Barnas beste sommeraktiviteter

Det beste i livet er gratis, og i Norge finnes det uendelige muligheter til friluftsopplevelser rett i nærheten av der folk bor.

Det er lett å overse alle de opplagte, spennende og morsomme mulighetene naturen har å by på. Der vi voksne ser et tre, ser barna et klatrestativ. Der vi ser en rot, ser barna et skummelt troll. Det er bare fantasien og tiltakslysten som setter grenser for hva vi kan finne på i naturen.

- Du trenger heller ikke å dra langt for å få fine naturopplevelser med barna. Enten dere er ved kysten, i skogen eller på fjellet har naturen glede, skjønnhet, mysterier og utfordring å by på for alle, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

Under finner du våre tips til fine friluftsaktiviteter for hele familien.

Fisketur er alltid gøy. Kanskje får du noe spennende på kroken?
Fisketur er alltid gøy. Kanskje får du noe spennende på kroken? Foto: André Marton Pedersen

Fisketur

Enten du er ved en elv, innsjø eller ved kysten kan det være gode fiskemuligheter. Undersøk med kjentfolk hvor fisken biter best. Ingen ting smaker vel bedre enn aldeles fersk selvfisket fisk til middag?

Besøk en ubetjent nærhytte

Om du ikke har telt og en natt under åpen himmel ikke frister, er et av det billigste overnattingsalternativet du kan finne en ubetjent DNT-hytte. Søk opp de DNT-hyttene som ligger nærmest deg på ut.no, eller de som er lett tilgjengelige med tog, buss eller bil. Fyr i ovnen, lag enkel, god mat på gasskokeplate og nyt TV-fri sone. I år må du av smittevernhensyn huske å bestille plass på hytta på forhånd. Husk kortstokk, en god bok- og DNT-nøkkel!

Visste du at Skongenes fyr er en DNT-hytte?
Visste du at Skongenes fyr er en DNT-hytte? Foto: Line Hårklau

Krabbetur

Er du ved sjøen og kan fiske strandkrabber med barna er lykken nær. Med blåskjell som agn, er du garantert en krabbe eller ti på klypekroken. La barna fylle en bøtte/balje med sjøvann, sand, steiner, tang og annet. Husk å sende fangsten uti igjen, så de kan bli morgendagens krabber.

Turbingo

Lag et ark med bilder av ting dere kan se eller høre på turen, eller last ned DNTs TurBingo her. Kryss av etter hvert som dere løser en oppgavene. Ingen aldersgrense her heller. Det er aldri feil å leke på tur!

Dra på oppdagelsesferd

Norge er et fantastisk land, og det er uendelige muligheter for flotte turer i nærområdet. På UT.no får du en rekke fine forslag. Inviter venner, familie, barnebarn eller naboer med på nærtur. Gå et sted du er kjent, eller utforsk et nytt sted på kartet!

Barn elsker å utforske livet i fjæra
    Barn elsker å utforske livet i fjæra Foto: Hild Fjermestad Aase

Skattejakt

Ta med små bøtter med håndtak og la barna plukke selv; skjell, tang, steiner, blåbær eller kongler. Ta med en hov og fang småfisk, reker, eller rumpetroll i nærmeste lille kulp.

Få poeng underveis

Gjør turen til en lek med Kul Tur-appen! Med seks ulike brett og 90 forskjellige aktiviteter kan du glede deg til mange gøyale opplevelser ute i naturen. Appen er laget for barn mellom 4 og 12 år.

• Når du har vært mye ute og samlet mange nok poeng, kan du bestille en premie.
    • Kul Tur er tilgjengelig for Android og iPhone og kan lastes ned i AppStore og Google Play.
    Maten smaker alltid bedre på tur
    Maten smaker alltid bedre på tur Foto: Marius Dalseg

Ta med med middagen ut

Det blir lettere å få til en tur når man kombinerer det med middag. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; varm maten hjemme og ha middagen klar på en mattermos. Pølser og pinnebrød er alltid populært blant barna. Supper og gryteretter egner seg også godt for middag ute.

Telttur

Har du et telt og noen soveposer liggende er det ingenting som er så rimelig og spennende som å ta seg en natt eller flere ute i friluft. Slå opp teltet ved et lite vann og nyt sommernatten sammen med familien. Dette er en opplevelse barna kommer til å snakke om lenge!

Bli med ditt lokale Barnas Turlag på tur

Barnas Turlag er et tilbud til barnefamilier i nærområdene, og de arrangerer mange familieturer på kveldstid og i helger. Disse er i motsetning til mange av overnattingsturene, som regel helt gratis og åpne for alle. Selv om aktivitetsnivået går litt ned for dagsturer i sommerferien, er det fortsatt mange turer og aktiviteter å velge mellom.  Sjekk aktivitetskalenderen vår.

Barkebåtrace er spennende for store og små.
    Barkebåtrace er spennende for store og små. Foto: Marius Dalseg Sætre

Barkebåtrace

Ypperlig vannlek, helt uten aldersgrense. Finn litt furubark til skrog. Bor et hull. Ha en pinne som mast og papir eller blader som seil. Last båten med ønsket ballast for styring og fart. Gi båtene navn, del i lag og ha seilas.

Ball-lek

Lag to lag med minst to deltagere på hvert. Poeng etter 10 pasninger/trekk på rad i laget. Motstanderen får ballen når de kaprer den. OBS: Fair-skogsplay. I skogen er det også lett å lage bane for å leke stikkball og døball, der utvalgte trær blir banen/stasjonene.

Sykkeltur

Med sykkel kommer du langt, og kan utforske nye områder. Ta med badedrakt og utforsk en ny badeplass, eller ta en tur til nærmeste by eller tettsted og oppfør deg som en ekte turist. Se stedet med nye øyne og oppdag de skjulte hemmelighetene!

Sykkeltur til Flokehyttene og Ryvarden ved Haugesund.
    Sykkeltur til Flokehyttene og Ryvarden ved Haugesund. Foto: Marius Dalseg Sætre

Bli familiemedlem - en pris og en faktura for hele familien

Er dere flere enn tre i familien? Da kan det lønne seg, praktisk og økonomisk, med familiemedlemskap.

Veiledende pris for 2021 er kr 1300,- for hele familien.

Bli med på turer og aktiviteter der du bor

Det finnes over 220 Barnas Turlag, fordelt over hele landet. Her trenger du ingen forkunnskap, dyktige turledere og frivillige viser familien enkelt friluftsliv. Hva sier du til kveldsmattur, klatredag eller en helg på hytte?

Foto: Marius Dalseg Sætre og André Marton Pedersen