Nye Breidablik åpnet

Lykke til med nye Breidablik! sa Bjarne Huse da han kuttet den røde snoren under åpningen søndag 30. juni. Foto: André Marton Pedersen

Rundt 200 personer trosset uværet og kom på åpningsfesten av nye Breidablik i Kvammafjella.

Skrevet av: André Marton Pedersen

Søndag 30. juni var det offisiell åpningsfest for nye Breidablik. Dette spektakulære hyttetunet i Kvammafjella 1162 moh. ble gjennom over 40 år bygget av Bjarne og Anne-Marit Huse og har skapt mange gode turminner for gjester opp gjennom tidene. Med en prislapp på 6,9 millioner kroner har to av byggene blitt nye for å tilpasses turlagsbruk og flere besøkende.

Hovedhytta er nå selvbetjent med 24 senger + madrasser og den nye sikringshytta har tre sengeplasser og to hundebur. Den tredje hytta på tunet står slik den i sin tid ble bygget av Bjarne Huse og vil bli beholdt slik. Mye av det gamle iventaret fra hyttene er også brukt i de nye.

Åpningsfest med smell!

Det ble arrangert to fellesturer, én fra Øystese og én fra Hamlagrøosen, til åpningsfesten, i tillegg kom folk i egen regi. Turen bød på et heftig vær: På under fem minutter ble det registrert over 700 lynnedslag, kunne Bergens Tidende melde. Tordenværet rullet rett over hytta og lynet slo ned på Geitafjellet så røyken stod opp fra bakken. Det var tett tåke, vind og hagl, men gløden hos de fremmøtte kunne ikke været slukke; mange har et bankende varmt hjerte for Breidablik.

Klokken 13 var det offisielt festprogram med musikk, taler, allsang, mat og drikke. Arvid Åsprang spilte saksofon på tunet utenfor gamlehytta og Kvam-ordfører Jostein Ljones, leder for hytteutvalget Tore Johan Smidt, styreleder i Bergen og Hordaland Turlag Elisabeth Skage og daglig leder Helene Ødven i Turlaget holdt taler.

Kuttet den røde snoren

Det var Bjarne Huse selv som fikk gleden av å skjære over den røde snoren, hvorpå styreleder i Bergen og Hordaland Turlag, Elisabeth Skage, erklærte nye Breidablik for åpnet for de vel 200 fremmøtte.

– Jeg vil benytte anledningen til å ønske dere lykke til med nye Breidablik. Det er blitt et solid, godt og luftig bygg med gode stuer og gode rom å sove i. Jeg håper Breidablik går videre og at det er mange som kommer hit fremover. Det er plass til det, sa en glad og beveget Huse.

– Uten Bjarnes innsats, væremåte og gjestfrihet hadde det ikke vært noe Breidablik, sa ordfører  Ljones.

Arven etter Bjarne og Anne-Marit

Det var Bjarne Huse som tok kontakt med Turlaget i 2012 for å diskutere fremtiden til Breidablik og i 2014 kjøpte Turlaget hyttetunet. Gjestfriheten, rausheten og at alle skal føle seg velkommen til Breidablik er en arv Turlaget er opptatt av å ta vare på.

– Vi vil videreføre de gode tradisjonene som Bjarne og Anne-Marit har her. Det handler om å være gjestfri, la alle få være med, og få fine naturopplevelser, sier Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag.

Breidablik ligger i et intakt og unikt naturområde ved det vernede Øystesevassdraget som fritt renner fra fjell til fjord. Mye av grunnen til at Bjarne kontaktet Turlaget var nettopp at kommende generasjoner skal få oppleve det spesielle hyttetunet 1162 meter over havet.

– Minnene og det som er bak oss, det er det vi skal bygge fremtiden på, sier Bjarne Huse.

– At folk føler seg velkommen når de kommer hit, det er viktig.

Se bilder fra åpningen!

Alle foto: André Marton Pedersen

Bjarne Huse og kona Anne-Marit bygde Breidablik gjennom 44 år. Nå tar Bergen og Hordaland Turlag Breidablik inn i en ny tid. Foto: André Marton Pedersen