Tips til en herlig utejul

Foto: Frank Haughom

Jul er koselig, men det er også veldig mye vi skal rekke! Vi utfordrer alle til å bry seg litt mindre om alt vi bør, og heller ta seg tid til å koble av med gode opplevelser ute i naturen.

I desember er det mye som skal ordnes, kjøpes, bakes og pyntes, og mye vi føler at vi må. Da er det godt å få en time-out i blant. Gjør noe sammen og gjør det enkelt. I år kan du ikke samle så mange innendørs, men hva med å invitere ut på tur? Naturen er aldri langt unna, med mange ulike muligheter for å gjøre noe litt annerledes.

- I naturen kommer vi vekk fra alt annet som stjeler oppmerksomheten nå i julestria. Her kan man oppleve stillhet, men det er også rom for den gode samtalen. Jeg oppfordrer alle til å ta seg tid til noen pustepauser og kjenne på julefreden på tur, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

Dra på hyttetur

Vending i Bergsdalen
Vending i Bergsdalen Foto: André Marton Pedersen

Ta med venner, kjæreste og familie. Fyr i ovenen, lag enkel mat på gasskokeplate og logg av. Husk kortstokk, en god bok, varme gode klær, hodelykt og DNT-nøkkel. Det er fint å komme bort og leve litt annerledes et par dager. Du kan finne din drømmehytte, og se åpningstider og bestill plass på ut.no.

Ta juleselskapet med ut

Utefest er stas for barn i alle aldre, enten det er i hagen, parken eller i nærmeste skogholt. Lag en refleksløype/natursti, pinnestafett, snøballrulling og akekonkurranse. Heng opp reflekser i trær og busker og gjem oppgavene og overraskelsene i løypa. Med hode- og lommelykter blir det garantert stemning.

Nyt den første skituren

Mange har ventet lenge på at bakkene blir hvite og skiene kan få komme ut fra boden. Nyt de første vinterdagene da snøen er fersk og fin.

Inviter til eventyrstund rundt bålet

Inviter barn og kjente til å fortelle de fineste julehistoriene rundt et bål i skogen. Ta med god mat og drikke, og gjør en vinterkveld uforglemmelig.

Gjør turen til en lek med Kul Tur-appen

I friluftsappen Kul Tur kan barna registrere turaktivitet og turlengde, og samle poeng hver gang de er ute. Appen er gratis, og tilgjengelig i Appstore og GooglePlay.

Last Kul Tur ned her for iPhone og her for Android!

Sov ute i vinternatta

Bålhygge.
Bålhygge. Foto: Bjørn Tore Moen

Overrask familien eller venner med en natt i naturen. Finn fram liggeunderlag, sovepose og ullundertøy og sov under stjernene. Å dra ut i skogen er fint, men det kan bli like gøy på terrassen eller i hagen. Husk lue!

Gå tur i blåtimen

Både om morgenen og kvelden har man en liten time som verken er dag eller natt, men blå. Lyset er helt spesielt og stemningen kan bare oppleves, ikke forklares. Få et blått pustehull i den hektiske adventshverdagen.

Bad i isvann

Et forfriskende bad kan gjøre godt for en rusten vinterkropp!
Et forfriskende bad kan gjøre godt for en rusten vinterkropp! Foto: DNTs fotokonkurranse, Nikolai Walther Wilhelmsen

De tøffeste av oss kan hoppe i havet og kjenne vikingblodet bruse i årene! Et vinterbad er en kald fornøyelse, men det er sunt og helt ufarlig.

Få julestemning

Finn julepynt i skogen.  Ta en tur ut i skogen og plukk med deg mose, granbar og kongler som kan brukes til å lage juledekorasjon eller som naturlige innspill til julekrybba.

Hogg juletreet selv. Treet er aldri så vakkert som når man har gått i skogen og plukket det ut selv. Ta søndagsturen til et sted der det er lov å hugge sitt eget juletre, mange gårder har egne juletrefelt der man selv kan velge ut og felle treet man ønsker seg.

Sjekk ut nabolagets fineste juledekorasjon. Under årets mørkeste tid er det mange som pynter husene sine i vakre lysdekorasjoner. Gå en tur i nabolaget og se om du finner din favoritt.

Planlegg neste års tur

Finn fram turbøker eller blader, og drøm om neste års turopplevelser. Vil du gå sammen med andre eller prøve noe nytt? DNTs medlemsforeninger arrangerer turer og aktiviteter for alle aldersgrupper.

Ta et digitalt friluftskurs

Her kan du lære mer om hva du bør ha på deg og i sekken, hvordan du lager mat eller sover ute og ikke minst – kart og kompass.

Bli familiemedlem - en pris og en faktura for hele familien.

Er dere flere enn tre i familien? Da kan det lønne seg, praktisk og økonomisk, med familiemedlemskap.

Veiledende pris for 2021 er kr 1300,- for hele familien
(Noen lokale foreninger kan ha andre priser og tilbud).

Prøv en tur eller aktivitet der du bor

Lokale medlemsforeninger, turlag og turgrupper over hele landet arrangerer hvert år flere tusen aktiviteter og fellesturer med turleder.

Hva med et kajakkurs, en kveldmattur eller en hyttetur?

Foto: Marius Dalseg Sætre, Sindre Thoresen Lønnes, Monica Häggelund Langen, Nina Guzman Toft, Eivind Haugstad Kleiven

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 10. desember 2020