Få med deg Friluftsbokfestivalen

Friluftslivet før og nå er hovedtema under Friluftsbokfestivalen i Tvedestrand 1.-3. november. 

Friluftsbokfestivalen er et samarbeid mellom Aust-Agder Turistforening og Lyngørporten Hotell i Tvedestrand. Festivalen ble arrangert for forste gang i forbindelse med DNTs 150 års-jubileum i 2018. 

– Vi startet festivalen i fjor fordi vi ville invitere til noe mer enn jubileumsturer og - aktiviteter. Responsen fra forfatterne og besøkende var overstrømmende, så vi bestemte oss kjapt for å videreføre dette utover jubileumsåret, sier daglig leder i Aust-Agder Turistforening, Dag Fagermyr. 

– Hvorfor arrangere en Friluftsbokfestival? 

– Mange av de som går på tur er også glad i å lese bøker om friluftsliv i ulike former. Jeg tror at jo mer tid man tilbringer ute, jo mer interessert blir man i det som omgir en når man er på tur. I tillegg til dette blir man jo aldri lei av å høre om andres erfaringer. Vi gleder oss til å høre barnebarnet til Helge Ingstad fortelle om sin bestefar og ikke minst til å diskutere årets hovedtema; Friluftsliv før og nå. Friluftslivet har endret seg stort de siste tiårene, selvom grunnlaget fremdeles er det samme, sier Fagermyr.  

Barnas kystbibliotek åpnes

Siden 2002 har Aust-Agder Turistforening og Aust-Agder Fylkeskommune samarbeidet om bibliotek for barn og unge på alle hyttene til foreningen i Austheiene og langs kysten. På åpningsdagen for festivalen, fredag 1. november, er det seilerhytta i Tvedestrand sin tur. Dette er det 16. barnebiblioteket i rekken, og det skal åpnes av Helseminister Bent Høie og generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

–Bibliotekene har blitt veldig godt mottatt av gjestene våre siden oppstarten. Når man er på hyttene, vekke fra strøm og TV, får man en annen ro og tid til å lese. Bøkene i fjell - og kystbibliotekene våre har gitt mange små både lese - og naturglede, sier Dag Fagermyr. 

Et knippe høydepunkter fra programmet

  • Isak Knutsen og og turkamerat Simon L. Simonsen er 17 år, går Norge på langs og har gjort suksess som hovedpersonene i TV-serien “Villmark uten voksne” på TV2. Line Victoria Sverdrup. er etterkommer av Fritjof Nansens medarbeider Otto Sverdrup. Hun elsker friluftsliv og retter fokuset på nærturen og hvordan dagens unge promoterer friluftsopplevelser i sosiale medier.
  • Helge Ingstad og Hjalmar Dale er pionerer i norsk friluftsliv. Eirik Sandberg Ingstad, Helge Ingstads barnebarn holder foredraget «Alt bestefar fortalte var sant». Randulf Valle har skrevet bok om Hjalmar Dale, Helge Ingstads mentor og holder foredraget «Hjalmar Dale – den glemte eventyrer».
Barnas Fjellbibliotek
Barnas Fjellbibliotek Foto: Kjell Sandåker

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 8. oktober 2019