Dronningen åpner nye Tungestølen

Nye Tungestølen turisthytte i bakgrunnen.
Nye Tungestølen turisthytte i bakgrunnen. Foto: Jasemin Folvik

Fredag 6.september åpner H.M. Dronning Sonja nye Tungestølen turisthytte - et nydelig turmål i Luster i Sogn og Fjordane.   

Åtte år etter at ekstremværet Dagmar knuste den 101 år gamle Tungestølen til pinneved i 2011 kan Luster Turlag i DNT endelig ønske velkommen til nye Tungestølen. Et spektakulært bygg som står i stil med omgivelsene. 

-Dette er en stor dag for oss. Det er mange som har jobbet lenge for å realisere dette prosjektet. At Dronningen har takket ja til å være tilstede på åpningen er en stor ære. Det setter vi og alle våre pris på, forteller styreleder Ole Schanke Eikum i Luster Turlag.

Et fyrtårn i DNT

15 grunneiere, tidligere drivere, lokalbefolkning og Luster kommune var etter øydeleggingen raskt enige om at hytta måtte bygges opp igjen, men denne gangen med et annet uttrykk. Av 67 internasjonale arkitektkontor var det norske Snøhetta som vant konkurransen om å gi Tungestølen nytt liv.  

- Jeg er imponert over den store oppgaven Luster Turlag har tatt på seg. Å gjenreise tradisjonsrike Tungestølen, med de visjonene og ambisjonene de har hatt for bygget er ingen enkel oppgave. Hatten av for alle som har stått på for å realisere dette, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang. 

Dronningen tilbake i kjent trakter

Det er ikke første gangen H.M. Dronning Sonja er på Tungestølen. For 31 år siden overnattet Dronningen på stølen før kryssing av Austerdalsbreen over til Nordfjord sammen med brefører Claus Helberg. Hytta Dronningen overnattet i fikk senere navnet Dronningselet. 

Foto: Stein Bugge Næss

Svært gode lokale hjelpere 

Siden 2015 har Luster Turlag jobbet intenst for å videreutvikle og realisere byggeprosjektet. Sponsorene Luster Sparebank, Luster kommune, Sparebanken Vest, Sogndal kommune og Veitastrond Bygdelag har til sammen bidratt med 7,125 millioner kroner for å realisere turisthytta. Luster Turlag går også inn med 1 million fra oppsparte midler.

Takket være midlertidige låneopptak fra Luster Sparebank og Luster kommune på til sammen 4,3 million kroner, kvalifiserte prosjektet for tildeling av spillemidler, men dette blir først utbetalt i 2020.  Prosjektets hovedentreprenør Hans Nes Bygg AS har sagt seg villig til å forskuttere spillemidlene på 3,5 million kroner Prosjektet med de tre byggene Felleshuset, Servicehuset og Soveselet til en total kostnad på over 15 million kroner vil derfor kunne åpnes. 

- Luster Turlag er svært takknemlige for den rause støtten som prosjektet har fått fra våre lokale støttespillere, og vi ser fram til at turisthytta endeleg blir åpnet og turfolket kan komme og oppleve hvor flott det har blitt, sier Eikum. 


For mer informasjon om åpningen og prosjektet, kontakt styreleder Ole Schanke Eikum (mobil 95048093)
 
Se bilder og les sak fra gunnsteinsnedleggingen i fjor
* NRK Sogn og Fjordane sin reportasje frå grunnsteinsnedlegginga.
* Reportasje frå NRK Vestlandsrevyen

Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 2. september 2019