Her er turtrendene for 2020

Foto: André Marton Pedersen

6 av 10 nordmenn ønsker seg mer tid til friluftsliv i 2020. Dette er turmålene Den Norske Turistforening spår at flest vil søke til i året som kommer. 

59 prosent av oss ønsker å bruke mer av tiden vår på friluftsaktiviteter i 2020. Til sammenligning ønsker 56 prosent å trene mer, og 54 prosent å dra til utlandet. Dette er funn fra en fersk undersøkelse gjennomført av Opinion for DNT. 

-  Dette forteller oss at friluftsliv beholder den sterke posisjonen den har i Norge. Flere ser hvilke muligheter som finnes like utenfor stuedøra, og det er nettopp det enkle som tiltrekker seg stadig flere, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang. Noe av det beste vi alle kan gjøre på vei mot et lavutslippssamfunn, er å drive et nært friluftsliv der tiden brukes på selve turen og ikke reisen til og fra. 

Grønt og bærekraftig 

I samsvar med trendene i samfunnet generelt, ser DNT at interessen for miljøvennlige ferieformer er i vinden. Turmål man kan nå med kollektivtransport, og turer på selv- og ubetjente hytter blir stadig mer populært.   

- Den kraftige veksten på langturer som “Norge på tvers" i Sylan og hytte-til hytteturer i Etnefjellene vitner om at flere er bevisste på avtrykket sitt. Disse turene er tilrettelagt med offentlig kommunikasjon og er både grønne og enkle å gjennomføre. Samtidig viser undersøkelser at klimautslippene etter en natt på en enkel turisthytte er halvparten av det som settes etter en natt i eget hjem. Dette viser at det å bruke ferie, fritid og helger i eget land betyr noe for avtrykket vi setter, sier Klarp Solvang.     

Avkobling og stillhet 

Samtidig spår Den Norske Turistforening at enda flere vil søke til selv- og ubetjente hytter der man kan koble av og slippe både mobildekning og naboer.   

-  Reaksjonene på det digitale samfunnet begynner å bli flere, og drømmen om å slippe helt unna blir stadig sterkere. En enkel ferie med nærhet til naturen er noe stadig flere drømmer om, sier Dag Terje Klarp Solvang. 

Vi søker stillhet, avkobling og ro i naturen.
Vi søker stillhet, avkobling og ro i naturen. Foto: Jack Gerhardsen

Dette er trendene som vil komme for fullt i 2020:  

  • Lange fjellferier med minst mulig fotavtrykk: Rundturer tilrettelagt med offentlig kommunikasjon.  
    For eksempel: Norge på tvers  og  Frodige Etnefjellene 

  • Enkelt friluftsliv Muligheten til å få en liten hytte helt for seg selv, med enkle fasiliteter tiltrekker mange. Eksempel på hytter som har opplevd økt interesse det siste året er: Høgabu, TyssenaustetPatchellhyttaSandsaRamsjøhytta og Skorgedalsbu

  • Opplevelser: Flere ønsker å bo lengre på en hytte, eller gå fra hytte til hytte i fjellet, gjerne over en uke. Vi kombinerer gjerne dette med nye aktiviteter som kajakkpadling, hundeslede og stisykling
    ​​​​​​​
  • Tilgjengelighet: Selvbetjente hytter i familievennlig avstand fra vei blir mer og mer populært, spesielt blant barnefamilier. Det er spesielt de moderne hyttene som har økt besøkstall, som for eksempel SkåpetViglesdalen og Kvinen
Kvinen i Sirdal åpnet i 2019, og er populær blant barnefamilier.
Kvinen i Sirdal åpnet i 2019, og er populær blant barnefamilier. Foto: Elin Hansson

Disse hyttene vil bli en hit i 2020  


Tungestølen åpnet i ny drakt i september 2019 etter å ha blitt knust til pinneved av orkanen Dagmar julen 2011. Hytta er spektakulær i seg selv, ligger vakkert til ved en av innfallsportene til Jostedalsbreen, og er et knutepunkt for turer, toppturer, brekrysninger og alle slags friluftsaktiviteter.  
Breidablik.
Breidablik. Foto: André Marton PedersenGammeløya er en ny og for mange ukjent perle langs Kystleden på Sørlandet.  I 2020 kommer det nye offentlige brygger ved hytta tilpasset kajakkpadlere.  
Brebua
Brebua Foto: Kari Merete HorneØitangen ligger omkranset av Jomfruland nasjonalpark i Telemark. Jomfruland er verdt å oppleve året rundt, stemningen både høst og vinter er spesiell. I forbindelse med etableringen av nasjonalparken skal fugletårn og infosenter også på plass. Sammen med Ornitologisk forening tilbyr DNT omvisning, besøk i fugletårnet og få se på ringmerking. Kajakker, robåter og sykler er tilgjengelig.  


Viglesdalen
Viglesdalen Foto: Pål ChristensenBakken gard er en gammel fjellgård som har gjennomgått et omfattende renoverings- og ombyggingsprosjekt. I mai åpner det gamle bruket ved Lysefjorden i ny prakt. Nå blir det hunderom, pizzaovn og oppgraderte fasiliteter etter dagens krav, samtidig som det gamle preget er bevart. Interessen for Lysefjorden er allerede stor, og stigende for hvert år. Flokehyttene
Flokehyttene Foto: Holon arkitekturDagsturhyttene Tyvenhytta og Storfjellhytta i Hammerfest. Dette må være to av de råeste dagsturhyttene i Norge! Bakgrunnen for initiativet er et ønske om å tilrettelegge for lavterskel-turer i nærområdet. Hyttene er åpne for alle og med fantastisk utsikt over byen. Her kan du spise nisten i ly for vinden, fyre i peisen og kose deg før du tar fart på turen hjemover.  


Veslefjellbua
Veslefjellbua Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Annonse

Tungestølen
Tungestølen Foto: Ole Schanke EikumBreidablik ligger høyt over Fitjadalen i Kvam og er et av landets mest egenartede hytteanlegg med en fantastisk beliggenhet og et stort rundskue. Dette spektakulære hyttetunet ble gjennom over 40 år bygget av Bjarne Huse og har skapt mange gode turminner for gjestene opp gjennom tidene. Bergen og Hordaland Turlag åpnet i 2019 to nye bygg tilpasset turlagsbruk og flere besøkende. 


Gammeløya.
Gammeløya. Foto: Øyvind BruceBrebua blir et helt nytt tilbud på historiske Finse. Hytta vil fungere som selvbetjeningshytte når den betjente Finsehytta er stengt. Når Finsehytta er åpen vil Brebua inngå som en del av hovedhytta. Brebua åpner som vanlig selvbetjeningshytte 20. april 2020.  Øitangen.
Øitangen. Foto: Marius Dalseg SætreViglesdalen ligger på en stor elveslette mellom mektige og ville fjellsider i Ryfylkeheiane. Den nye hovedhytta åpnet i 2019, og har på kort tid blitt veldig populær. I 2020 åpnes den historiske vandreruten forbi Viglesdalen. Området er familievennlig med gode bade- og fiskemuligheter.  
Bakken gård.
Bakken gård. Foto: John Petter Nordbø


Flokehyttene er et helt nytt prosjekt i havgapet ved Sveio. Disse unike hyttene skal ligge på kanten av storhavet, og glir naturlig inn i kystlandskapet. Med panoramavinduer kan du sitte lunt og trygt inne i hyttene, mens du opplever storslått natur. Flokehyttene skal stå klare til høsten.   Dagsturhytta på Storfjellet
Dagsturhytta på Storfjellet Foto: Maiken GarderVeslefjellbua er en helt ny og lett tilgjengelig hytte på Ringebufjellet. Hytta er en erstatning for Gråhøgdbu som nå er stengt. DNT Oslo og omegn har lagt ned Gråhøgdbu fordi hytta lå i et villrein-trekk.