DNT-frivillig nominert til ildsjelpris

Kjellrun Skjerve er nominert på grunn av sitt sterke og langvarige engasjement.
Kjellrun Skjerve er nominert på grunn av sitt sterke og langvarige engasjement. Foto: Privat

Kjellrunn Skjerve fra Innherred Turlag kan vinne den nasjonale prisen for ildsjeler: Friluftslivets Ildsjelpris.

– Budskapet var så overveldende, at jeg måtte be om å få gjentatt hva det gjaldt, før jeg oppfattet at jeg er kandidat til Friluftslivets Ildsjelpris. Det er stort, sier Kjellrunn Skjerve om å være én av tre som kan bli årets ildsjel.

Skjerve er kandidat til prisen sammen med Wenche Flaa Eieland fra Birkenes kommune og Håkan Billing fra Norsk Ornitologisk Forening, avd. Oslo og Akershus. Hvem som vinner, offentliggjøres den første helgen i september, som en del av Friluftslivets uke.

– Friluftslivet i Norge er helt avhengige av ildsjeler som bruker av sin tid, og deler sin entusiasme. Denne prisen er vår måte å gi en takk til ildsjelene, og viser hvor viktig deres bidrag er. Den er viktig ikke bare for friluftslivet i seg selv, men for alle som blir positivt berørt av ildsjelenes innsats og engasjement, sier juryleder Dag Kaas.

SMS-avstemning avgjør

Vinneren av Friluftslivets Ildsjelpris kåres gjennom en SMS-avstemning som går fra 1. - 29. august, og finalistene mottar en pengesum i ulik størrelsesorden til sitt videre arbeid i friluftslivet. Prisen deles ut under festivalen «Friluftsliv for alle» på Stenberg på Toten søndag 1. september.

Friluftslivets Ildsjelpris hedrer kandidater som på en forbilledlig måte har umerket seg lokalt. Det kan være like aktuelt å gi denne anerkjennelsen til unge, som viser et ekstraordinært engasjement, som eldre som har befestet dette gjennom et langt liv – eller det kan også være et lag, forening eller et prosjekt.

Kandidatens arbeid må kunne samles i begrepet «la naturopplevelser gå i arv». Typiske innsatsområder kan være formidling av natur og naturens stemninger og gleder til inspirasjon for folk flest, praktisk eller samfunnsmessig tilrettelegging av friluftsliv for allmennheten, og innsats for bærekraftig bruk av naturen. Kandidatene kan ha sitt virke i alle deler av norsk natur – i nærområdet der folk bor, langs kysten, i skog og lavland og på fjellet.

Prisen eies og deles ut av paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv og festivalen «Friluftsliv for alle».

Bakgrunnen for nominasjonen:

Kjellrunn Skjerve (75), Innherred turlag: Kjellrunn har vært en ildsjel for friluftslivet i Levanger kommune, og ellers i Nord-Trøndelag i mange år, og var svært engasjert i Friluftslivets år i 2015. Hun har vært turleder på mang en tur, både for den eldre og yngre garde – sommer som vinter. Kandidaten har tidligere vært leder for Innherred Turlag, hvor hun var med på å starte Barnas Turlag, og er aktiv i vedlikehold av hytter. Dugnadsinnsatsen har vært stor når det gjelder idrettslag og ikke minst i Nord-Trøndelag Turistforening, hvor hun også har sittet i styret. Kjellrunn Skjerve er i dag sterkt engasjert i veteran-satsingen i Innherred Turlag, og ble i 2014 kåret til årets ildsjel i Levanger kommune.

Juryen består av: Dag Kaas (leder), Berit Lein (Miljødirektoratet), Lars Sponheim (fylkesmann i Hordaland), Trond Berg (programskaper i NRK), Jan Bøhler (stortingsrepresentant AP), Ingjerd Schou (stortingsrepresentant H), Arne Nævra (stortingsrepresentant SV), Kjell Haugen (festivalen Friluftsliv for alle), Arne Danielsen (sekretær).

Kandidatene er (f.v.) Kjellrun Skjerve, Innherred Turlag,  Håkan Billing, Norsk Ornitologisk Forening, avd. Oslo og Akershus og Wenche Flaa Eieland fra Birkenes kommune.
Kandidatene er (f.v.) Kjellrun Skjerve, Innherred Turlag, Håkan Billing, Norsk Ornitologisk Forening, avd. Oslo og Akershus og Wenche Flaa Eieland fra Birkenes kommune. Foto: Privat