Framifrå familiefeiring for Fortidsminneforeningen i Finnskogen

Fortidsminneforeningen feiret med 175-årsfest og familiedag i friluft.

- Fortidsminneforeningen, landet eldste frivillige organisasjon, fyller 175 år i 2019. Riksantikvaren og Den Norske Turistforening ønsket å gjøre stas på jubilanten med en skikkelig bursdagsfeiring for hele familien, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

Under blå himmel og omgitt av fargerike høstfarger tok omtrent 130 mennesker turen inn i Finnskogen denne lørdagen. Noen kom, under trygg turledelse fra DNT Finnskogen, gående fra Lebiko, andre kom direkte til Abborhøgda hvor bursdagsfeiringen fant sted. 

Historisk sus

Abborhøgda er et skogfinnetorp fra 1700-tallet som ligger langs Finnskogrunden, en av 11 Historiske vandreruter som Riksantikvaren og DNT står bak. Abborhøgda er også ett av områdene i Utvalgt kulturlandskap Finnskogen og består av ti bygninger som ble fredet i 2017. Det inkluderer også et større område rundt Abborhøgda med åkerlapper og nyttehager. 

- Vi ønsker å skape en møteplass og et sted der man ikke bare kommer for å oppleve, men for å være en del av kulturarven, uttalte Generalsekretær i Fortidsminneforeningen Ola H. Fjeldheim som var strålende fornøyd med bursdagsfeiringen

Da hadde styreleder Margrethe C. Stang allerede mottatt en gave på en million kroner fra administerende direktør i Statskog, Gunnar Lien. Pengene skal fungere som en medgift og bidra til oppussing av skogfinnetorpet som nå offisielt er under Fortidsminneforeningens eie. 

​​​​​​​Klima- og miljøminister Ola Elvestuen deltok på arrangementet som statsråd for både kulturminner og friluftsliv. I tillegg til statsråden kom riksantikvar Hanna Geiran, Fortidsminneforeningens generalsekretær Ola Fjellheim, DNTs generalsekretær Dag Terje Solvang, adm.dir. i Statskog Gunnar Lien, Fylkesmannen, fylkeskonservatoren med flere.

DNT Finnskogen og Omegn inviterte også til fellestur med guide fra Lebiko lørdag kl 1100.

Arrangementet var gratis og åpent for alle.

Program Abborhøgda 5. oktober

Det går buss fra Sikåa-krysset ved E16 Til Abborhøgda kl. 12:15 (Fellestur Lebiko: Buss fra Øyermoen 10:15)

Abborhøgda. Foto:  Lene Margrethe Sætaberget

  • 13.00 Riksantikvar Hanna Geiran og generalsekretær i DNT Dag Terje Solvang ønsker velkommen - hilsen fra Klima- og miljøminister Ola Elvestuen
  • 13: 30 Musikalsk innslag ved Roger Græsberg og Unnveig Aas
  • Gaveoverrekkinger
  • 14:15 Servering av tradisjonsmaten Silpo, saft, grillpølser og pinnebrød
  • 14.45 Terje Audun Bredvold: Magiske symboler på Finnskogen
  • 15.15 Omvisning og foredrag ved Birger Nesholen, Skogfinsk museum
  • 16.00 Om neverkunst ved Leikny Bekkevold
  • 16.30 Kaffe og kaker og musikalsk innslag

Alle foto:  Marius Dalseg Sætre

Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 30. september 2019