Ta flagget med til fjells 17. mai

Folksomt i folketoget mot Hardangerjøkulen fra Finse 17. mai.
Folksomt i folketoget mot Hardangerjøkulen fra Finse 17. mai. Foto: Turistforeningen

Når 17. mai kommer i samme helg som pinsen lover det godt for en langhelg i fjellet. Hvorfor ikke ta med flagget og rope hurra i Femundsmarka, på Hardangervidda eller i Oslomarka?

Stadig flere syns det er noe herk med finstas, hornmusikk og ballonger fra tidlig morgen 17.mai, og søker mot stillheten i naturen. 

- Vi synger nasjonalsangen og steker vafler på toppen av Stor Svuku, sier bestyrer Leela Michele Guenin på Svukuriset i Femundsmarka. De holder for første gang i historien åpent på 17. mai og håper mange finner veien dit. 

- Våren er på full fart inn i fjellet. Det klukker i bekker, bjørka har museblader og snøen fordamper under sola. Vi ønsker mange gleden i å oppleve dette, og holder derfor åpent på nasjonaldagen og i pinsa, utdyper Leela. 

Ta med flagget

Fortsatt ligger snøen under toppen på Stor Svuku, men vertskapet på Svukuriset ser hvordan landskapet skifter ham fra dag til dag. De anbefaler gjestene å ta med flagg, godt fottøy og apetitt på opplevelser;

- 17. mai i fjellet er et fint alternativ til asfalt i byen. Og om ettermiddagen serverer vi reinsdyrstek til middag, kan det bli bedre, spør Leela. 

Grillbuffet

Også på Haukeliseter fjellstue på Hardangervidda planlegges 17. mai om dagen. Der slipper gjestene å tenke på pussing av bunadsølv og nystrøkne skjorter. I stedet blir det felles folketog opp til Vesle Nup med ski, flagg og 17. mai-fløyter. Turklær fungerer som bunad.

- Det blir et alternativt 17. maitog med allsang, en opplevelse man vil huske lenge, sier Andreas Nilvander på Haukeliseter. 

Etter turen er det grillfest og tur i stampen med utsikt over Ståvann, der isen smelter etter en lang vinter. Og på Haukeliseter er det mange turmuligheter for resten av pinsehelgen. 

Tradisjonsrikt på Gaustatoppen og Hardangerjøkulen

Etter en kald og snørik vinter blir det tradisjonsrike toppturer på ski til Gaustatoppen og Hardangerjøkulen 17. mai. 

På Gaustatoppen er det to mulige startpunkt for turen opp - enten fra Stavsro ved Stavsrohytta eller ved Gaustabanen.

- Det er noe helt spesielt å markere nasjonaldagen for fjellandet Norge til fjells, og det attpå til på Gaustatoppen med utsikt til en sjettepart av fedrelandet. Vi satser på strålende vær og en svak bris, sier Jon Atle Holmberg i Telemark Turistforening.

- Hos oss er det ventelister for de som vil være med, forteller Edvard Sæbø på Finsehytta. Men har du lyst har du lov, og telt er en god mulighet for en fin opplevelse i området. 

Gjennom skogen

Turgruppa i DNT Oslo og Omegn går 17. mai tog i Lillomarka, fra Movatn til Sinober, der det blir bløtkake og kaffe-rast. Videre til Nittedal etterpå. Her er skogbunnen hvitveishvit, men bunadsskoene bør byttes ut med god tursko. 

17. mai på toppen kan gi det store løftet.
17. mai på toppen kan gi det store løftet. Foto: Trond Veastad / DNTs fotokonkurranse

Annonse