Fjortiser får intro til friluftsliv

OPPTUR på Gramstad i Sandnes med Stavanger Turistforening og DNT ung Stavanger i fjor.
OPPTUR på Gramstad i Sandnes med Stavanger Turistforening og DNT ung Stavanger i fjor. Foto: John Petter R. Nordbø

Snart vrimler det av fjortiser i skog og fjell: Onsdag 8. mai er det duket for DNTs årlige OPPTUR for landets åttendeklassinger. 

Over 30 000 påmeldte elever skal ut på tur denne dagen, fordelt på over 100 arrangementer over hele landet. Det vil si at over halvparten av landets åttendeklassinger bruker denne dagen på friluftsliv og naturopplevelser.  

– Noe av det viktigste vi gjør, er å føre turgleden videre til nye generasjoner, fastslår DNTs generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang, og legger til: 

– For en miljøvennlig fremtid er det nødvendig å inspirere flere til å bruke ferie og fritid i eget land. Vi kommer langt på vei hvis de yngre generasjoner lar seg begeistre av norsk natur og friluftsliv.  


Lærer om allemannsretten 

I tillegg til selve turen, som er på rundt ti kilometer, får ungdommer på flere av arrangementene mulighet til å prøve seg i «uoffisielt junior-NM i støvelkast» som arrangeres i samarbeid med DNTs partner Viking Footwear. En konkurranse som skaper stor entusiasme og aktivitet!  

Under gåturen stiller DNTs frivillige opp på poster slik at ungdommene får prøvd seg på spørsmål om friluftsliv, miljø og FNs bærekraftsmål. Flere av spørsmålene handler om allemannsretten, et grunnleggende gode som dessverre ikke er godt kjent blant dem som deltar på Opptur: Over halvparten av barn og unge vet nemlig ikke hva allemannsretten er, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Norsk Friluftsliv og Friluftsrådenes Landsforbund. 

– Allemannsretten gir oss unike muligheter for det friluftsliv, og bør være noe som alle vet noe om, unge som gamle. Derfor retter vi oppmerksomheten mot dette når vi har med oss halvparten av landets åttendeklassinger på tur, sier Solvang. 


115% medlemsøkning 

Men selv om det ifølge undersøkelsen står dårlig til med kunnskapen om allemannsretten, er ungdommens entusiasme over friluftslivet større enn noen gang før, og DNT ung opplever en voldsom medlemsvekst. Da Opptur ble arrangert for første gang i 2006, etter idé fra Bergen og Hordaland Turlag (BHT), hadde DNT 21.627 ungdomsmedlemmer. Ved utgangen av 2018 hadde DNT ung økt til 46.596 medlemmer – en økning på solide 115 prosent! 

–  DNT opplever en kraftig vekst i unge medlemmer. Vi håper at arrangementer som Opptur og andre DNT ung-turer og -aktiviteter bidrar til at mange unge har fått og fortsetter å få øynene opp for gledene ved friluftslivet, sier DNTs generalsekretær.  


 Kjappe fakta om OPPTUR: 

  • En nasjonal turdag for åttendeklassinger, arrangert av DNT 

  • Arrangeres for 14. gang i 2019 

  • Over 30.000 ungdommer, deltar i år, over halvparten av landets åttendeklassinger 

  • Det er over 100 arrangementer over hele landet  

  • Turene er om lag ti kilometer lange og går til en topp eller lignende i nærområdet 

  • Arrangementet gir sosialt samvær, fysisk aktivitet og naturopplevelser. 

For spørsmål og intervjuhenvendelser sentralt, ta kontakt med Monica Hägglund Langen - monica.langen@dnt.no / 908 55 140 eller vår pressetelefon: 484 50 526 


Se bildeglimt fra fjorårets Opptur:

Støvelkastkonkurranse på OPPTUR 2018, Romsås.
Støvelkastkonkurranse på OPPTUR 2018, Romsås. Foto: Line Hårklau

Annonse