Turåret 2019

Flere tok steget ut, Norges turportal ble ny og 12 hytter kom til. Det har vært et innholdsrikt år for 151-åringen.  Grønn, rød og regnbue 

1. april 2014 år siden lanserte DNT ung grønne luer for single og røde luer for de som var i et forhold. Spøken tok av i sosiale medier og siden den gang har grønn lue blitt et uttrykk og en merking de fleste friluftsglade, single kjenner til. I april ble en ny, fargerik lansert. 

– Regnbuelua er ment for alle som ønsker å støtte opp om og ta et aktivt standpunkt til verdiene regnbuefargene står for, fremfor alt friheten til å være seg selv. Vi har flere eksempler på par som har funnet hverandre takket være den grønne lua. Vi håper at noe så enkelt som et nytt hodeplagg vil føre enda flere sammen! sier leder i DNT ung, Markus Malmin.   

Nye DNT-hytter 

I året som har gått har 12 nye hytter fått T-en på døra. En av de eksisterende hyttene våre, Gråhøgdbu, ble stengt av hensyn til villreinen og nye Veslefjellbua erstatter denne. 

Åtte år etter at ekstremværet Dagmar knuste 101 år gamle Tungestølen til pinneved kunne Luster Turlag i september endelig ønske velkommen til nye Tungestølen. Dronning Sonja åpnet det spektakulære bygget som står i stil med omgivelsene. 

Disse hyttene kom til i 2019:  

Haakonsbu - Arnbjørnrud - Tungestølen - Tyven, dagsturhytter i Hammerfest - Friluftshuset i Åsa -Veslefjellbua -Fiskelaushytta - Huldreheim - Breivoll Gård - Breidablik og Kalvedalshytta

Flere ble med ut 

DNT hadde en medlemsvekst på 1 prosent i 2019. Det er medlemmer over 60 år og DNT ung (medlemmer mellom 13 og 26 år) som har størst vekst med henholdsvis 5,4 prosent og 3,4 prosent økning.  

– I DNT ung blir du automatisk del av et fellesskap hvor du får oppleve turglede og mestring, fra enkle aktiviteter og gåturer i nærmiljøet, via kajakk og klatring, til mer utfordrende fjellsportaktivitet som radonneeski og skredkurs. Unge setter pris på spennet i tilbudet, sier Markus Malmin, leder i DNT ung.  

BLI MEDLEM DU OGSÅ! 

Naturen seiret 

Naturvernforbundet, DNT og Bergen og Hordaland Turlag har i over 30 år engasjert seg for å bevare Øystesevassdraget. Vassdraget er en naturperle av stor nasjonal verdi, hvor det er en rekke rødlistede arter, og det er et viktig og lett tilgjengelig friluftslivsområde. Det var feststemning da et enstemmig storting vedtok varig vern av Øystesevassdraget mot kraftutbygging i mars.  

– Det har blitt gjort en formidabel innsats fra veldig mange for å klare å ta vare på denne naturperlen, ikke minst lokalt. Fra DNTs side er det først og fremst Bergen og Hordaland Turlag som skal ha æren for å ha lagt ned et enormt arbeid med alt fra møter med politikere, folkemøter, mediesaker, filmer og underskriftskampanjer, sier DNTs styreleder, Per Hanasand.   

Øystesevassdraget strekker seg fra fjellet og helt ned til fjorden, og er en av få gjenværende slike naturområder på Vestlandet.  

– Det har vært en lang vei fram til dette, men nå føler vi oss trygge på at dette vassdraget skal få renne fritt i all overskuelig framtid, til glede for veldig mange, sier Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag. 

UT.no  - et realt ansiktsløft 

Norges turportal UT.no har siden starten i 2008 vært Norges største og mest brukte turplanlegger. Nettstedet har hatt hele landet som nedslagsfelt, med tur- og hytteforslag fra nord til sør. Men det skjer enormt mye i den digitale verden på ti år, og UT trengte en skikkelig oppgradering. Etter to år med arbeid, ble nye UT.no lansert i januar.   

– UT.no har fortsatt den positive utviklingen med en brukervekst på solide 8% fra fjoråret. Samtidig er UT.no i kontiunerlig utvikling, og har gjennom året blitt oppgradert og videreutviklet både teknologisk, funksjonelt og innholdsmessig. Implementeringen av et eget kartlag med bratthetskart er siste nyhet i portalen og et tiltak for å øke sikkerheten inn mot topptursesongen. 2020 blir nok et viktig år for videre utvikling av UT.no. Vi gleder oss til å bidra til å få enda folk ut på tur, sier digital prosjektleder Marlen Knoph.  

Mot – og medvind 

Helt fra NVE la frem de 13 områdene i Nasjonal ramme for vindkraft på land 1. april, har debatten gått i nyhetssendinger, over middagsbordet og i sosiale medier. DNT har fryktet for våre dyrebare turområder og vi har blant annet tatt til motmæle med støttemarsjer over hele landet. 5000 høringssvar ble sendt til Olje- og energidepartementet og vi feiret en delseier da kartdelen i nasjonal ramme ble skrotet og det ble lovet ny politikk. Den skal vi delta i utformingen av.  

– Vi har hele veien vært krystallklare på at regjeringen ikke bare kan flikke på dagens konsesjonssystem. Vi trenger en ny politikk for vindkraft på land som gjør at vi klarer å ta bedre vare på urørt natur, sier Per Hanasand, styreleder i DNT. 

Ærefull pris til Glitterheim 

Tone og Knut Vole er fjerde generasjon Vole som er vertskap på DNT-hytta Glitterheim ved foten av Glittertind. I juli ble de tildelt Friluftslivets hederspris.  

– For oss er det veldig viktig å gi barnefamilier, barn og ungdom en positiv start på friluftslivsinteressen. Det er stor stas når gjester kommer innom og forteller at første turen de hadde i fjellet var på Glitterheim og at de nå er ivrige turfolk selv. Vi har alltid satt vår ære i at våre gjester skal ha en positiv opplevelse av det friluftslivet vi kan tilby, i tillegg til hyggelig stemning og god mat på hytta, sier Glitterheim-vertskapet. 

DNT på øret 

I mars lanserte DNT podcasten, Utestemmer.  Vi gir lytterene kjente og ukjente gjester som brenner for natur og friluftsliv på sitt vis. Målet er å vise bredden i norsk friluftsliv og inspirere slik at flere finner sin vei ut i friluft.  

– Podkast er nytt for oss, men vi ser at det er en kanal der vi både kan være aktuelle og gå i dybden. Vi visste lite om hvilke lyttertall vi kunne vente oss, men er fornøyd så langt. Totalt har vi hatt over 150.000 nedlastninger i år, og vi har ambisjoner om å fortsette å lage interessante episoder av «Utestemmer» i 2020 også, sier redaktør Trygve Sunde Kolderup. 

Foto: Monica Hägglund Langen, Andrè Marton Pedersen, Marius Dalseg Sætre, Ole Schanke Eikum, Natalie Hermansen. 

Skrevet av Mari Stephansen 27. desember 2019