Europas nye langrute E1 Åpnet

Per Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Kristin Krohn Devold, generalsekretær i DNT og styreleder i samme organisasjon, Berit Kjøll, under åpningen av E1.
Per Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Kristin Krohn Devold, generalsekretær i DNT og styreleder i samme organisasjon, Berit Kjøll, under åpningen av E1. Foto: Merete Habberstad
E1 er en sammenhengende langrute som går fra Nordkapp til Sicilia. Turistforeningen har merket den norske delen av ruta som går fra Nordkapp til Femundsmarka. Mer enn 25 000 timer dugnadsarbeid er lagt ned i arbeidet på norsk side. I sommer står siste etappe gjennom Finnmark klar. Tirsdag 4.juni markeres åpningen av E1 på Nordkapp. 
Det var en stolt styreleder Berit Kjøll som kunne erklære den europeiske  langruta E-1 får åpen tirsdag. Særlig ga hun ros for dugnadsinnsatsen

– Det er en stor dag for Turistforeningen, for turistnæringen og ikke minst for frivilligheten. Dette er en tursti som kan gås i sin helhet eller stykkevis. Her fins det etapper som passer for alle! 

Europas nye langrute

På kryss og tvers, mellom øst og vest, nord og sør, går det til sammen 11 merkede vandreruter i Europa. Disse er organisert gjennom European Ramblers Association, en sammenslutning for europeiske friluftslivs- og vandreorganisasjoner. DNT er en av de største aktørene målt i medlemmer og aktivitet. 

E-1 blir den lengste ruta når den i sommer står ferdigmerket hele veien fra Sicilia og opp til Finnmark. Langdistanseruta er totalt 8 000 km lang og går gjennom Norge, Sverige, Danmark Tyskland, Sveits og Italia. 


– Dette er viktig for reiselivet. jeg mener den beste måten å komme nær naturen i Norge er å ta på deg fjellstøvlene. E1 vil virkelig befeste Norge som en vandre-destinasjon. Dette er med på å sette norsk reiseliv på Europakartet, sa Per Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, som var til stede på åpningen.

– Ideen om europiske ruter er å uttrykke solidaritet mellom mennesker i ulike land i Europa. Kan du tenke deg en bedre måte å lære om natur, kultur og mennesker fra et annet land enn ved å gå!


Ruta gjennom Norge er 2 105 kilometer og er merket med mer enn 60 00 varder og merkinger. Der det er fjell er det brukt steinvarder med den klassiske røde T. Der det er skog har vi skrevet T på stammene. En del av ruta er kun beskrevet på kart.*  

Historisk merking gjennom Finnmark

E-1 har vært et langsiktig dugnadsprosjekt. Den siste delen av ruta som går gjennom Finnmark har pågått over de siste fire årene. Den 346 kilometer lange ruten gjennom Norges nordligste fylke består av 15 dagsmarsjer over vidde og fantastiske turområder. Ruta vil bety mye positivt for Finnmark som reiselivsdestinasjon, mener Kjøll.

– Dette gir nye aktivitetsmuligheter der man kan oppleve den fantastiske Finnmarksnaturen og den unike kulturen og tradisjonene i denne landsdelen. Målet er å få mer aktivitet i Finnmark og at nye vandreruter vil spille på lag med samisk reindriftsnæring, lokale friluftslivsforeninger og reiseliv. 

I følge leder av Nordkapp turlag, Heidi Holmgren kom den første utenlandske turisten til Nordkapp allerede i 1664. Dette var en prest som kom fra … ja, nettopp Italia. Ifølge reiseskildringen ville han gå så langt nord i verden han kunne komme, forteller Heidi Holmgren.

– 
Da han nådde Nordkapp uttalte han at ”nå står jeg ved verdens ende og min nysgjerrighet er dekket!” Med merkingen av E-1 ruten er på en måte sirkelen sluttet! Nå er det tilrettelagt en fantastisk opplevelsesrik rute som vi håper vil bringe mange nye vandrere til Nordkapp.


*I Børgefjell (som ligger Nord-Trøndelag og Nordland) er det ikke merket, pga reglene til nasjonalparken. Der må vi bare nøye oss med å beskrive ruta. Sørenden av Børgefjell – Sætertjønnhytta (Snåsa Kommune) er det ikke merket (flere grunner, blant annet samene vil ikke ha merking der).  

E1 starter på Nordkapp og ender på Sicilia 8000 kilometers vandring sørover.
E1 starter på Nordkapp og ender på Sicilia 8000 kilometers vandring sørover. Foto: Merete Habberstad

Dette er E1

  • Langdistanseruta E1 er vel 8000 km og går gjennom Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Sveits og Italia.
  • Selv om vandreruta er kalt E1, er stiene merket forskjellig fra land til land. Merkingen bygger på gamle tradisjoner. Mye kan planlegges på forhånd, men regn med en del improvisering på turen – spesielt fra Scapoli til Sicilia i Italia.
  • Overnattingsstedene langs E1 er alt fra femstjernes hotell til gapahuk, små pensjonat og enkle hytter.

Annonse