Vennetur til fjells

Våkn opp til en utsikt dere ikke glemmer. Her fra hemsen på Tåkeheimen.
Våkn opp til en utsikt dere ikke glemmer. Her fra hemsen på Tåkeheimen. Foto: Line Hårklau

Imponer kompisene ved å ta dem med til en av dine 550 hytter.

DNT-hyttene er kjent for sin uformelle og koselige stemning. Ta med en venn eller fem og nyt avkoblingen en hyttetur langt fra folk gir! Medlemmer i DNT får tilgang til å DNT-nøkkel og i tillegg rabatt på overnattingen. Her er noen hytter verdt et besøk: 

Foto: Maria Hetlesæter

Veslefjellbua på Venabygdsfjellet

DNTs aller nyeste hytte med åpning 2. november! Hytta erstatter Gråhøgdbu, som blir flyttet av hensyn til villreinen. Veslefjellbua har 17 sengeplasser og beliggenheten er utmerket for korte og lengre turer til fots eller på ski.

Foto: Monica Hägglund Langen

Kjølihytta i Sylan

Dette er en godt bevart hemmelighet midt i Norge. Den ligger med endeløs horisont under Kjølifjellet, med vid utsikt øst- og sørover mot Sylmassivet. I dette åpne og storslagne landskapet er det tydelige spor etter gammel gruvedrift.

Foto: DNT Oslo og Omegn

Slettningsbu nord i Skarvheimen

Midt mellom Skarvheimen og Jotunheimen, uten helt å høre til noen av områdene, ligger Slettningsbu som en relativt lite brukt høyfjellsperle.  Gode kollektivmuligheter mot både øst og vest gjør denne til et fint turmål for venneturer.

Foto: Marius Dalseg Sætre

Huldreheim i Oslomarka

Huldreheim åpnet i mai, og er en lett tilgjengelig hytte i Østmarka. Hytta har 8 sengeplasser fordelt på to rom og 10 madrasser på hems. Fra den flotte hytta har du utsikt utover Ramstadsjøen. En perfekt plass for en miniferie!

Foto: Marius Dalseg Sætre

Nye Høgevarde på Norefjell

Høyt oppe på Norefjell finner du en arketonisk nyvinning i fjellet. Store rom, skjeve vinkler og vide vindusflater gjør at man får en helt annen kontakt med naturen utenfor enn i tradisjonelle hytter. Her er det over 50 sengeplasser, og i gamlehytta er det lov å ha med hund.

Foto: Line Hårklau

Tåkeheimen ved Svartisen

Hytta omtales også som "Institutt for uhensiktsmessig vær". Tåkeheimen ligger ved foten av Helgelandsbukken på vestsida av Svartisen, og er Nord-Norges nest høyest beliggende turistforeningshytte (1073 moh.).

Foto: Hallgrim Rogn

Hunddalshytta i Narvikfjella

En kort togtur fra Narvik og noen korte kilometers vandring, så er du plutselig på hyttetur i Narvikfjellene. På denne lett tilgjengelige hytta er det god plass til høstkos for hele vennegjengen.

Foto: Elin Hansson

Kvinen i Ryfylkeheiane

På Kvinen er det bygd to nye hytter med 40 sengeplasser, der hovedhytta har et rikholdig proviantlager. Kvinen er et knutepunkt i et stinett i mange retninger i Setesdal Vesthei, og er dermed perfekt for en større gjeng på tur.

Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Fuglemyrhytta i Oslomarka

Kortreist turglede! Fuglemyrhytta har uslåelig utsyn over Oslofjorden, Nesoddlandet og Holmenkollen. Snøhetta har tegnet hytta, som har ti sengeplasser fordelt på to soverom.

Flere hytter finner du i turplanleggeren UT.no. Søk opp fjellområdet du ønsker å besøke, eller se i kartet hvilke hytter som ligger tilgjengelig for deres neste turopplevelse. 

Tre ulike hyttetyper

Ønsker du alt servert eller en enkel hyttetur hvor du tar med maten selv? DNT har tre hyttetyper med forskjellig betjeningsgrad:

Ubetjent hytte
Dette er små hytter (5–25 sengeplasser) samt ofte sikringsbu med ekstraplasser. Hyttene er utstyrt med senger og dyner (på enkelte kun tepper), kokemuligheter med kjeler, dekketøy og ved. Hyttene er åpne eller låst med DNTs standardnøkkel.

Selvbetjent hytte
Som ubetjent hytte, men med et rikholdig matvarelager med middagsretter, pålegg, knekkebrød og lignende, som kan kjøpes på hytta. Hyttene er åpne eller låst med DNTs standardnøkkel, og kan ha hyttevakt i sesongene.

Betjent hytte
Disse drives av et vertskap. Servering av måltider (ofte trerettersmiddag samt vin/øl-rettigheter) og overnatting på to- til firemannsrom eller sovesal. De fleste hyttene har enkel, god standard med strøm, dusj og tørkerom for turtøy. Flere av de betjente hyttene har et ubetjent eller selvbetjent tilbud utenfor sesong.

Vet du hvordan du bruker en DNT-hytte? Se videoen under!

DNT har mange hundre aktiviteter fremover! Ta en titt på aktivitetslista og tilpass den etter dine interesser, og se noen av våre forslag under.

Kajakk Grunnkurs Sørenga

Kurs
13. juli 2020
(2 dager)

Dette kajakk grunnkurset går over to dager med utgangspunkt på Friluftshuset, Sørenga.  Kurset gir våttkort, og er en introduksjon i bruk ...

Passer spesielt for Voksne og Ungdom
Arrangeres av DNT Oslo og Omegn

Alpinkurs Jotunheimen

Kurs
13. juli 2020
(7 dager)

Føler du et kall mot de høye tinder og har lyst til å tilegne deg kunnskap på hvordan du skal ...

Passer spesielt for Voksne, Ungdom og Fjellsportinteresserte
Arrangeres av DNT fjellsport Bergen

Gullruta med en vri - 2020 (017)

Fellestur
13. juli 2020
(6 dager)

Nytt av året, er at vi går fra vakre Slettedalen i Sauda. Tidligere år har Gullruta gått fra Seljestad til ...

Passer spesielt for Voksne, Ungdom, Seniorer og Fjellsportinteresserte
Arrangeres av Haugesund Turistforening

BaseCamp 2 (13-16 år)

Fellestur
13. juli 2020
(6 dager)

Velkommen til en sosial, artig, utfordrende og lærerik uke - vi byr på muligheter for bretur, klatring, topptur, kano, fottur, gjørmeløype ...

Passer spesielt for Ungdom
Arrangeres av DNT Oslo og Omegn

Tirsdagspadling fra Sørenga

Fellestur
14. juli 2020
(2t 15min)

Bli med på padletur fra Sørenga! Hver tirsdag fra 14. mai til 10. september kan du bli med på guidet kajakktur i Oslofjorden. ...

Passer spesielt for Voksne og Ungdom
Arrangeres av DNT Oslo og Omegn

Sommerchill i Fredvika - for deg som skal begynne i 7. og 8. klasse

Arrangement
14. juli 2020
(3 timer)

Der ungdom møtes for groovy utegøy! Hver tirsdag fra kl 13 til kl 16 er for deg som skal begynne ...

Passer spesielt for Ungdom
Arrangeres av DNT Gjøvik og Omegn

Tirsdagstur til Sandsøyveten

Fellestur
14. juli 2020
(3t 30min)

Oppmøte ved fergeleie på Stornes kl. 17, fergeavgang kl. 17.15. Vi kjører til Sandsøy og parkerer ved det gamle fergeleie. ...

Passer spesielt for Voksne, Barn, Ungdom og Seniorer
Arrangeres av Harstad Turlag
Se 556 flere turer og aktiviteter  

Skrevet av Monica Hägglund Langen 24. oktober 2019