Øker støtten til friluftslivet

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande på besøk under Opptur i Bergen, 8. mai 2019.
Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande på besøk under Opptur i Bergen, 8. mai 2019. Foto: André Marton Pedersen

Gladnyhet fra kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande under Opptur: Regjeringen gir 2 millioner ekstra til friluftsliv!

Onsdag deltok over 30.000 åttendeklassinger på Opptur i regi av DNT. I Bergen, hvor 3.333 åttendeklassinger trosset kulde og snøvær og fullførte årets Opptur, kom kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande på besøk. Hun mener det er viktig at barn og unge får smake på friluftsliv.

– DNT gjør en kjempejobb med å bryte ned barrieren og gjøre det litt lettere for folk å drive med friluftsliv, skryter hun og fortsetter: – Friluftsliv er kjempeviktig for folkehelsen, ofte viktigere enn mye av den organiserte aktiviteten. Friluftsliv drar ut folk som ellers ville sittet i sofaen og følt at terskelen er for høy for å gå på en treningsaktivitet.

Millioner til friluftslivet

Ministerens delte den gledelige nyheten om at støtten til friluftsliv gjennom de tildelte spillemidlene nå skal økes. 

– Vi gjorde et løft av tildelte spillemidler i fjor, fordi friluftsliv mobiliserer flere grupper og vokser i popularitet. I år følger vi opp disse bevilgningene og plusser på med 2 millioner kroner i år til friluftsliv, sier Grande.

Beskjeden ble godt mottatt i DNT:

– Vi er takknemlige for at Trine Skei Grande ville dele denne nyheten med oss på en dag som denne, når vi introduserer 30.000 åttendeklassinger for friluftsliv. Det viktigste vi gjør er å bringe turgleden videre til nye generasjoner, og vi tror Opptur er en fin døråpner til friluftsliv og tur, sier DNTs generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang.

Kjenne på ulendt terreng

Under besøket delte Trine Skei Grande bekymringen for at mange barn, både i bygd og by, ikke får mulighet til å bli kjent med hva friluftsliv er, og dermed mister muligheten til å kunne velge friluftsliv som sin fritidsaktivitet.

– Jeg snakket med en lærer en gang som hadde hatt med seg klassen sin på tur her i Bergen. Han fortalte om hvor få av elevene som hadde gått på ujevnt underlag. Mange ungdommer klarte ikke forholde seg til at grunnen ikke var flatt. Det betyr at det er veldig viktig å legge til rette for friluftsliv, sier hun.

Se bildene fra turdagen her:

Annonse