Halvparten av landets fjortiser på tur

Sosialt samvær, utfordringer og minner for livet. OPPTUR er gøy!
Sosialt samvær, utfordringer og minner for livet. OPPTUR er gøy! Foto: Benjamin Aleksander Ward

30.000 åttendeklassinger fikk en smakebit på ekte friluftsglede da frivillige  på 75 steder over hele landet arrangerte OPPTUR i dag.

Åtte år etter det aller første

OPPTUR

har oppslutningen rundt ungdomsarrangementet nådd nye høyder. Bare fra i fjor er økningen i antall arrangement på over 20 prosent.

- Vi ønsker å aktivisere flest mulig ute i naturen, og da må vi starte tidlig. Målet er å få flere ungdommer til å oppleve gleden ved friluftslivet, gjøre turmulighetene i nærmiljøet kjent og skape en hyggelig dag med fysisk aktivitet for alle, sier styreleder i Den Norske Turistforening, Berit Kjøll.

En ny opplevelse
Tirsdag 7. mai la over 30.000 åttendeklassinger bøkene igjen i klasserommet og dro til skogs og til fjells på en 4-5 timers tur. Gjennom et samarbeid mellom de lokale turistforeningene, GDF Suez og skolen får elevene en prøvesmak på friluftsliv, uavhengig av tidligere erfaring med fysisk aktivitet.

- Det er ikke en selvfølge å være ute i naturen, selv i Norge. Av erfaring vet vi at dette er en helt ny opplevelse for mange av deltakerne, og vi håper at arrangementet inspirerer elever og lærere til uteaktiviteter og friluftsliv, og at friluftslivet skal bli en del av skolehverdagen i større grad. OPPTUR engasjerer halvparten av landets åttendeklassinger, og vi håper at enda flere skal bli med neste år, sier Berit Kjøll.

FAKTA:
- OPPTUR arrangeres for 8. gang i 2013
- OPPTUR arrangeres av Den Norske Turistforening
- 50 prosent av landets 8. klassinger deltar på OPPTUR
- OPPTUR går til en topp eller lignende i nærområdet
- Det er 75 OPPTUR-arrangementer over hele landet, det er en økning på 20 prosent fra i fjor
- De lokale medlemsforeningene til Den Norske Turistforening har ansvar for å merke en fin løype til en topp eller et utsiktspunkt, og stiller med vakter underveis for å sikre at alle kommer trygt frem
- Fokus på arrangementet er sosialt samvær, naturopplevelser og fysisk aktivitet.
- Turen er ca. 10 km lang, og OPPTUR varer hele dagen
En glad klasse fra Lindeberg skole er klare for 10 kilometer i Lillomarka i Oslo. Foto: Benjamin Aleksander Ward
Frivillige fra hele landet engasjerer seg i OPPTUR. Her i Oslo, med styreleder i DNT, Berit Kjøll. Foto: Benjamin Aleksander Ward