Sommeraktiviteter med barna

Endelig ferietid. En hel sommer skal fylles med givende aktiviteter for store og små, og tilpasses logistikk og lommebøker. Her gir DNT deg ti enkle tips for en lekende og aktiv utesommer.

Det er lett å overse alle de opplagte, spennende og morsomme mulighetene naturen har å by på. Der vi voksne ser et tre, ser barna et klatrestativ. Der vi ser en rot, ser barna et skummelt troll. Det er bare fantasien og tiltakslysten som setter grenser for hva vi kan finne på i naturen.

Du trenger heller ikke å dra langt for å få fine naturopplevelser med barna. Enten dere er ved kysten, i skogen eller på fjellet har naturen glede, skjønnhet, mysterier og utfordring å by på for alle. Under finner du gode tips til aktiviteter for hele familien:

Fisketur 

Enten du er ved en elv, innsjø eller ved kysten kan det være gode fiskemuligheter. Undersøk med kjentfolk hvor fisken biter best. Ingen ting smaker vel bedre enn aldeles fersk selvfisket fisk til middag?  

Barkebåtrace

Ypperlig vannlek, helt uten aldersgrense. Finn litt furubark til skrog. Bor et hull. Ha en pinne som mast og papir eller blader som seil. Last båten med ønsket ballast for styring og fart. Gi båtene navn, del i lag og ha seilas. 

Turbingo

Lag et ark med bilder av ting dere kan se eller høre på turen, eller last ned DNTs TurBingo-pdf her. Kryss av etter hvert som dere finner /løser en av oppgavene. Ingen aldersgrense her heller. Det er aldri feil å leke på tur! 

Dra på oppdagelsesferd i nærskogen

Norge er et fantastisk land, og det er uendelige muligheter for flotte turer i nærområdet. Om du går inn på www.ut.no får de en rekke fine forslag. Med SjekkUT-appen kan du finne dine favoritturposter og skjulte perler nær der du er. Du kan sjekke inn digitalt, signere gjesteboken og dele opplevelsen på sosiale medier. Appen er gratis og tilgjengelig i Appstore og Google Play

Bli med ditt lokale Barnas Turlag på tur 

Barnas Turlag er et tilbud til barnefamilier i nærområdene, og de arrangerer mange familieturer på kveldstid og i helger. Disse er i motsetning til mange av overnattingsturene, som regel helt gratis og åpne for alle. Selv om aktivitetsnivået går litt ned for dagsturer i sommerferien, er det fortsatt mange turer og aktiviteter å velge mellom.  Sjekk aktivitetskalenderen vår.

Vennetur

Inviter venner, familie, barnebarn eller naboer med på nærtur. Gå et sted du er kjent, eller utforsk et nytt sted på kartet, f.eks. via ut.no. Ta med mat og drikke - og lek sammen. 

Ball-lek

Lag to lag med minst to deltagere på hvert. Poeng etter 10 pasninger/trekk på rad i laget. Motstanderen får ballen når de kaprer den. OBS: Fair-skogsplay. I skogen er det også lett å lage bane for å leke stikkball og døball, der utvalgte trær blir banen/stasjonene. 

Telttur

Har du et telt og noen soveposer liggende er det ingenting som er så rimelig og spennende som å ta seg en natt eller flere ute i friluft. Slå opp teltet ved et lite vann og nyt sommernatten sammen med familien. Dette er en opplevelse barna kommer til å snakke om lenge! 

Besøk en ubetjent nærhytte

Om du ikke har telt og en natt under åpen himmel ikke frister, er et av det billigste overnattingsalternativet du kan finne en ubetjent DNT-hytte. Søk opp de DNT-hyttene som ligger nærmest deg på ut.no, eller de som er lett tilgjengelige med tog, buss eller bil. Fyr i ovnen, lag enkel, god mat på gasskokeplate og nyt TV-fri sone. Husk kortstokk, en god bok- og DNT-nøkkel! DNT-hyttene er også fine dagsturmål.  

Krabbetur

Er du ved sjøen og kan fiske strandkrabber med barna er lykken nær. Med blåskjell som agn, er du garantert en krabbe eller ti på klypekroken. La barna fylle en bøtte/balje med sjøvann, sand, steiner, tang og annet. Husk å sende fangsten uti igjen, så de kan bli morgendagens krabber. 

Buldring 

Friluftshuset på Sørenga i Oslo har et eget buldrerom der både nybegynnere og erfarne kan drive med morsom problemløsning i praksis. Buldring er klatring uten tau og du faller på en tjukkas. Buldring egner seg for barn, unge og voksne. Det arrangeres egne ungdomskvelder og familiebuldring. Drop in-pris er 40 kroner per barn. 

Sykkeltur

Med sykkel kommer du langt, og kan utforske nye områder. Ta med badedrakt og utforsk en ny badeplass, eller ta en tur til nærmeste by eller tettsted og oppfør deg som en ekte turist. Se stedet med nye øyne og oppdag de skjulte hemmelighetene!  

Bli familiemedlem - en pris og en faktura for hele familien. 

Er dere flere enn tre i familien? Da kan det lønne seg, praktisk og økonomisk, med familiemedlemskap.

Veiledende pris for 2019 er kr 1250,- for hele familien 
(Noen lokale foreninger kan ha andre priser og tilbud).

Bli med på turer og aktiviteter der du bor

Det finnes over 220 Barnas Turlag, fordelt over hele landet. Her trenger du ingen forkunnskap, dyktige turledere og frivillige viser familien enkelt friluftsliv.

Hva sier du til kveldsmattur, klatredag eller en helg på hytte?

Foto: Marius Dalseg Sætre og André Marton Pedersen