Spektakulær filmfestival i fjellet

Topp stemning i campområdet med utsikt mot Gjende og Besseggen.
Topp stemning i campområdet med utsikt mot Gjende og Besseggen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

35 filmer på fire scener, og et sporty publikum som går på toppturer oppsummerer Fjellfilmfestivalen på Gjendesheim turisthytte i mektige Jotunheimen.

Snowboardfilmen ”1997 Forever” fra Tromsø åpnet festivalen fredag med liveband som spilte soundtracket, og filmen satte virkelig standarden for helgen med utevisning under stjernehimmel og fullmåne. Festivalen byr på filmer innen alle sjangre, fra helaftens spillefilmer, dokumentarer og kortfilmer.

– Jeg tror publikum har blitt inspirert av å se filmer om friluftsliv omgitt av fjell. Kombinasjonen friluftsliv og film om friluftsliv gjør at deltakerne ønsker å utfordre seg selv og bli med på nye typer aktiviteter, forteller festivalsjef Tonje Sameien.

Saken fortsetter under bildekarusellen.

Bredt tilbud

Fjellfilmfestivalen arrangeres for 17. gang, og har de siste årene vært helt utsolgt. I år har over 1.000 personer vært samlet til festivalen i Jotunheimen,  et fjellområde kjent som en lekeplass for friluftsglade.

– Vi har fjellfolk på alle ulike nivåer. Her er de som sover i telt for første gang, og de som har reist verden rundt for å gå på toppturer eller kjøre ski. Det fine med fjellfilmfestivalen er at her har vi et tilbud for alle, sier Sameien.

Over 70 frivillige er i sving for å tilby toppturer og fellesturer med DNT-turledere, rafting og stisykling, konkurransen multisport og kokkekonkurranse, singeltur, matlagingskurs og morgenyoga til spreke festivalgjengere.

Kort vei til fjellet

De fleste deltakerne bort i telt. Rett utenfor teltduken venter milevis med merkede løyper, spektakulære 2000-meterstopper og den vakre fjellsjøen Gjende. Mange deltakere benyttet muligheten til å gå Besseggen, som er en av mange turer som byr på fantastiske naturopplevelser. Inne på festivalområdet er det i tillegg til fjellfilmer, muligheter for å spise lokalmat, bade i vedfyrt badestamp, steke pizza i utendørs pizzaovn, oppleve intimkonserter, eller bare nyte utsikten mot hjertet av Jotunheimen.

Fakta om Fjellfilmfestivalen:

• Norges største fjellfilmfestival arrangeres i 2019 for 17. gang.
  • Har dokumentarer, spillefilmer, kortfilmer, foredrag, turer og kurs på programmet.
  • Avholdt første gang i 2003. Det var nå avdøde Ole Drægni på Turtagrø hotell og Fri Flyt-gründer Anders Waage Nilsen som tok initiativet til festivalen. I 2012 flyttet Fjellfilmfestivalen til Gjendesheim Turisthytte i Jotunheimen, et flaggskip blant DNTs hytter.
  • Arrangeres av Stiftelsen Fjellkultur, som er opprettet av forlaget Fri Flyt AS og Den Norske Turistforening (DNT).
  • Jobber for å fremme film- og kulturuttrykk knyttet til naturopplevelser, samt bidra til økt kvalitet i bredde i formidling av film og kultur knyttet til friluftsliv og inspirere til aktiv bruk av natur og å fremme naturvern og sikker ferdsel i fjellet.

Skrevet av Monica Hägglund Langen 15. september 2019