DNT samles til landsmøte i Lofoten

Det ventes 1 million turister til Lofoten i år. DNT inviterer til torgdebatt om bærekraftig reiseliv i Svolvær. 

6.-9. juni kommer DNT-ere fra hele landet til Svolvær i Lofoten for å delta på årets landsmøte. Blant sakene som skal diskuteres er handlingsplan for videre vindkraftarbeid, friluftsliv i kommunene og veien mot et bærekraftig reiseliv. 

Inviterer til torgdebatt

Før landsmøtet rulles i gang for alvor, inviterer DNT alle i Svolvær til aktiviteter på torget. Torsdag kveld blir det natursti, dans og grilling med Barnas Turlag-maskot Turbo og bytting av turklær med DNT ung. Kvelden avsluttes med debatt om bærekraftig reiseliv.

– Norge bruker 230 millioner på å profilere Norge som reiselivsdestinasjon til hele verden. Samtidig står turisme for åtte prosent av verdens klimautslipp. Rundt 75 prosent av klimaavtrykket fra turisme kommer fra transporten til reisemålet. Bare i Lofoten er det ventet 1 millioner turister fra inn- og utland i år. Uansett hvor bærekraftig reiselivet i Norge prøver å være er ikke langveisfarende turister bærekraftig, sier styreleder i DNT, Per Hanasand.

–Torgdebatten skal forsøke å gi svar på hvordan vi skal få ned klimaavtrykket fra turister. Hvordan kan vi jobbe for at de som kommer forlenger oppholdet i stedet for å ta flere, kortere reiser? Er vern og etablering av nasjonalparker en del av løsningen, spør Hanasand.

Karin Marie Antonsen fra Destinasjon Lofoten er i panelet sammen med ordfører i Vågan Eivind Holst og Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag. 

Friluftsliv skaper gode lokalmiljøer

Delegatene fra de 57 medlemsforeningene skal også behandle en resolusjon om friluftsliv i kommunene. Målet er å inspirere partiene til å sette friluftslivets betydning på agendaen under valgkampen i høst: 

– Vår største folkehelseutfordring er økende sosiale forskjeller mellom inaktive og aktive. Kombinasjonen fysisk aktivitet og naturopplevelser har dokumentert effekt på helse og livskvalitet. Skal DNT ta vare på friluftstradisjonene, inkludere nye grupper og inspirere flere til å delta må vi samarbeide med andre, ikke minst med politiske myndigheter og kommunene.  Vi mener at alle kommuner bør ha kartlagt sine friluftslivsområder, vedtatt en strategi for aktivitet og friluftsliv og ha sikret en god kompetanse på naturforvaltning og friluftsliv i kommuneadministrasjonen, sier styreleder i DNT, Per Hanasand. 

Her er programmet for landsmøtet.

Slik er DNT organisert.

– Gleder oss til å vise frem Lofoten 

Lofoten Turlag er vertskap for landsmøtet. Turlaget har ca. 800 medlemmer, fordelt på kommunene Vågan, Vestvågøy, Flakstad og Moskenes. Svenn-Arne Gundersen i Lofoten Turlag gleder seg til å vise frem sine turområder til kolleger fra hele landet: 

– Lofoten er stor i tilstrømming av turister, men lite av areal. Uansett hvilken topp du bestiger ser du hav i alle retninger. Pågangen fra både norske og utenlandske turister er stor, og skal vi klare å levere fra oss områdene her i god stand til våre barn og barnebarn, må vi sammen med myndighetene og reiselivet jobbe aktivt for å ta vare på naturverdiene. Ødelegger vi naturen, ødelegger vi grunnlaget for fremtidens reiseliv og friluftsliv, sier Gundersen. 

Toppfoto: Fra Flakstad i Lofoten. Zilvinas Karkauskas- Edis, finalist i DNTs fotokonkurranse

DNTs generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang og DNTs styreleder Per Hanasand er klare for å ta i mot delegater fra hele landet til DNTs landsmøte. Foto: Marius Dalseg Sætre

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 4. juni 2019