Æresmedlemskap til Øystein Dahle

Øystein Dahle er nå en av tre æresmedlemmer i Den Norske Turistforening. Olav Thon og Dronning Sonja er de to andre.
Øystein Dahle er nå en av tre æresmedlemmer i Den Norske Turistforening. Olav Thon og Dronning Sonja er de to andre. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Tidligere styreleder i DNT, Øystein Dahle, ble under helgens landsmøte i Tromsø tildelt æresmedlemskap i foreningen. 

Til stående applaus fra et samlet landsmøte ble Dahle tildelt DNTs høyeste utmerkelse av styreleder Berit Kjøll.

De siste årene har Dahle ledet "
Ragnhild og Claus Helbergs Stiftelse" og han var på landsmøtet for å dele ut årets pris. Den ellers så taleføre miljøforkjemperen var helt uforberedt på æresmedlemskapet og takket landsmøtet med et rørt smil. Noe som ikke akkurat la en demper på applausen.


DNTs høyeste utmerkelse

Av alle DNTs hederstegn rager æresmedlemskapet høyest. Olav Thon og Dronning Sonja er de to eneste andre nålevende æresmedlemmene. 

– Det er en stor glede og ære å tildele Øystein Dahle DNTs høyeste utmerkelse for det enestående arbeidet han har lagt ned for DNT, friluftslivet og miljøvernet, sa Kjøll under utdelingen. 

I begrunnelsen for æresmedlemskapet heter det videre at "Øystein Dahle har i hele sin tid som tillitsmann vært en inspirator innen DNT og norsk friluftsliv. Som styreleder i DNT har han med sin kunnskap, sitt engasjement og sin evne til å bygge relasjoner bidratt sterkt til å skape grunnlaget for god samhandling og meisle ut samarbeidsmønstre innen foreningen. "

Det ble også lagt vekt på alle de ulike vervene Dahle har hatt gjennom et langt DNT-liv og hans unike evne til å sette friluftslivet på dagsorden både hos politikere, i forvaltningen, i media og i samfunnet generelt. 

Bli bedre kjent med DNTs nye æresmedlem i dette portrettet på UT.no

«Æresmedlemskap i DNT kan tildeles personer som i fremragende grad har arbeidet til gagn for foreningen og dens formål.» Videre sier statuttene at dette er en utmerkelse som henger, og skal henge, svært høyt. Det er angitt ca. ett medlemskap pr. generasjon, men dette er selvfølgelig bare en indikator på hvor høyt utmerkelsen skal henge. Den kan verken være begrensende eller krevende. 

Annonse

Skrevet av Hallgrim Rogn 13. juni 2013