Feir 17. mai på tur

Det finnes alternativ til barnetog, bunad og salutt. Du kan ta 17. mai -feiringen på tur med oss!

Stadig flere søker mot stillheten i naturen på 17. mai. Det er noe eget å være på tur når naturen våkner til liv.

– Å feire Norges bursdag på tur, er hva jeg vil kalle en fullkommen feiring. Det klukker i bekker, bjørka har museblader og på fjellet fordamper snøen i sola. Fjelltoppene ligger hvite og innbydende for toppturer i solsteiken med herlige nedkjøringer, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

De fleste selv- og ubetjente hyttene er åpne, og byr på alt fra full vår med hvitveis og grønne blader, til snø og fortsatt skiføre. Noen av de betjente DNT-hyttene er også åpne, og byr på vårskiturer og 17. mai-feiring. 

Disse betjente hyttene er åpne

Fra 17. mai på Haukeliseter.
Fra 17. mai på Haukeliseter. Foto: Håkon Aarthun

Haukeliseter markerer nasjonaldagen med flaggheising, nasjonalsang, tale, tog og ikke minst, en velsmakende 17.mai-meny. Her kan du gå fine skiturer og nyte vårfjellet. Toppturene til Stavsnuten, Sveigen, Verjesteinsnuten er fine og gå nå.

Finsehytta har 17. mai-feiring i kjent stil, med flaggheising og nasjonalsang utenfor Finsheytta klokken 08.00, etterfulgt av frokost og 17.mai-tog til Hardangerjøkulen. Utover ettermiddagen serveres det en klassisk 17.mai-buffeet. Bli med på en helt unik feiring av 17. mai  omringet av nydelig natur og flott vårstemning på fjellet.

Sota Sæter i Breheimen inviterer til deilig lokalmat, fantastisk natur, og arrangerer også topptur til majestetiske Tverrådalskyrkja på 17. mai. 

Gaustatoppen turisthytte har åpen café, og serverer tradisjonell 17. mai-mat. Feir 17. mai på Norges tak!

I tillegg holder cafeen Flye 1389 på Valdresflya åpent, og byr på markering av nasjonaldagen med kortreist brygg og lokalmat, og flotte skimuligheter rett utenfor døra. Her kan du gå på langrenn, fjellski eller randonee, og toppturmulighetene i Jotunheimen er mange!

Bli med DNT på tur

Morgentur til Kolbeinsvarden på Askøy

Bli med Askøy Turlag på tur til Kolbeinsvarden for å høre salutten kl 07.00. Selv om toppen bare er 231 moh kan du nyte salutten med utsikt mot det åpne havet i vest, Fedje i nord og Bergensdalen mot sør.

Skitur til Blåhøi

Start nasjonaldagen med en nydelig topptur! Blåtind har enkel tilkomst fra Djupvasshytta ved Geiranger. Derfra det omlag 600 høydemeter opp til Blåtind som ligger 1663 meter over havet. Fra toppen får du en fantastisk utsikt. Turen opp tar cirka 2 timer. Dette er en typisk randoneetur, men du kan også gå på fjellski om du har erfaring med å kjøye ned i bratt terreng.

17. mai-tur til Hålandshovda

Bli med Etne turlag til Hålandshovda! Toppen ligger på 655 moh. Hålandshovda byr på flott utsikt over Åkrafjorden, Stordalen og utover mot Sunnhordalandsbassenget. Ta gjerne med et norsk flagg i sekken. 

Fjelltur til Klefjellsnipa

Nordhordland Turlag inviterar til fjelltur på nasjonaldagen. Bli med på en dag i vakre omgivelser, som garantert gir nasjonalfølelse.

17. mai på Gaustatoppen 

Endelig kan vi invitere til 17. maifeiring på Norges vakreste fjell igjen! Vi har 17. mai-menyen klar, her blir det tradisjonell mat, rømmegrøt, betasuppe, pølser, kaker og vafler. Det blir dessverre ikke arrangert skitog i år, da det er for lite snø, men da kan en jo bare ta flagget i sekken og gå opp den vanlige stien fra Stavsro.

Skogstur i Lillomarka

Vi går fra Maridalen og på umerkede og blåmerkede stier over Dausjøelva, opp på Dausjøberget og Granberget, til Sinober. Bli med på en hyggelig tur gjennom Marka på nasjonaldagen! Hjemreise fra Grorud.

Finn din egne drømmehytte

Det finnes hytter på fjellet, ved kysten, i skogen og i nærmiljøet, så det er nok av muligheter til å finne en hytte for deg. Her er noen eksempler, flere finner du på UT.no.

På Jomfruland finner du Telemark turistforenings hytte Øitangen, og massevis av hvitveis.
På Jomfruland finner du Telemark turistforenings hytte Øitangen, og massevis av hvitveis. Foto: Marius Dalseg

Her bor du rett ved sjøkanten. Hovedhytta har en lun og usjenert beliggenhet øverst i en stor hage. Mellom hyttene er friområde hvor barn og voksne kan boltre seg med forskjellige aktiviteter.

Kinn er en øy lengst vest i havet ved Florø. Det er også fantastiske padlemuligheter her. Naturen på den grønne øya vest i havet er unik. Her får du det vide utsynet og solnedgangen i horisonten.

Runde fyr ligger på Kvalneset på nordvestspissen av fugleøya Runde. Fyret er et av 80 fredede fyr i Norge. Den nyeste fyrvokterboligen på fyrstasjonen er gjort om til selvbetjent hytte.

På nordspissen av Jomfruland, midt i hjertet av Nasjonalparken, tilbys gode overnattingsmuligheter og herlige turomgivelser. 

I 2014 ble Snytindhytta med god grunn kåret til Norges råeste toppturhytte av UT.no. Den ubetjente hytta er et yndet turmål for fjellvandrere, men de senere år har flere og flere brattskikjørere funnet veien hit til hjertet av Vesterålsalpene.

Velkommen til 17. maifeiring på Norges tak, nesten! Hytta er DNT Sunnmøres høyest liggende hytte, på 1440 moh i et barskt og værhardt fjellområde. Turen til Storhornet er en gammel og litt glemt klassiker. Passer godt for fjellski.

Midt på Ringvassøya nord for Tromsø ligger Ringvassbu, et perfekt mål for en helgetur eller en toppturekspedisjon. Ringvassøya betyr øya med fjellryggene, og byr på fine muligheter både for de som vil gå lange eller korte turer. 

Med helårsvei helt fram passer Bårdsgarden i Storlidalen ypperlig base for ulike skiaktiviteter. Med utgangspunkt fra Bårdsgarden kan du gå vårskiturer til mektige topper som Nonshøa, Storbekkhøa eller Kråkvasstid.

Flere flotte vårskiturer

Fra toppen av Rasletind i Jotunheimen.
Fra toppen av Rasletind i Jotunheimen. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Det er stor variasjon i hvor lenge snøen ligger, og hvor forholdene er bra. Her er noen forslag til turer om alt klaffer:

  • Hurrungane: Dyrhaugstindene, Ringstind, Soleibotntind, Steindalsnosi, toppene rundt Smørstabbreen  
  • Valdresflye: Noen muligheter er populære Rasletinden, som kan kombineres med en tinderangel over Mugna, Munken og Kalvehøgdene. Høgdebrotet, Nautgardstind, og de enklere turene til Bitihorn, Synshorn, Heimdalshøe.
  • Skåla i Nordfjord. En klassisk tur til ei klassisk DNT-hytte. Turen starter fra Lovatnet i Stryn. Herifra følger du sommerruta oppover. Som regel stikker det opp en varde her og der. Fra midt i mai må man regne med å bære skia opp til cirka 750 meter over havet. 
  • Josten på langs –selve klassikeren blant vårskiturer, men også mulig å gjennomføre på beina om sommeren. Turen er skitur, topptur, bretur, telttur og langtur i ett og starter innerst i Jostedalen ved Fåbergstølen.
  • Patchellhytta i Sunnmørsalpene, med topper som Slogen, Brekketindane og Smørskredtindane like ved. Alle krevende turer som fordrer kunnskap om snø, skred, terreng og bre (Brekketindane)
  • Tjønnebu i Tafjordfjella, ikke kjent som toppturhytte, men i området rundt ligger et utall fjell av varierende vanskegrad. Her er det noe både for barnefamilien og toppturentusiastene.
  • Trollheimen:Kråkvasstind og Nonshøa. Da kan du bo på Bårdsgarden. Herfra kan man også gå opp på Kringlehøa og Storsalen, som er typiske vårskiturer i området.
  • Bodø: Kvalhornet i Valnesfjord (ca 4 mil fra Bodø) er en topp hvor det fortsatt vil være snø 17. mai. Turen går i skredsikkert terreng.  
  • Beiarn/Nordland: Leiråtind og Stormyrtind. Disse er mer krevende enn Kvalhornet, og krever solid kunnskap om skredterreng.
  • Vesterålen: Det kan være gode forhold i fjella rundt både Snytindhytta og Trollfjordhytta i Vesterålen. En fin topp er Strandstind. Mest trolig må en over 300-400 moh for å finne snø, men det kommer veldig an på været.

Husk å alltid ta hensyn til vær og føreforhold, sjekk varsom.no og yr.no!  Ta alltid med sender - mottaker, sondestang og spade på topptur, og lær deg hvordan du bruker skredutstyret. Du finner DNTs anbefalte pakkelister her.

Annonse

Foto: Marius Dalseg Sætre, Trond Rønneberg, Frank-Werner Undsgaard, Sara Marie Ytreøy, Line Hårklau, Magnar Hansen; Julie Maske