Bli turleder i DNT!

Digger du friluftsliv, har turerfaring og vil ha med flere ut? Bli turleder i DNT!

Interessen for tur og friluftsliv har skutt i været de siste årene. DNT utdanner turledere hele året, men med veksten av turglade, øker behovet for flere. Dersom du har turerfaring, fungerer godt i en gruppe med ulike mennesker og kan holde hodet kaldt når det trengs, bør du vurdere DNTs turlederutdanning.

– Vi har rundt 10 000 turledere over hele landet. De er alt fra 16 til 80 år og det er omtrent like mange kvinnelige som mannlige.  DNTs turlederutdanning gjør deg i stand til å lede turer som sikrer trygghet og tilrettelegger for trivsel for turdeltakerne. På fellestur med oss får de som er usikre på å ta egne turer erfare friluftsliv på en trygg måte. Turlederens mål er å ruste folk til å kunne drive med friluftsliv på egenhånd, sier rådgiver for kurs og kompetanse i DNT, Tina Skare.

Hver tur gir meg ulike erfaringer

Kristine Stordal (36) tok det grunnleggende turlederkurset for 2,5 år siden. Sommerturlederkurset fullførte hun i sommer:

– Jeg hadde et ønske om å bidra til at enda flere kommer seg ut på tur og får oppleve hvor mye bra tur og natur kan gjøre for kropp og sjel. Jeg gikk en del på tur alene før jeg ble turleder, men det er jo mye hyggeligere å være på tur sammen med andre, så da tenkte jeg at det å være turleder måtte være midt i blinken.

Hva liker du best med det å være turleder?

– At jeg treffer så mye forskjellige og bra mennesker på de ulike turene. Hver tur gir meg ulike og unike erfaringer som gjør at jeg hele tiden utvikler meg, både som turleder og som medmenneske.

Kursene bygger på hverandre

Kursene gjennomføres i rekkefølge da de bygger på hverandre. Aldersgrensen er 16 år for grunnleggende kurs, sommer- og vinterturlederkurs. Kursene foregår på tur og mest mulig lik en vanlig fellestur.

–  Deltakerne veksler mellom turlederrollen og turdeltakerrollen. På sommer- og vinterturlederkursene blir kveldene brukt til forberedelse, gjennomgang av ulike tema, oppsummering og diskusjon. Hovedfokuset i utdanningen er formidling, kunnskap, ferdigheter og sikkerhet. Sentrale temaer er orientering, veivalg, ledelse, og kommunikasjon, sier Skare.

Turlederutdanningen er gyldig over hele landet og du kan derfor lede turer for alle DNTs 57 foreninger så fort du er sertifisert. Turleder Kristine har et godt råd:

– Hopp i det! Meld deg på grunnleggende turlederkurs og få en helg med masse spennende læring. Prøv deg som turleder på et par turer, gjerne sammen med noen turledere med litt erfaring, så finner du fort ut om dette er noe for deg. Skulle det ikke være det, så har du uansett lært masse – både om tur, natur og ikke minst deg selv!

Turleder Kristine Stordal langs blomsterstien ved Gjende i Jotunheimen.
Prøv deg som turleder på et par turer, gjerne sammen med noen turledere med litt erfaring, så finner du fort ut om dette er noe for deg. Skulle det ikke være det, så har du uansett lært masse – både om tur, natur og ikke minst deg selv! Kristine Stordal, turleder i DNT

DNTs turlederutdanning

Du velger selv hvor mange nivå du ønsker å ta, og du kan lede turer i DNT tilsvarende ditt høyeste utdanningsnivå.

1. DNT-ambassadørkurs (½ dag, 3 timer) - DNT som organisasjon

2. Grunnleggende turlederkurs (2 dager, 15 timer) - Orientering og veivalg

3. Sommerturlederkurs (5 dager eller 2 helger) - Turledelse sommerstid

4. Vinterturlederkurs (7 dager eller 3 helger) - Turledelse vinterstid

Høres dette ut som noe for deg, eller for noen du kjenner? Ta kontakt med din lokale DNT-forening for mer info.

To om turlederrollen

Victoria Bakken - DNT ung Bærum

Jeg ble grunnleggende turleder året jeg fylte 16 og videreutdannet meg til sommerturleder da jeg var 17. Jeg har ledet 4-5 turer for DNT ung Oslo og ca 10-15 turer for DNT ung Bærum.

Jeg ble turldeder fordi jeg var veldig engasjert i lederrollen, det å ha med andre på tur og videreformidle turglede for andre. I tillegg var jeg interessert i DNT og ville engasjere meg mer i foreningen. Andre turledere ble en form for forbilde i et miljø jeg ville ta del i.

Det beste med å være turleder er å få tilbakemelding på at folk har hatt det gøy og kunne tenke se å komme tilbake igjen. Samtidig er det glede i å være aktiv ute, menneskene du møter og å videreformidle friluftslivglede.

Jeg oppmuntrer alle som syntes turlederrollen virker spennende å søke turlederkurs. Hvis du får et nei første gangen, ikke bli demotivert. Gå noen nærturer og søk igjen. Det skjedde med meg.

Kjersti Gürgens Gjærum - DNT ung Harstad

Jeg er 16 år og utdannet sommerturleder. Jeg har ledet rundt 30 turer. Jeg ble introdusert for DNT ung og ville være med å bidra og påvirke hvilke turer og arrangementer som ble gjennomført. Jeg har alltid elsket å gå på tur og vil gjerne videreføre den gleden til så mange som mulig. Med turlederrollen elsker jeg kanskje mest å planlegge og fortelle andre om turene.

Til alle som syns det høres spennende ut å være turleder vil jeg bare si en ting: Velkommen! Å være turleder er en utrolig fin «jobb» å ha ved siden av skole, jobb og en veldig givende fritidsaktivitet. Det er godt for både den fysiske og psykiske helsen din og er en sunn hobby du vil ha livet ut. I tillegg er det også en flott møteplass for å danne nettverk og nye relasjoner både formelt og privat. Du kan velge hvilken grad i turlederutdanningen du vil ta og dermed hvor mange og hvilke turer du vil lede. Å bli turleder anbefales og vil ikke være en avgjørelse du vil angre på.

Foto: Marius Dalseg Sætre og privat

Skrevet av Mari Stephansen 16. november 2019