Feir 17. mai på tur

Foto: Rikke Ødegård Aas

17. mai og Kristi himmelfartsdag samme langhelg, det lover godt for alle som ønsker seg ut i naturen - enten du drømmer om hvite vidder eller en skog fylt med hvitveis.

Stadig flere søker mot stillheten i naturen på 17. mai. Det er noe eget å være på tur når naturen våkner til liv.

– Å feire Norges bursdag på tur, er hva jeg vil kalle en fullkommen feiring. Det klukker i bekker, bjørka har museblader og på fjellet fordamper snøen i sola. Fjelltoppene ligger hvite og innbydende for toppturer i solsteiken med herlige nedkjøringer, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

Akkurat nå er det mulig å bestille hele ubetjente og selvbetjente DNT-hytter til fastpris. Noen av de betjente DNT-hyttene er også åpne, og byr på vårskiturer og 17. mai-feiring. Det er redusert kapasitet på hyttene våre på grunn av smittevern, så det blir fort fullt!

Disse betjente hyttene er åpne

Sota Sæter i Breheimen kan by på flotte forhold, deilig lokalmat og fortsatt ledige rom. Her er det mulig med en tur til majestetiske og luftige Tverrådalskyrkja (2088) med fantastisk utsikt og lang nedkjøring. Sota Sæter inviterer til Norges mest spektakulære 17. mai-tog på nasjonaldagen, innom hele tre 2000-meterstopper!

Haukeliseter markerer nasjonaldagen med flaggheising, nasjonalsang, tale, tog og ikke minst, en velsmakende 17.mai-meny. Her kan du gå fine skiturer og nyte vårfjellet. Toppturene til Stavsnuten, Sveigen, Verjesteinsnuten er fine og gå nå.

Svukuriset i Femundsmarka holder åpent Kristi himmelfartshelgen, men holder stengt 17. mai. Det er mange flotte turmuligheter i området og fortsatt mulighet å gå på ski fra hytta. 

Gaustatoppen har åpen café, og serverer tradisjonell 17. mai-mat. Det er også mulig å overnatte på Gaustatoppen fra 16. mai. Tenk å våkne opp på nasjonaldagen til Sør-Norges videste utsikt!

I tillegg holder cafeen Flye 1389 på Valdresflya åpent, og byr på markering av nasjonaldagen med kortreist brygg og lokalmat, og flotte skimuligheter rett utenfor døra. Her kan du gå på langrenn, fjellski eller randonee, og toppturmulighetene i Jotunheimen er mange! Noen muligheter er populære Rasletinden, som kan kombineres med en tinderangel over Mugna, Munken og Kalvehøgdene,
Høgdebrotet, Nautgardstind, og de enklere turene til Bitihorn, Synshorn, Heimdalshøe.

Finn din egne drømmehytte

Akkurat nå kan du leie deg en hel selv- eller ubetjent DNT-hytte, kun for deg og din lille gjeng! Det finnes hytter på fjellet, ved kysten, i skogen og i nærmiljøet, så det er nok av muligheter til å finne en hytte for deg. Her er noen eksempler, flere finner du på UT.no.

På Jomfruland finner du Telemark turistforenings hytte Øitangen, og massevis av hvitveis.
På Jomfruland finner du Telemark turistforenings hytte Øitangen, og massevis av hvitveis. Foto: Marius Dalseg

Her bor du rett ved sjøkanten. Hovedhytta har en lun og usjenert beliggenhet øverst i en stor hage. Mellom hyttene er friområde hvor barn og voksne kan boltre seg med forskjellige aktiviteter.

Kinn er en øy lengst vest i havet ved Florø. Det er også fantastiske padlemuligheter her. Naturen på den grønne øya vest i havet er unik. Her får du det vide utsynet og solnedgangen i horisonten.

Runde fyr ligger på Kvalneset på nordvestspissen av fugleøya Runde. Fyret er et av 80 fredede fyr i Norge. Den nyeste fyrvokterboligen på fyrstasjonen er gjort om til selvbetjent hytte.

Sandvatn består av to populære hytter i et av de mest snørike områdene i Frafjordheiene. Det er  fortsatt mulig å gå på ski til hyttene, og det blir bedre forhold jo høyere du kommer

I 2014 ble Snytindhytta med god grunn kåret til Norges råeste toppturhytte av UT.no. Den ubetjente hytta er et yndet turmål for fjellvandrere, men de senere år har flere og flere brattskikjørere funnet veien hit til hjertet av Vesterålsalpene.

Velkommen til 17. maifeiring på Norges tak, nesten! Hytta er DNT Sunnmøres høyest liggende hytte, på 1440 moh i et barskt og værhardt fjellområde. Turen til Storhornet er en gammel og litt glemt klassiker. Passer godt for fjellski.

Denne perlen av en DNT-hytte finner du i Luksefjell, ragende over vannet Økteren. Her er det kun et lite stykke inn til hytta, men det anbefales fortsatt ski eller truger for å nå fram.

Midt på Ringvassøya nord for Tromsø ligger Ringvassbu, et perfekt mål for en helgetur eller en toppturekspedisjon. Ringvassøya betyr øya med fjellryggene, og byr på fine muligheter både for de som vil gå lange eller korte turer. 

Flere flotte vårskiturer

Fra toppen av Rasletind i Jotunheimen.
Fra toppen av Rasletind i Jotunheimen. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Det er stor variasjon i hvor lenge snøen ligger, og hvor forholdene er bra. Her er noen forslag til turer om alt klaffer:

  • Hurrungane: Dyrhaugstindene, Ringstind, Soleibotntind, Steindalsnosi, toppene rundt Smørstabbreen  
  • Skåla i Nordfjord. En klassisk tur til ei klassisk DNT-hytte. Turen starter fra Lovatnet i Stryn. Herifra følger du sommerruta oppover. Som regel stikker det opp en varde her og der. Fra midt i mai må man regne med å bære skia opp til cirka 750 meter over havet. 
  • Josten på langs –selve klassikeren blant vårskiturer, men også mulig å gjennomføre på beina om sommeren. Turen er skitur, topptur, bretur, telttur og langtur i ett og starter innerst i Jostedalen ved Fåbergstølen.
  • Patchellhytta i Sunnmørsalpene, med topper som Slogen, Brekketindane og Smørskredtindane like ved. Alle krevende turer som fordrer kunnskap om snø, skred, terreng og bre (Brekketindane)
  • Tjønnebu i Tafjordfjella, ikke kjent som toppturhytte, men i området rundt ligger et utall fjell av varierende vanskegrad. Her er det noe både for barnefamilien og toppturentusiastene.
  • Trollheimen:Kråkvasstind og Nonshøa. Da kan du bo på Bårdsgarden. Herfra kan man også gå opp på Kringlehøa og Storsalen, som er typiske vårskiturer i området.
  • Bodø: Kvalhornet i Valnesfjord (ca 4 mil fra Bodø) er en topp hvor det fortsatt vil være snø 17. mai. Turen går i skredsikkert terreng.  
  • Beiarn/Nordland: Leiråtind og Stormyrtind. Disse er mer krevende enn Kvalhornet, og krever solid kunnskap om skredterreng.
  • Vesterålen: Det kan være gode forhold i fjella rundt både Snytindhytta og Trollfjordhytta i Vesterålen. En fin topp er Strandstind. Mest trolig må en over 300-400 moh for å finne snø, men det kommer veldig an på været.

Husk å alltid ta hensyn til vær og føreforhold, sjekk varsom.no og yr.no!  Ta alltid med sender - mottaker, sondestang og spade på topptur, og lær deg hvordan du bruker skredutstyret. Du finner DNTs anbefalte pakkelister her.

Annonse

Foto: Marius Dalseg Sætre, Trond Rønneberg, Frank-Werner Undsgaard, Sara Marie Ytreøy, Line Hårklau, Magnar Hansen; Julie Maske