Aktive ferietips for de under 30

På BaseCamp kan du oppleve en haug med spennende aktiviteter i løpet av en liten uke. Foto: DNT ung Bergen

Unge trendsettere velger aktiv sommerferie. Den Norske Turistforening merker pågangen.

- Aktive ferieformer i er i vinden. Vi opplever en kjempeinteresse for våre tilbud. For tiende år på rad har vi medlemsvekst og økt interesse for våre aktiviteter, sier Hanna Melhus, leder for DNT ung.

Heftige opplevelser i heftig natur
Sommeren er snart her. For den eventyrlystne er det masse tilbud. Hva med kajakk, seiling, fottur, klatring, surfing, brekurs eller sykling? Hanna Melhus forteller at det er lett å bli hekta.

- Kombinasjonen friluft, aktivitet og ferie er den perfekte kur for kjedsomhet. Min sommerfavoritt er kajakkpadling, du kommer så nær naturen. Det beste er å padle der ingen andre kommer til og finne de fineste badeplassene, sier hun.

Lyst på en aktiv ferie, men usikker hva som passer for deg? Vi har samlet sju tips til unge og eventyrlystne sommerferier over hele landet:

BaseCamp
Basecamp er et spennende og sosialt alternativ for deg som ønsker spreke og actionfylte alternativer. Klatring, padling, brevandring, toppturer og bålkos er blant de attraktive aktivitetene. Det arrangeres BaseCamper over hele landet, i tillegg til en camp for alle mellom 19 og 30 ved Tungestølen i Breheimen i begynnelsen av juli.

Opplev breen
Har du lyst på en bretur i sommer, men mangler erfaring? Det fins flere muligheter for å oppleve is, sprekker og breplatåer. DNT ung arrangerer breturer med dyktige førere. Du får kunnskap om veivalg, ferdsel og utstyr og trygg ferdsel på breen.

Topptur – få oversikten
Visste du at det er over 300 topper over 2000 meter på det norske fastlandet? Noen av de aller enkleste toppene å bestige er både de høyeste og de meste kjente: Galdhøpiggen og Glittertind. På ut.no finner du mange forslag til turer.

Klatring
Å klatre er den perfekte avkobling og super trening for hele kroppen. Det finnes klatrekurs over hele landet, hvor du lære alt du trenger for å trygt klatre på topptau og lede på bolter. Finn din tur eller kurs på dntung.no

Padling
Havkajakk er en fin måte å oppleve naturen på sjøen. Ikke bare er du så tett på havet som du kan komme, du ser også fugle- og dyreliv fra et helt annet perspektiv. Ønsker du mer spenning er kanskje elvepadling noe for deg? Det kiler ekstra i magen når strie stryk og strømninger forseres!

Surfing - kjenn naturkreftene på kroppen
Jæren, Vestlandet (Stadlandet) og Lofoten er de mest kjente surfeområdene i Norge. Du trenger ikke så mye utstyr, men under norske forhold er våtdrakt en god investering. Lyst til å dra med en gjeng? DNT ung Telemark og Drammen arrangerer tur til Jæren 23. – 25. august.

Hytte-til-hytte
Det finnes ingen bedre måte å oppleve fjellheimen på enn å gå fra hytte til hytte. Ungdomsmedlemmer i Den Norske Turistforening (medlemmer i DNT ung) overnatter til halv pris. I jubileumsåret 2013 får medlemmer mellom 13-26 år en gratis hytteovernatting.
Her er fem fine forslag hvor du kan prøve lykken:

• Klassisk fottur i Jotunheimen– Båttur på Bygdin, lokal mat på betjente hytter, og episke dagsetapper i Norges mest kjente fjellområde.
• Trekanten i Trollheimen - Med start på enten Gjevilvasshytta, Trollheimshytta eller Jøldalshytta, er denne rundturen selve klassikeren i Trollheimen.
• Klassisk rundtur i Rondane – Med utgangspunkt i Rondvassbu tar denne turen deg rundt Rondanes største sammenhengende fjellparti.
• Rundtur på Hardangervidda – Hvorfor ikke ta en real rundtur på Nord-Europas største høyfjellsplatå?
• Firkanten i Sylan – Nydelig vandring på begge sider av grensa i Trøndelag. Med mulighet for badstuebesøk i Sverige, og topptur til Storsylen (1762 moh).

Den norske fjellheimen byr på fantastiske naturopplevelser. Her med utsikt mot Romsdals topper. Foto: Martin Hauge-Nilsen