Hedres for ungdomssatsning

Hamar og Hedemarken Turistforening stikker av med Forgubbingsbekjempelsesprisen for sitt gode og målrettede tilbud til barn og unge.

Vi er overrasket og svært glade! Vår egen aktivitetskonsulent for barn og unge Knut Einar Nordhagen jobber langsiktig og utrettelig for å legge tilrette for gode aktiviteter for denne gruppen så vi er særlig stolte på hans vegne for denne gjeve prisen. Tusen takk DNT ung, sier daglig leder i Hamar og Hedmemarken Turistforening Margrete Ruud Skjeseth.

Prisen ble delt ut på DNTs landsmøte i Lofoten, og begrunnelsen er som følger:

Årets vinner av Forgubbingsbekjempelsesprisen er en forening som har ligget i teten når det gjelder medlemsvekst i DNT ung de siste årene. Med entusiasme og respekt for hva ungdom kan bidra med har de lyttet til og lært av sine DNT ung-medlemmer. Ulike modeller har blitt forsøkt, noe som har resultert i et godt og stabilt tilbud til unge, som for eksempel sommer- og vinterbasecamp årlig. De har en dedikert ressurs i teamet som arbeider målrettet for å legge til rette for aktivitet, både for unge friluftentusiaster og ferskinger. Foreningen har også et leirsted som leies ut rimelig til DNT ung-grupper og samarbeider med fylkeskommunen for å arrangere Skolemesterskap i friluftsliv hvert år. Foreningen er svært aktiv i sin deltakelse i nasjonale prosjekter og arrangement som OPPTUR, Friluftsskolen og KDU-dagene. De har også gjort suksess med sine faste, ukentlige samlinger for ungdom med lokale friluftslivsaktiviteter i nærmiljøet.

Ti år etter at foreningen tok med brettet hjem fra landsmøtet sist vil DNT ung takke for innsatsen i arbeidet med tilbudet for barne- og ungdomsmedlemmene gjennom å overlevere Forgubbingsbekjempelsesprisen 2019 til Hamar og Hedmarken Turistforening!

Roser innsatsen

"Forgubbingsbekjempelsesprisen" deles i 2019 ut for 21. gang. Det er styret i DNT ung som står for nominasjon og utdeling. Prisen ble opprettet som en reaksjon på at DNT var en organisasjon hvor snittalderen krøp oppover. DNT ung ønsket dermed å synliggjøre de lokale foreningene som har utmerket seg positivt ved å satse på ungdom.

– DNT ungs landsstyre synes det er utrolig gøy å se innsatsen som Hamar og Hedmarken turistforening har lagt ned i å skape et godt tilbud for unge, og vi håper andre foreninger lar seg inspirere, sier leder i DNT ung og prisutdeler, Markus Malmin.

Snowboard-pokal

Vandrepokalen er slett ingen pokal, men et snowboard. Det er et krav at snowboardet er i aktiv bruk før neste landsmøte. Vinneren i 2018, DNT Vestfold, ved styreleder i DNT Tønsberg og Omegn, Niels Aall-Lyche, hadde planen klar:

– Jeg er gammel snowboarder, men trenger en oppfrisking. Dette er den perfekte muligheten for å finne tilbake til gammel form, så jeg planlegger noen turer i bakken i forkant før premien skal testes til vinteren. Jeg gleder meg til å stå på brett igjen, sa han under utdelingen i fjor.

Foran en fullsatt sal ble det vist video fra snowboardturen som ble lagt i vårsnø med varierende kvalitet. Styrelderen fikk viste at kunnskapen fremdeles sitter!

Høythengende heder

DNTs hedersknapp er en utmerkelse som tildeles personer som i særlig grad har arbeidet til det beste for DNT og organisasjonens formål. I år ble denne delt ut til Alvar Melvær for hans mangeårige bidrag for å sikre fremtidens turgåere naturopplevelser for livet.

– Melvær har vært engasjert i Sogn og Fjordane turlag helt siden 1984 og han ledet naturvernutvalget i foreningen frem til 2011.  Han har vært medlem i DNT sin Naturvernkomite og har lagt ned en innsats som virkelig bidrar til nasjonalt naturvernarbeid.  Særlig har Alvar sin kompetanse på høringsuttalelser knyttet til energisaker vært uvurderlig bidrag både lokalt og nasjonalt, sa DNTs styreleder Per Hanasand.

Tidligere vinnere:

2018: DNT Vestfold