Slik finner du roen i desember

Foto: DNTs fotokonkurranse, Frank Haughom

Jul er koselig, men det er også veldig mye vi skal rekke! Vi utfordrer alle til å bry seg litt mindre om alt vi bør, og heller ta seg tid til å koble av med gode opplevelser ute i naturen.

I desember er det mye som skal ordnes, kjøpes, bakes og pyntes, det er mange vi skal møte, og mye vi føler at vi må. Da er det godt å få en time-out i blant! Gjør noe sammen og gjør det enkelt. Naturen er aldri langt unna, med mange ulike muligheter for å gjøre noe litt annerledes.

- I naturen kommer vi vekk fra alt annet som stjeler oppmerksomheten nå i julestria. Her kan man oppleve stillhet, men det er også rom for den gode samtalen. Jeg oppfordrer alle til å ta seg tid til noen pustepauser og kjenne på julefreden på tur, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

• Finn julepynt i skogen.  Ta en tur ut i skogen og plukk med deg mose, granbar og kongler som kan brukes til å lage juledekorasjon eller som naturlige innspill til julekrybba.
  • Dra på hyttetur. Stikk av fra mas og julehandel, til en hytte på fjellet eller skogen. Her finner man stillhet og julefred.
Vending i Bergsdalen
Vending i Bergsdalen Foto: André Marton Pedersen
  • Den første skituren. Mange har ventet lenge på at bakkene blir hvite og skiene kan få komme ut fra boden. Nyt de første vinterdagene da snøen er fersk og fin.
  • Sjekk ut nabolagets fineste juledekorasjon. Under årets mørkeste tid er det mange som pynter husene sine i vakre lysdekorasjoner. Gå en tur i nabolaget og se om du finner din favoritt.
  • Eventyrstund rundt bålet.  Hvorfor ikke samle barn og kjente til å fortelle de fineste julehistoriene rundt et bål i skogen? Ta med god mat og drikke, og gjør en vinterkveld uforglemmelig.
Bålhygge.
Bålhygge. Foto: Bjørn Tore Moen
  • Sov ute i vinternatta. Overrask familien eller venner med en artig opplevelse midt i uka. Finn fram liggeunderlag, sovepose og ullundertøy og sov under stjernene. Å dra ut i skogen er fint, men det kan bli like gøy på terrassen eller i hagen. Husk lue!
  • Hogg juletreet selv. Treet er aldri så vakkert som når man har gått i skogen og plukket det ut selv. Ta søndagsturen til et sted man kan hogge juletre og finn det unike, litt skjeve treet som passer perfekt i stua.
  • Gå tur i blåtimen. Både om morgenen og kvelden har man en liten time som verken er dag eller natt, men blå. Lyset er helt spesielt og stemningen kan bare oppleves, ikke forklares. Få et blått pustehull i den hektiske adventshverdagen.
Ta en kveldstur og få ny energi til julestria.
Ta en kveldstur og få ny energi til julestria. Foto: Marius Dalseg Sætre
  • Bad i isvann. De tøffeste av oss kan hoppe i havet og kjenne vikingblodet bruse i årene! Et vinterbad er en kald fornøyelse, men det er sunt og helt ufarlig.
  • Planlegg neste års tur. Finn fram turbøker eller blader, og drøm om neste års naturopplevelser.

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 12. desember 2019