Slik er turføret i fjell-Norge nå!

Flere steder i fjellet er snøen på retrett og sommerværet på plass. Her fra Rondvassbu.
Flere steder i fjellet er snøen på retrett og sommerværet på plass. Her fra Rondvassbu. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Ferske rapporter viser at sommeren er på full innmarsj i fjellet! 

Det er mange muligheter for å snøre på seg fjellskoene i høyfjellet. Varmen den siste tiden har sørget for at det har blitt bart og fint, og mange fotruter er mulige å gå som vanlig. Det meldes om fine forhold og sommer i blant annet Rondane, Dovre, Ringebu, Femundsmarka og Langsua/Huldreheimen. Og aldri før har interessen for å komme seg på fjellet vært større. 1,2 millioner av oss ønsker å følge røde T-er i sommer. En undersøkelse gjort av TNS Gallup for DNT viser at hver fjerde nordmann planlegger å legge sommerturen til eget land, og halvparten tar gjerne turen til fots. 

Medlemstopp passert allerede

En undersøkelse NHO reiseliv har gjort, viser at blant de som planlegger fottur i sommer, er de mellom 18 og 29 år mest ivrige. Hele 63 % sier at de skal gå i fjellet. Våre egne tall viser at vi nå har over 13.000 flere medlemmer enn på samme tid i fjor (252.000 medlemmer per 1. juli). Det er en sterk indikasjon på at flere enn før setter kursen mot fjellet, i og med at mange melder tradisjonelt sett seg inn først når de skal overnatte på hyttene. 

På Gjendesheim i Jotunheimen er sesongen allerede godt i gang. Gjendebåtene ligger på vannet ogBesseggen står klar til å gi både nye og gamle vandrere en spektakulær utsikt over fjellområdet.

Trekanten er klar 

Forholdene i Midt-Norge begynner også å bli meget gode. Der det tidligere i vår har vært vanskelig å gå, har snøen nå blitt "sommersnø" og mye mer farbar. Blant annet den populære ruta Trekanten i Trollheimen har lenge hatt noen vanskelige partier, men er nå "friskmeldt" og klar for fotturglade nordmenn. I Sylan er det ypperlig å ta dagsturer fra de betjente hyttene Nedalshytta og Storerikvollen.

Vidda er åpen

Snøen har så vidt begynt å slippe taket på Hardangervidda, og Tinnhølsvegen og Valldalsvegen ble åpnet forrige uke. Dette er gode nyheter for alle turentusiaster, ettersom disse veiene åpner for å komme lenger inn på vidda og inn til hytte-til-hytte-rutene. Vest på Hardangervidda kan man fortsatt få seg en skitur på flott føre. Ellers er Trolltunga en tur hundrevis har tatt allerede. Det er bart opp den første kneika og etter det har det blitt tråkket en sti gjennom snøen opp til toppen. 

Sommer i Setesdal

betjente hyttene Preikestolen fjellstue og Lysefjorden turisthytte snøfrie. Stavanger Turistforening kan fortelle om sommervær og massiv tilstrømming av folk som vil gå den populære turen ut til Preikestolen. 

Vær obs! 

Den massive snøsmeltingen fører til økt vannstand i flere bekker og elver, noe som kan være greit å ta i betraktning med tanke på å krysning. Det kan også være lurt å ha med seg vandrestaver som en ekstra sikkerhet i forhold til dette. En del sommerbroer har ikke vært mulige å sette ut på grunn av snøen, men de kommer fortløpende så snart det lar seg gjøre. Følg med på kart og kompass/GPS, da en del av T-ene fortsatt kan være under snøen enkelte steder. I disse områdene anbefales også gode fjellsko og gamasjer! 

Foreningene minner om at flere større islagte vann ikke lenger regnes som sikre, selv om de er på over 1000 meters høyde. Man bør også være forsiktig på steder hvor mye snø og og åpne elver og bekker gir høye bekkekanter- og groper. Noen steder kan det være vanskelig å krysse disse, og fylling av vannflasker kan fort bli en veldig vår og kald opplevelse. I verste fall kan det få alvorlige konsekvenser hvis man faller ned i undergående elver under snøen.  

Lurer du på hvordan føret er der du skal gå?

  • Se våre nasjonale føremeldinger
  • Ta kontakt med medlemsforeningen for området du planlegger å gå i. Flere av foreningene har også egne føremeldingssider.
  • Hør med hyttene om forholdene til før du drar (du finner kontaktinformasjon påut.no)
  • Bruk ut.no til å planlegge turen og ut.no/kart for å få oversikt over snøstatusen (hak av for «Skiføre»)
  • Se også snøkartet til NVE

Annonse