Her er de beste høstferietipsene

Klar for en aktiv høstferie med frisk luft og vakker natur på alle kanter? Vi har tipsene for deg!

For familien

Hyttetur

Har dere små barn anbefaler vi å bo fast på en hytte og gå turer derfra. Flere av DNTs betjente hytter har åpent i høstferien (oversikt nederst på siden). Ellers er det nok av sjarmerende selvbetjente og ubetjente hytter å velge mellom! Se ut.no for mer informasjon.  

Noen av våre betjente hytter har aktivitetsledere for barn med voksenfølge. Dere kan være med på lek og aktiviteter i hyttas nærområder. Dagsturer til barnas "basecamp", små toppturer, lek i bekker, matlaging ute og mye mer vil stå på programmet. Disse hyttene har aktiviteter for barnefamilier:

Gjendesheim: 30. september- 3. oktober. Turboteamet kommer og det blir aktiviteter og moro for hele familien. Team Turbo tilpasser aktivitetene etter vær, alder på barna og barnas ønsker. Passer for barn fra 4 år med voksenfølge.

Fondsbu: 29. september - 4. oktober. Aktiviteter for barnefamilier, som turer i området, uteleik, skattejakt, bålkos alle dager hvis været tillater det med fortellerstund og steking av pinnebrød/lapper/bålbolle etc. Og så blir det rollespill om Jotnenes rike.

Haukeliseter: Man-tors i uke 40 og 41  Bli med på skattejakt, familiequiz, pinnebrødgrilling i lavvoen og robåt-, kajakk- og kanopadling. Stampen og badstua er åpen på enkelte ettermiddager. 

Turer for barn sammen med foreldre

Fellesturer sammen med andre barnefamilier skaper som regel god dynamikk for barn som ikke alltid vil være med på tur. Plutselig går de hele veien selv, finner en kompis de småkonkurrerer med og spiser mat de aldri har likt. 

Familiehelg på Måsvassbu med Barnas turlag Molde: 28.-29. september. Måsvassbu et eldorado for små og store barn. Dette blir først og fremst en sosial helg hvor vi kan være mye ute og kanskje prøve fiskelykken med stang og garnsetting. 

Jutulcamp på Gjendesheim: Fra lørdag til lørdag i uke 40 inviterer skinnmester Sofie og steinaldersmann Roni til naturliv og håndarbeid for unger på Gjendesheim. Du får lære deg å skyte med pil og bue, spille og leke i fjellet, å bruke kniv, tenne bål, og lage noe fint av naturmaterial. Aldersgruppe: 7-12 år. Mindre barn må følges av voksen.

Hyttetur i Lillomarka: 4.-6. oktober. Bli med på tur til to av de helårsåpne, ubetjente hyttene i Oslomarka. En kortreist og veldig hyggelig mini-høstferie som starter og slutter med en liten togtur. Passer for spreke barn fra 7-12 år med voksenfølge.

Sykkel- og fjelltur til Taumevatn: 5.-6. oktober. Den flotte og barnevennlige hytta ligger ved utløpsosen av Taumevatn i Ryfylkeheiane, med fin utsikt over vannet. Turen hit egner seg veldig bra for nybegynnere. I denne turen kombinerer vi sykkeltur inn Flatstøldalen og fottur i fint terreng inn til hytta. 

Ferskingkurs på Ringerike: 12-13. oktober. Ønsker du å lære deg grunnleggende ferdigheter i friluftsliv sammen med barnet ditt og bli inspirert til å gå mer på tur? Da er ferskingkurset noe for dere! Kurset går over 2 dager og vi går igjennom blant annet mat på bål og primus og stormkjøkken, turbekledning, tursekk, turmat, kart og kompass, samt allemannsretten. For barn fra 8-12 år med foreldre. 

Uten foreldre

Friluftsskolene er et ferietilbud for 10-13-åringer på dagtid i nærmiljøet.  Målet med Friluftsskolene er å gi flere barn mulighet til å oppleve hvor morsomt og sosialt det er å være ute i naturen på fritida. Alle som deltar får en grunnleggende innføring i friluftsliv.  

Overnattingstur med Barnas turlag Skien: 5.-6. oktober. Bli med på overnattingstur ute i det fri! Turen er et samarbeid mellom Barnas Turlag Skien og Alt håp er UTE. Aldergrense fra 8 år.

Newtoncamp Bjørnevasshytta: 30. september - 2. oktober. De første dagene i Agders høstferie arrangeres Newtoncamp på Bjørnevasshytta, for ungdom i alderen 12-16 år (ungdomskole). Det blir spennende aktiviteter i friluft og naturfag presentert på en ny og spennende måte.

For ungdom

DNT ung har et variert tilbud til ungdom fra 13-26.

Solnedgangstur til Kiellandbu(19-30 år): 28.-29. september. Legg fra deg bøkene, pakk sekken og bli med oss på utflukt til Kiellandbu! Denne helgen drar vi til Bergsdalen for et påfyll med natur og friluftsglede i en hektisk studiehverdag. Er vi heldig kan vi sitte i hytteveggen og nyte solnedgangen og en stjerneklar himmel etter en fin turdag.

Basecamp høstferie Breivoll (13-16 år):  30. september - 3. oktober. BaseCamp er sosialt, artig, utfordrende og lærerikt - vi byr på muligheter for kajakk og kano, fottur, lek, bading, overnatting ute i lavvo, telt eller hengekøye, fiske, matlaging ute og mer til.

Blefjell på langs (16-30 år): 2.-6. oktober. Bli med på en fin og sosial tur langs Bjefjell.

Basecamp på Sommarøy i Troms: 2.-6. oktober. DNT ung–gruppene i Nord-Norge gjentar fjorårets suksess og inviterer deg med på en miljøvennlig basecamp på vakre Sommarøy i Troms! Målet er å få vise fram gode, grønne valg du kan ta med deg i hverdagen, i tillegg til å gi deg en uforglemmelig uke under midnattssola, sammen med mange andre friluftsglade ungdom.

Høstferietur til Etnefjellene (13-26 år): 5. - 8. oktober. DNT ung Haugesund starter høstferien med tur i Etnefjellene. En veldig fin og sosial tur i flott terreng. Vi går innom hyttene Simelbu, Sandvasshytta og Blomstølen. Har du lyst å oppleve høstfjellet på sitt flotteste sammen med andre turglade mennesker, må du melde deg på denne! 

DNT ungs tradisjonsrike høsttur: (15-19 år): 8.-11. oktober. Sommeren er kanskje over, men vi mener at høsten er en minst like bra tid å gå i fjellet! Denne gangen kjører vi en tredagerstur midt i høstferien for å komme oss bort fra byen og oppleve fjellet på sitt fineste.

For voksne

Lokale medlemsforeninger, turlag og turgrupper over hele landet arrangerer hvert år flere tusen aktiviteter og fellesturer med turleder. Vi arrangerer både dagsturer, helgeturer og turer over flere dager. 

Høsthelg på Smedmyrkoia (26-45 år): 27.-29. september. Vil du være med oss på en hyggelig høsthelg i skogen? Vi har leid hele Smedmyrkoia denne helgen og legger opp til topptur på lørdagen og hygge hele helgen. Meld deg på nå, det er begrenset med plasser.

Høsthelg i Masfjordfjellene: 28.-29. september. Synes du også at høsten med sin fargerikdom, sin klare og friske luft og med peiskos på hytta er en vakker årstid? Har du ikke tid til å dra på langtur i høyfjellet, men behov for litt avkobling og å komme deg ut? Da er denne turen for deg!

Høsttur til Breidablik i Kvammefjella: 28.-29. september. Bli med på vakker og sosial høsttur til det unike eventyrtunet Breidablik! Turen går i nydelig og variert terreng med grønne vide daler, trange elvegjel og mektige nakne fjell. Vi vil også vandre langs det vakre uberørte og nå vernede Øystesevassdraget.

Østmarka på tvers, høstutgave: 5.-6. oktober. Høsten er den fineste årstida for turer i skog og mark. Når trærne skifter farge og naturen blir gul og rød, når dagene blir kortere og lufta blir kjøligere - er det best å komme seg ut.

Dugnadstur til Bossbu: 6.-10. oktober. Bli med på tur kombinert med dugnadsarbeide på Bossbu. Hytta skal klargjøres for vinteren.

KURS

DNT er Norges største arrangør av kurs innen klatring, bre, fjellsport og andre aktiviteter som krever spesiell friluftslivskompetanse.  

Kajakk grunnkurs Sørenga: 28. - 29. september. Dette grunnkurset går over to dager med utgangspunkt på Friluftshuset i Oslo.  Kurset gir våttkort, og er en introduksjon i bruk av havkajakk. 

Fersking i friluft på Gramstad: 5. 6. oktober. Dette er praktiske kurs der deltakerne selv skal få prøve seg på bålfyring, matlaging ute, bruk av primus, kart, kompass og turplanlegging.

Grunnleggende turlederkurs i Bærum: 11.-13. oktober. På kurset lærer du hvordan å ivareta sikkerheten til en gruppe på tur i nærområdet og nyttig turkunnskap som er god å ha bakhånd når du leder turer for oss. 

Disse betjente hyttene er åpne i høstferien

Som DNT-medlem har du tilgang til rundt 550 hytter. De høstferieåpne betjente hyttene er  populære både som dagsturmål og til overnatting, og de har fremdeles god plass.  Ellers er det nok av sjarmerende selvbetjente og ubetjente hytter å velge mellom.   

Sota Sæter

En 100 år gammel seter og et startsted for turer inn i Breheimen.
​​​​​​​
Åpent til​​ 27/10.

Haukeliseter

Midt på fjellet mellom øst og vest, på 1000 meters høyde finner du Haukeliseter fjellstue. 

Alltid åpent.


Gjendesheim

Vakkert beliggende ved Gjende. Et flott utgangspunkt for å gå den fantastiske ruten over Besseggen.

Åpningstider sommer 2019:
07/6 - 06/10

Gaustatoppen turisthytte

Turisthytta oppunder himmelbrynet er stedet der fjellfolk møtes! Gaustatoppen Turisthytte ligger nesten helt oppe på Gaustatoppen (1883 moh.)

Åpent til 20/10
​​​​​​​

Rondvassbu - OBS. stengt 2/10 pga snø.

Midtpunktet i Rondane med fristende topper og fantastiske turmuligheter på alle kanter. 

Åpent til 06/10.

Aurlandsdalen Turisthytte

Hytta er perfekt for alle aldersgrupper, også for småbarnsfamilier. Her kan du gå den populære turen ned vakre Aurlandsdalen.

Åpent til 13/10

Fondsbu

Ligger vakkert til ved praktfulle Eidsbugarden og midt i Jotunheimen med turmuligheter for alle. 

Åpningstider sommer 2019:
28/6 - 06/10

Tungestølen

Den  nybygde hytta på Tungestølen ligger fantastisk til ved foten av Jostedalsbreen, og er et knutepunkt for turer i området. 

Åpent hver helg frem til 13. oktober, og hele høstferieuke 41.

Liomseter

DNT-hytta Liomseter ligger fint til i Langsua nasjonalpark. Vakkert beliggende på setervollen er dette ypperlig utgangspunkt for hyggelige turer i barnevennlig terreng.

Åpent til 6. oktober.

Snøheim - OBS. stengt 2/10 pga snø.

DNT Oslos storstue ved foten av Snøhetta på Dovre. 

Åpent til​ 6/10.


Svukuriset

En gammel fjellgard med kort vei til Femunden, Store Svuku og Sverige.

Åpningstider høst: 30. september til 13. oktober.

Gjendebu

DNTs eldste hytte med en fantastisk beliggenhet ved Gjende og Bukkelægret. 

Åpent til 6/10.
​​​​​​​


Lysefjorden turisthytte

Lysefjorden Turisthytte er et fantastisk utgangspunkt for turer til Kjerag og Flørlitrappene 4444, og ligger midtveis på fotturen Lysefjorden Rundt. 

Åpent til 13/10

Takk til alle medlemmer

Som medlem får du blant annet medlemspris på DNTs 550 hytter, rabatt på turutstyr, medlemsbladet Fjell og Vidde, tilbud om turer og kurs over hele landet, og en rekke gode medlemsrabatter. Barn og ungdom har ekstra gode rabattordninger på overnatting.

I tillegg støtter du arbeidet vårt med å tilrettelegge for friluftsliv, ved å merke og rydde stier, legge ut broer, drifte og vedlikeholde hytter. Uten din hjelp hadde ikke dette vært mulig!

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 5. september 2019