudet fortsatt er der når vi har kommet oss igjennom disse utfordrende tidene.​​​​​​​ DNT har 550 hytter og over 22 000 km med merket sti over hele landet, og det er mange muligheter for fine ferieopplevelser i Norge.

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 19. januar 2021