Supersommer for DNT-hyttene

På tur over Hardangervidda, mellom Sandhaug og Rauhelleren.
På tur over Hardangervidda, mellom Sandhaug og Rauhelleren. Foto: Marius Dalseg Sætre

Mange har brukt sommerferien til naturopplevelser i eget land. Flere DNT-hytter har hatt besøksrekord i juli, og foreningen får stadig nye medlemmer.

Juli har vært en rekordmåned for mange betjente DNT-hytter. Hytta Svukuriset i Femundsmarka, som fikk nytt vertskap i år, har hatt en økning på hele 44 prosent sammenlignet med i fjor. Gaustatoppen på Hardangervidda hadde en oppgang på 39 prosent, etterfulgt av  Schultzhytta i Sylan (32%) og flere Hardangervidda-hytter: Rauhelleren (29%), Mårbu (25%) og Solheimstulen, nyåpnet i fjor sommer, (20%).   

Totalt hadde de betjente hyttene 65.000 overnattinger i juli, og gjør at gjennomsnittet for årets juli er på høyde med fjorårets rekordsommer.  

– Mange har fått sansen for kortreist og bærekraftig ferie - og Norge er et eksotisk og spektakulært ferieland, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.  

Nordmenn har mange gode grunner til å være turist i eget land i sommerferien, fremfor å reise langt av sted. 

– DNT heier på å feriere i Norge. “Reis mindre, opplev mer” sier DNT ung, som gjennom Miljøvettreglene peker på hvilke muligheter som ligger i den ekstra tiden man får ved at reiseveien er kortere, påpeker Solvang.  

Jubelsommer 

Å feriere i eget land er in. Flere nordmenn tar sommerferien i Norge i år enn i fjor, viser tall fra NHO Reiseliv. Fjorårets sommer satte nye rekorder på flere av DNTs hytter, og det var derfor knyttet spenning til om årets sommer kunne komme på samme nivå. Flere av DNTs betjente hytter har hatt like bra eller bedre besøk enn i fjor. 

På Kalhovd turisthytte på Hardangervidda stråler vertskapet og forteller om en “jubelsommer” etter en solid økning på 9 prosent sammenlignet med i fjor. 

– Vi har hatt fullt trøkk hele tiden med store og små glade fjellfolk, blikkstille vann og vakre sommerkvelder, forteller bestyrer Kjersti Wøllo. 

Stadig flere melder seg inn 

Medlemstallene viser at det også er en økning i antall medlemmer på 2,1 prosent mot samme tid i fjor.  

– Rundt om i vårt langstrakte land finner du 550 DNT-hytter, et tyvetalls DNT-gapahuker og et uendelig antall teltplasser. Men medlemsveksten er først og fremst et resultat av den store innsatsen som legges ned av frivillige landet over for å skape aktivitet, vedlikeholde hyttene og merke 22.000 kilometer med stier, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang. Han legger til: 

– Hvert eneste medlemskap er med på å støtte arbeidet DNT og våre frivillige gjør for å tilrettelegge for og skape naturopplevelser. Sammen skaper vi naturopplevelser for livet. 

Mulighetene for et aktivt friluftsliv resten av sommeren og utover høsten er fortsatt mange, både i fjellet, langs kysten og i skogen. De fleste betjente hyttene holder åpent til ut i september, og svært mange selv- og ubetjente hytter er åpne hele året. 

Hytter med mest økning 

Svukuriset, Femundsmarka (44%) 

Gaustatoppen, Hardangervidda (39%) 

Schulzhytta, Sylan (32%)

Rauhelleren, Hardangervidda (29%) 

Mårbu, Hardangervidda (25%)

Hytter med mest besøk 

Gjendesheim, Jotunheimen (4.162) 

Gjendebu, Jotunheimen (3.964) 

Rondvassbu, Rondane (3.916) 

Haukeliseter, Ryfylkeheiene/Hardangervidda (3.845) 

Finsehytta, Skarvheimen (3.559) 

Områder med mest økning 

Femundsmarka (44%) 

Langsua (23%) 

Hardangervidda (10%) 

Sylan (7%) 

Rondane (2%)

Områder med mest besøk 

Jotunheimen (16.354) 

Hardangervidda (9.703) 

Skarvheimen (8.663) 

Rondane (7.463) 

Ryfylkeheiane (6.818)

(Bilder: Marius Dalseg Sætre)

Annonse