Grønne sykkelruter

Sykling passer til hverdags, helgeturer og på hytta!

På den offisielle sykkeldagen lanseres grønne sykkelruter langs pendlerruter og fine turområder i de største byene.

Syklistenes Landsforening lanserer «Grønne sykkelruter», et sett med ruter langs viktige pendlerruter og de fineste turområdene i Norges største byer. Åpningen markeres i Oslo (3. juni), Stavanger (3. juni), Trondheim (1. juni) og Bergen (9. juni kl. 14.00 – med forbehold om endring). Se den fullstendige listen hos Syklistenes Landsforening.

– Turer på to hjul gir gode uteopplevelser og får deg langt av gårde på kort tid. Ta deg tid til sykkelturer i skogen, langs sjøen, på fjellet - eller i byen. Initiativet til Syklistenes Landsforening er veldig bra, og jeg håper mange lar seg inspirere til å rulle i vei, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

Les også:

Prosjektet er finansiert av Miljødirektoratet, Kulturdepartementet, og Oslo europeisk miljøhovedstad 2019. Sykkelen fikk 3. juni som FN-dag i fjor fra en enstemmig generalforsamling bestående av 193 medlemsland.

Sjekk våre sju sykkeltips!

Trollheimen, Sør-Trøndelag

Liker du å sykle på fjellveier i seterdaler? Da kommer du til å trives her. Turen går i vakkert fjellterreng i 700 til 900 moh på grus- og asfaltvei gjennom et fantastisk kulturladskap. Dagsetapper på ca. 40 km med lett sykling. Passer også for barn som er vant med å sykle.

Stisykling ved Gjendesheim, Jotunheimen

Ut fra Gjendesheim kan du gjøre mye mer enn å gå Besseggen. Utenfor nasjonalparken er det mange stier som er lite brukt av fotturister og som er ypperlige på to hjul. Det er også fine grusveier og andre mulighter i nærheten, som Jotunheimveien. Ta kontakt med Gjendesheim for rullende turtips, leie av fulldempede terrengsykler eller avtale om sykling med guide eller kurs for grupper.

Gjennom marka, Harestua til Sognsvann

Marka rundt Oslo byr på et vell av sykkelmuligheter. Langt, kort, lett eller tungt er opp til deg. Denne turen kombinerer sykling og fottur. Passer for dem som er i god form og vil ha en utfordring. 9,5 mil gjennom marka via fem flotte topper.

Hardangervidda fra Rjukan

En populær sykkelstart er å ta Krossobanen, Europas første taubane, fra Rjukan opp til Gvepseborg på 886 moh. Sykle til Kalhovd, og kombiner evt. med en fottur, eller sykle en runde tilbake til Rjukan. Sykkelmulighetene i Telemark er mange og gode.

Stangerunden, Hamar

Rundtur gjennom kulturlandskapet i deler av Stange Vestbygd, med start og stopp ved Vikingskipet.  Tre mil på ca to timer. Middels tur som passer for hele familien.

Hovden rundt, Setesdalsheiene

Starten på sykkelturen Hovden rundt følger den såkalte «Tusenårsvegen» fra Hegni til sentrum og fortsetter gjennom Hovden Fjellpark. 13, 5 km lett formiddags - eller ettermiddagstur som passer for hele familien.

Park til park i Bodø

Byparker byr på flotte natur- og kulturopplevelser. Start gjerne i Rensåsparken, videre til Benoniparken og Kongeparken med kong Haakon som skuer utover torget, vannskulptur å lytte til og snegleskulpturer som barna vil leke med. Tråkk videre til  Rådhusparken forbi Nordlandsbadet og Norsk Luftfartsmuseum, til Nordland kultursenter. Elveparken og Rønvikjordene er populære pause- og hekkeområder for fugler. Er du heldig her kan du oppleve storspove, vipe, rødstilk og sivsanger på nært hold. Ni km lett løype, som også kan gås eller løpes.

DNTs turpartner Kvikk Lunsj ønsker deg en god sykkeltur!

Alle foto: Marius Dalseg Sætre