Klart for Fjellfilm på Gjendesheim

Under Fjellfilm vises filmer utendørs når mørket faller på.
Under Fjellfilm vises filmer utendørs når mørket faller på. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Snowboardfilm akkompagnert av liveorkester åpner Norges største fjellfilmfestival fredag.

– Skaperne bak snowboardfilmen "There’s always next season” som skildrer snowboardmiljøet i Tromsø, viser både sin spillefilm og dokumentarfilm, og de stiller med liveband til visningen. I tillegg viser Monica "Moa" Hundseid den ferske filmen "Veien til Everest", og det blir premiere på jenteskifilmen "Bergtatt", med de lovende frikjørerne Marit Rolvsjord, Lisen Strøm og Ida Hilde Gunleiksrud, forteller festivalsjef Tonje Sameien i Stiftelsen Fjellkultur.

Fjellfilmfestivalen er en særegen festival som byr på en langhelg med friluftslivfilmer, turer, aktiviteter, konsert og sosial hygge. Fjellfilm arrangeres for 17. gang, og starter fredag morgen med aktiviteter og filmer. Totalt vises over 35 filmer på fire ulike scener. Filmene er innen alle sjangre fra helaftens spillefilmer, dokumentarer og kortfilmer, og i år står flere norske skrekkfilmklassikere på programmet.

Se hele filmprogrammet her, og aktivitetsprogrammet her. Festivalpass bestiller du hos Fri Flyt.

Variert aktivitetsprogram

–  Vi søker å gjenspeile mangfoldet i deltakerne i de aktivitetene vi tilbyr på festivalen. Jotunheimen er en lekeplass og vi inviterer til en rekke ulike aktiviteter og turer på dagtid. Blant annet står juving, rafting, SUP, gåturer og matlagingskurs på programmet, sier  Sameien.

Fredag og lørdag er de store turdagene under festivalen, og DNT ung stiller med turinfo-telt, turledere på flere fjellturer, og arrangerer singelturen "Kose på grønn mose", turmat- og dessertkurs og den alltid poplære multisportkonkurransen.

– Fjellfilmfestivalen har de sprekeste festivalgjengerne! Vi i DNT ung gleder oss til å stille med gode turforslag og inspirasjon i turinfoen ved hovedinngangen til Gjendesheim turisthytte, forteller Oda Siebke Løge, leder av Festivalkomiteen til DNT ung.

Kort vei til fjellet

De fleste deltakerne bort i telt i området rundt Gjendesheim Turisthytte, og hytta er også fullbooket av festivaldeltakere. Rett utenfor teltduken og hytteveggen venter milevis med merkede løyper, spektakulære 2000-meterstopper og den vakre fjellsjøen Gjende.

Mange deltakere benyttet muligheten til å gå Besseggen, som er en av mange turer som byr på fantastiske naturopplevelser. Inne på festivalområdet er det i tillegg til fjellfilmer, muligheter for å spise lokalmat, bade i vedfyrt badestamp, spise pizza stekt i utendørs pizzaovn, oppleve intimkonserter, eller bare nyte utsikten mot hjertet av Jotunheimen.

Filmer om miljø og gamle damer

Både aktivitet- og filmprogrammet er rikholdig.

– Vi skal vise miljøfilmen "Chasing Coral", som er en neglebitende dokumentar om massekoralldød. Dette fenomenet er forårsaket av klimagasser som varmer opp havene våre og truer hele økosystemet under vann. Publikum kommer nok til å sitte igjen med mange tanker etter denne visningen, sier Sameien, og legger til:

– Jeg tror også at filmen “EDIE” kommer til å sette mange følelser i sving, med 83 år gamle Edie som pakker sekken og skal bestige et ikonisk fjell i Skottland. Rett og slett en herlig film om det å stoppe opp og ta vare på den tiden en har og gjøre det beste ut av den.

Fakta om Fjellfilmfestivalen:

• Norges største fjellfilmfestival arrangeres i 2019 for 17. gang.
  • Har dokumentarer, spillefilmer, kortfilmer, foredrag, turer og kurs på programmet.
  • Avholdt første gang i 2003. Det var nå avdøde Ole Drægni på Turtagrø hotell og Fri Flyt-gründer Anders Waage Nilsen som tok initiativet til festivalen. I 2012 flyttet Fjellfilmfestivalen til Gjendesheim Turisthytte i Jotunheimen, et flaggskip blant DNTs hytter.
  • Arrangeres av Stiftelsen Fjellkultur, som er opprettet av forlaget Fri Flyt AS og Den Norske Turistforening (DNT).
  • Jobber for å fremme film- og kulturuttrykk knyttet til naturopplevelser, samt bidra til økt kvalitet i bredde i formidling av film og kultur knyttet til friluftsliv og inspirere til aktiv bruk av natur og å fremme naturvern og sikker ferdsel i fjellet.
Fjellfilmfestivalen er en aktiv festival, med padling, SUP, yoga og toppturer på programmet. Foto: Cathrine Holst